Logo image
Logo image

Nämä teet auttavat ruoansulatusongelmiin

3 minuuttia
Kärsitkö kivuliaista ruoansulatushäiriöistä tai epämukavasta ummetuksesta? Nämä teet voivat auttaa! Juo niitä päivittäin parantaaksesi ruoansulatustasi.
Nämä teet auttavat ruoansulatusongelmiin
Viimeisin päivitys: 13 helmikuuta, 2019

Useat teet voivat olla loistava apu erilaisiin ruoansulatusongelmiin. Ruoansulatusongelmilla tarkoitetaan elimistön vaikeuksia sulattaa syötyä ruokaa normaalilla tavalla. Sen seurauksena ruoansulatustoiminnot hidastuvat. Tätä ei tulisi sekoittaa dyspepsiaan, joka on satunnaista eikä kestä pitkään.

Tämän päivän artikkelissa esittelemme parhaat teet avuksi erilaisiin ruoansulatusongelmiin. Jos kärsit tästä vaivasta, kokeile näitä luonnollisia teelaatuja helpottaaksesi ongelmaa!

Mitkä asiat johtavat ruoansulatusongelmiin?

Some figure

Joitain yleisimpiä ruoansulatusongelmiin johtavia syitä ovat;

Ruoansulatuskanavan sairaudet

Yksi ruoansulatusongelmien suurimmista syistä on vatsahaava. Se ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen vatsavaivojen aiheuttaja. Kyseessä voivat olla myös sappikivet, mahakatarri, haimasyöpä, mahasyöpä tai refluksitauti.

Refluksitaudissa vatsahapot vahingoittavat mahalaukun ja ruokatorven seinämää. Tämä altistaa kivulle ruokailun jälkeen.

Ruokailutottumukset

Olet luultavasti kuullut sanonnan “olet mitä syöt”. Sen voisi hyvinkin muuttaa kuulumaan näin: “saat vaivoja sen mukaan, mitä syöt”. Tämä pitää ehdottomasti paikkansa.

Tietyt ruoat lisäävät ruoansulatusongelmien todennäköisyyttä. Nämä ruoat ovat yleensä raskaita ja rasvaisia ja kuuluvat epätasapainoiseen ruokavalioon.

Toisaalta on myös monia muita ruokailutottumuksiin liittyviä syitä, jotka voivat johtaa ruoansulatusongelmiin. Näitä ovat liian nopea syöminen, napostelu aterioiden välillä, liiallinen kasvisten syönti, kahvin juominen ja purukumin pureskelu.

Toinen mainitsemisen arvoinen syy on intoleranssi tietyille ruoka-aineille. Yksi parhaiten tunnetuista intoleransseista on laktoosi-intoleranssi.

Yksi syy vatsavaivoihin voi myös olla toistensa kanssa yhteensopimattomat ruoat. Kuuman keiton syöminen ja kylmän veden juominen samaan aikaan ei tee hyvää vatsalle.

Lääkitys ja myrkylliset aineet

Myös lääkkeet voivat olla yksi syy ruoansulatushiriöihin. Vatsavaivoja voivat aiheuttaa jotkut antibiootit ja muut vahvat lääkkeet, kuten masennuslääkkeet, tulehdusta lievittävät lääkkeet ja kortikosteroidit. Myrkyllisistä aineista tulisi välttää erityisesti tupakkaa.

Psyykkiset ongelmat

Stressi, hermostuneisuus, ahdistus tai henkilökohtaiset ongelmat voivat kaikki vaikuttaa ruoansulatusjärjestelmäämme. Siksi olomme ei ole aina fyysisestikään hyvä, kun olemme vihaisia tai surullisia jostakin.

Teet avuksi ruoansulatusongelmiin

Some figure

Yksi isovanhempien käyttämistä hoitokeinoista kipeään vatsaan tai ruoansulatusongelmiin oli juoda kupillinen teetä.

Usko tai älä, isovanhempamme eivät olleet täysin hakoteillä; jotkut teet voivat nimittäin vähentää ruoansulatusongelmia ja sen oireita. Tässä niistä joitakin parhaimpia:

Vihreä tee

Tämän teen juomisesta on monia hyötyjä, joista suurin osa liittyy ruoansulatuskanavaan.

