Nekrotisoiva faskiitti: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Nekrotisoiva faskiitti on erittäin vaarallinen sairaus. Kun tämä infektio alkaa, potilaan riski menehtyä on korkea, jos toimenpiteisiin ei ryhdytä nopeasti.
Nekrotisoiva faskiitti: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Last update: 17 toukokuuta, 2022

Nekrotisoiva faskiitti on ihosauraus, jolla on monta nimeä, kuten Fournierin kuolio tai kaasukuolio. Se on erittäin vaarallinen sairaus, joka vaarantaa henkilön hengen.

Nekrotisoiva faskiitti on pehmytkudosten infektio, joka tappaa ihosoluja, ihonalaista solukerrosta ja jopa lihaksia. Tätä solukuolemaa edistävät bakteerit liikkuvat suurella nopeudella ja tekevät diagnoosin tekemisestä vaikeaa.

Mikro-organismit pääsevät ihon syvempiin kerroksiin usein haavan kautta, joka voi olla hyvin minimaalinen. Sisään päästyään ne kuitenkin lisääntyvät erittäin nopeasti. Osa näistä mikrobeista tuottaa myrkkyjä ja toiset mobilisoivat immuunijärjestelmää.

Nekrotisoivaa faskiittia sairastavilla potilailla, joille tehdään leikkaus, kuolleisuus on yli 20 %. Joidenkin bakteerikantojen yhteydessä on raportoitu jopa 40 prosentin kuolleisuutta.

Sitä ei yleensä esiinny lapsilla, joten asiantuntijat pitävät sitä harvinaisuutena pediatriassa. Päinvastoin riskiryhmiä ovat aikuiset, joilla on kroonisia sairauksia, kuten diabetes ja syöpä.

Nekrotisoivan faskiitin oireet

Nekrotisoiva faskiitti kehittyy aluksi hitaasti, mikä voi viivästyttää diagnoosia ja huonontaa potilaan ennustetta. Varhaiset oireet eivät yleensä johda siihen, mitä tapahtuu.

Potilaat kärsivät yleensä kuumeesta, jonka he tai heidän lääkärinsä voivat katsoa johtuvan muista syistä. Kipu alueella, jossa bakteerit ovat, on erittäin voimakasta. Kipu voimistuu sitä mukaan, kun solukuolema etenee.

Alueen hermot tulehtuvat ja tämä voi johtaa jopa infarktiin. Kuolleiden potilaiden ruumiinavauksissa on esiintynyt nekrotisoivaa faskiitti-infektiota ympäröivien pienten verisuonten trombooseja eli veritulppia.

Sepsis eli verenmyrkytys syntyy, kun bakteerit tai niiden toksiinit pääsevät verenkiertoon ja leviävät koko kehoon. Kun patologinen kulku etenee sepsikseksi, oireet ovat sokin oireita. Alle olemme listanneet yleisimpiä oireita.

Ihoalue, jossa on nekrotisoiva faskiitti, etenee myös monimutkaisempiin vaurioihin. Joillakin potilailla on hematoomaa ja toisilla esiintyy rakkuloita. Klassinen merkki on crepitus, joka on ääni, joka syntyy, kun lääkäri tunnustelee aluetta kaasun vuoksi,koska bakteerit kerääntyvät ihokudoksen alle.

Nekrotisoiva faskiitti
Ihohaava voi olla portti nekrotisoivalle faskiitille.

Diagnoosin tekeminen on usein haasteellista

Kun lääkärit saavat varmuuden diagnoosista, potilaan ennuste paranee. Kuten olemme jo maininneet, diagnoosin tekeminen on taudin varhaisessa vaiheessa haasteellista. Taudin ensimmäisten 5 päivän aikana oireet ovat epäspesifisiä ja diagnoosin tekeminen on monimutkaista.

