Nenäkuorikoiden liikakasvu: aiheuttajat ja oireet

Nenäkuorikoiden liikakasvu on hyvänlaatuinen vaiva, johon on saatavilla useita hoitovaihtoehtoja. Hoitamatta se voi johtaa eräisiin komplikaatioihin.
Nenäkuorikoiden liikakasvu: aiheuttajat ja oireet

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Nenäkuorikoiden liikakasvu tarkoittaa nimensä mukaisesti kyseisten rakenteiden koon liiallista kasvua. Nämä rakenteet sijaitsevat nenäontelossa, ja kun ne suurenevat, ilma ei pääse kulkemaan normaaliin tapaan. Tämä aiheuttaa nenän tukkoisuutta.

Sairaus voidaan hoitaa varhaisessa vaiheessa joko lääkkeillä tai leikkauksella. Jos ongelma jätetään huomiotta, se voi johtaa vakaviin tilanteisiin, esimerkiksi hajuaistin katoamiseen tai jopa korva- ja kurkkuinfektioihin. Tästä ongelmasta kärsivillä ihmisillä voi esiintyä myös toistuvia päänsärkyjä, kuivaa yskää ja kuorsausta.

Jos nenän tukkoisuus on toistuvaa, on tärkeää mennä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille. Lääkäri pystyy selvittämään, onko kyse nenäkuorikoiden liikakasvusta vai jostakin muusta vaivasta.

Nenäkuorikoiden liikakasvu

Nenäkuorikoiden liikakasvu on siis tila, jossa nenäkuorikot kasvavat kokoa. Joissakin tapauksissa se voi olla ajoittaista, mutta toisinaan jatkuvaa. Kun ongelma muuttuu krooniseksi, se aiheuttaa lähes jatkuvaa nenän tukkoisuutta.

Nenäkuorikot ovat pitkänomaisia rakenteita nenän sisällä. Nenäkäytävässä on kolme paria nenäkuorikoita kummallakin puolella: nenän yläkuorikot, nenän keskikuorikot ja nenän alakuorikot. Tulehdus vaikuttaa yleensä alimmaisiin.

Nenäkuorikoiden tehtävänä on kostuttaa, lämmittää ja puhdistaa sisäänhengitettävää ilmaa. Ne ovat kuitenkin hyvin herkkiä elimiä, jotka voivat helposti turvota ja suurentua. Näin syntyy niiden liikakasvu, joka on hoidettavissa oleva terveysongelma.

Nenäkuorikoiden liikakasvu voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta
Nenäkuorikoiden liikakasvu voi aiheuttaa pitkittynyttä nenän tukkoisuutta.

Mistä nenäkuorikoiden liikakasvu johtuu?

Useimmiten nenäkuorikoiden liikakasvu on seurausta joistakin allergioista, kuten heinänuhasta, mutta tämä vaiva voi syntyä myös muista syistä. Näitä ovat seuraavat:

  • Hormonaaliset muutokset. Hormonaaliset muutokset voivat paksuntaa limakalvoja, mikä voi johtaa nenäkuorikoiden liikakasvuun.
  • Ikääntyminen. Vuosien myötä nenäkuorikot saattavat heikentyä saaden aikaan liiallista limaneritystä ja nenän tukkoisuutta.
  • Sinusiitti. Myös nenän sivuonteloiden tulehdus voi johtaa tähän ongelmaan.
  • Vino nenän väliseinä. Vino nenän väliseinä vaikeuttaa hengittämistä ja vaatii nenäkuorikoilta enemmän työtä, mikä voi johtaa niiden liikakasvuun.
  • Sopimaton ympäristö. Ympäristöt, joissa on myrkyllisiä elementtejä ja höyryjä tai hyvin alhainen lämpötila, voivat edistää tämän vaivan syntyä.
  • Tupakointi tai alkoholi. Sekä tupakka että alkoholi ovat riskitekijöitä.
  • Lääkkeet. Steroidit ja nenäsuihkeiden käyttö voivat vaikuttaa osaltaan tämän ongelman syntymiseen.