Laboratoriossakaan ei ole tarkkoja indikaattoreita. Tulehdusparametrit, kuten C-reaktiivinen proteiini ja valkosolut, lisääntyvät. Asiantuntijat ovat kehittäneet asteikon nimeltä LRINEC, joka pisteyttää biokemialliset arvot parantaakseen mahdollisen meneillään olevan nekrotisoivan faskiitin havaitsemista.

Kun epäily on osoitettu, lääkäri määrää veriviljelyn. Tämän testin avulla kasvatetaan bakteereja, jotka saattavat kolonisoida potilaan verta, jotta saadaan selville, onko potilaalla sepsis vai ei.

Kuvantamistutkimukset eivät tarjoa paljon apua diagnoosin tekemisessä. Tietokonetomografia tai ultraääni eivät anna tarkkoja tietoja. Molemmat toisiaan täydentävät menetelmät ovat epäspesifisiä ja riippuvat operaattorin asiantuntemuksesta.

Nekrotisoiva faskiitti
Bakteerit voivat kulkeutua verenkiertoon ihosta, mikä johtaa sepsikseen.

Hoito

Tämä sairaus etenee nopeasti ja ammattilaisten on toimittava aggressiivisesti parantaakseen potilaan selviytymismahdollisuuksia. Antibiootteja ja leikkausta käytetään nekrotisoivan faskiitin hoitoon sekä elämän tukemiseen, jos sokki on läsnä.

Antibiootit kohdistuvat tämän vakavan ihotulehduksen takana oleviin bakteereihin. Laajakirjoisia antibiootteja määrätään taistelemaan useita mikro-organismeja vastaan.

Kirurginen lähestymistapa on puhdistus, eli tartunnan saaneen alueen avaaminen, jotta happi pääsee sisään ja tappaa elävät anaerobiset bakteerit. Pitkällä aikavälillä tarvitaan lisää plastiikkakirurgiaa ja korjaavia leikkauksia ihon sulkemiseksi.

Jos kyseessä on sepsissokki, potilas siirretään tehohoitoon. Hengitysvajauksen sattuessa potilaalle annetaan lisähappea. Jos sydänpysähdys tapahtuu, lääkärit määräävät erilaisia lääkkeitä.

Nekrotisoiva faskiitti ei ole vain ihosairaus

On tärkeää muistaa, että nekrotisoiva faskiitti ei ole yksinkertainen ongelma kuten selluliitti tai ohimenevä ihottuma. Jopa oikea-aikaisella hoidolla tämä infektio voi olla tappava.

Jos sinulla on ihovaurioita, jotka eivät parane niin kuin pitäisi, ota yhteyttä lääkäriin. Erityisesti silloin, jos sinulla ilmenee myös kuumetta ja kipua, jota et voi lievittää normaaleilla tulehduskipulääkkeillä.

It might interest you...
Varo näitä yhdeksää ihmiselle vaarallista bakteeria
Askel Terveyteen
Read it in Askel Terveyteen
Varo näitä yhdeksää ihmiselle vaarallista bakteeria

Vaaralliset bakteerit, niiden aiheuttamien oireiden ja niihin liittyvien sairauksien tunteminen on tärkeää oman ja perheesi terveyden ylläpitämisek...  • Navqi G, Malik S, Jan W. Necrotizing fasciitis of the lower extremity: a case report and current concept of diagnosis and management. Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2009;17:28.
  • Ferrer Lozano, Yovanny, and Yanett Morejón Trofimova. “Escala LRINEC en la Fascitis necrosante.¿ Una herramienta diagnóstica útil?.” Revista Habanera de Ciencias Médicas 17.2 (2018): 236-243.
  • Sultan, Helen Yasmin, Adrian A. Boyle, and Nicholas Sheppard. “Necrotising fasciitis.” Bmj 345 (2012).
  • Ferrer Lozano, Yovanny, and Yanett Morejón Trofimova. “Fascitis necrosante. Actualización del tema.” MediSur 16.6 (2018): 920-929.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.