Nenäkuorikoiden liikakasvun oireet

Vaivan tyypillisin oire on nenän tukkoisuus, joka voi olla ajoittaista tai jatkuvaa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että joissakin tapauksissa nenäkuorikoiden liikakasvu ei aiheuta mitään huomattavia oireita.

Yleisimmät kliiniset ilmenemistavat ovat seuraavat:

  • Väsymys
  • Uniapnea
  • Vaikeus saada keskeytymätöntä unta
  • Nenäverenvuodot
  • Vaikeudet hengittää nenän kautta
  • Korvaongelmat
  • Hajuaistin heikkeneminen tai katoaminen
  • Kuorsaus
  • Kasvokipu

Useimmiten lääkäri diagnosoi vaivan tekemällä niin kutsutun rinoskopian, jonka avulla lääkäri voi tarkastella nenäkuorikoita ja vahvistaa tai sulkea pois niiden liikakasvun. Tutkimus tehdään nenän tai suun kautta, ja se kestää viidestä kymmeneen minuuttia. Toisinaan toimenpide vaatii kevyttä puudutusta.

Nenäkuorikoiden liikakasvu voi aiheuttaa kuorsausta
Kuorsaus on yksi nenäkuorikoiden liikakasvun kliinisistä ilmenemistavoista, mutta yleisin oire on pitkittynyt nenän tukkoisuus.

Mitä nenäkuorikoiden liikakasvulle voi tehdä?

Liikakasvun hoito riippuu alla piilevästä syystä ja nenäkuorikoiden kunnosta. Jos ongelma johtuu ulkoisista tekijöistä, kuten haitallisesta ympäristöstä tai joidenkin aineiden tai lääkkeiden syönnistä, oireiden pitäisi hävitä muuttamalla kyseistä tekijää.

Jos taas aiheuttajana on sinusiitti tai nenän vino väliseinä, syyn poistamiseksi tarvitaan asianmukaista hoitoa. Jos nämä toimenpiteet eivät tehoa tai vaivan syytä ei tiedetä, suositellaan yleensä lääkehoitoa tulehduksen lievittämiseksi.

Jos liikakasvu pysyy, lääkäri saattaa ehdottaa leikkausta nenäkuorikoiden asennon korjaamiseksi, alakuorikoiden poistamiseksi osittain tai kokonaan, tai niiden koon pienentämiseksi radiotaajuus- tai laserhoidolla.

Kaikissa tapauksissa on tärkeää muistaa, että vaiva on hoidettavissa. Ratkaisevaa on hakeutua lääkäriin ajoissa, jotta vaiva ei muutu krooniseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Berger G, Gass S, Ophir D. The histopathology of the hypertrophic inferior turbinate. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2006;132(6):588-594. doi:10.1001/archotol.132.6.588
  • McCoul ED, Todd CA, Riley CA. Posterior Inferior Turbinate Hypertrophy (PITH). Otolaryngol Head Neck Surg. 2019;160(2):343-346. doi:10.1177/0194599818805006
  • Silva R, P., Vicencio S, D., Veloz T, M., Ruz M, P., & Valdés P, C. (2020). Hipertrofia de cornetes inferiores: Revisión sobre técnicas quirúrgicas actuales. Revista de Otorrinolaringología Y Cirugía de Cabeza Y Cuello, 80(2), 218–225. https://doi.org/10.4067/s0718-48162020000200218
  • Arias Mena, C., & Merlo Zago, G. (2016). Correlación de hipertrofia de cornetes inferiores con desarrollo transversal maxilar medidos en tomografía computarizada de cone-beam y su asociación con las clases esqueléticas (Master’s thesis, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla).
  • Komshian SR, Cohen MB, Brook C, Levi JR. Inferior Turbinate Hypertrophy: A Review of the Evolution of Management in Children. Am J Rhinol Allergy. 2019;33(2):212-219. doi:10.1177/1945892418815351
  • Bergmark RW, Gray ST. Surgical Management of Turbinate Hypertrophy. Otolaryngol Clin North Am. 2018;51(5):919-928. doi:10.1016/j.otc.2018.05.008

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.