Ensiksi sinun tulee tietää, että vihreä tee on loistava kahvin korvike. Sitä voi juoda kuumana tai kylmänä vuodenajasta tai omista mieltymyksistä riippuen.

Vihreässä teessä on monia antioksidantteja, jotka edistävät ruoansulatusnesteiden työtä ja näin helpottavat ruoansulatusta. Kaiken lisäksi tällä teellä on kyky lievittää ilmavaivoja ja tulehdusta.

Voit juoda kupillisen vihreää teetä aamulla, toisen iltapäivällä ja kolmannen ennen nukkumaanmenoa. Löydät sitä sekä pussi- että irtoteenä.

Kamomillatee

Some figure

Kamomillaa pidetään lihaksia rentouttavana ja tulehdusta lievittävänä yrttinä. Se auttaa myös rauhoittamaan vatsaa, vähentämään täyteläisyyden tunnetta ja poistamaan kaasuja.

Koska kamomilla on rauhoittava kasvi, se on hyvä apu silloin kun ruoansulatusvaivojen takana on hermostuneisuus tai ahdistus. Tämä tee on myös herkullista!

Juo kaksi kupillista päivässä, niin huomaat eron.

Tilli

Tilli on lähtöisin Välimeren alueelta, ja sitä käytetään myös ruoanlaitossa. Sillä on terapeuttisia vaikutuksia, jotka kannattaa hyödyntää.

Fenkoli

Some figure

Myös fenkolia käytetään ruoanlaitossa, ja se voi auttaa ruoansulatusvaivoihin. Se vähentää turvotusta, hoitaa vatsakramppeja ja taistelee muita ruoansulatusongelmia vastaan. Samalla se antaa myös kylläisyydentunteen.

Tämä on kaikista pehmeimmän makuinen kaikista ruoansulatusta edistävistä kasveista. Se yhdistetään tavallisesti kuminan ja aniksen kanssa.

Juo fenkoliteetä heti ensimmäisten ruoansulatushäiriöihin viittaavien oireiden ilmetessä.

Kärsämö

Jos kärsit erittäin kovista vatsalaukun tai suoliston kivuista, kokeile kärsämöteetä. Kärsämössä on runsaasti flavonoideja, jotka auttavat edistämään ruoansulatusta ja pitämään vatsan toiminnan säännöllisenä.

Voit hyödyntää kärsämöteetä myös pahoinvoinnin ja närästyksen hoitamisessa. Siinä on diureettisia ominaisuuksia ja se stimuloi maksaa. Kärsämöä löytyy kaikista terveysruokakaupoista. Valmista siitä teetä ja juo sitä päivittäin. Näin voit nauttia sen kaikista hyödyistä.

Timjami

Some figure

Tätä yrttiä on käytetty jo vuosisatojen ajan hoitamaan ruoansulatusta, sillä se sisältää loistavia ominaisuuksia. Se sopii erinomaisesti ripulin, vatsakramppien, kaasun ja oksentelun lievittämiseen.

On suositeltavaa juoda tätä teetä iltaisin. Juo yksi kupillinen ennen nukkumaanmenoa, niin pääset eroon raskaan tuntuisesta vatsasta. Tämä tee auttaa myös ehkäisemään painajaisia ja unettomuutta.

Muita kasveja, jotka voivat auttaa lievittämään ruoansulatushäiriöitä, ovat kiinankarhunputki, rooibos ja meirami.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nasehi, M., Sehhatie, F., Zamanzadeh, V., Delazar, A., Javadzadeh, Y., & Chongheralu, B. M. (2013). Comparison of the effectiveness of combination of fennel extract/vitamin E with ibuprofen on the pain intensity in students with primary dysmenorrhea. Iranian journal of nursing and midwifery research, 18(5), 355-9.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3877456/
  • Oral fennel (Foeniculum vulgare) drop effect on primary dysmenorrhea: Effectiveness of herbal drug (2013). Bokaie M1, Farajkhoda T, Enjezab B, Khoshbin A, Karimi-Zarchi M.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23983742
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
  • Babaeian, M., Naseri, M., Kamalinejad, M., Ghaffari, F., Emadi, F., Feizi, A., Hosseini Yekta, N., … Adibi, P. (2015). Herbal Remedies for Functional Dyspepsia and Traditional Iranian Medicine Perspective. Iranian Red Crescent medical journal, 17(11), e20741. doi:10.5812/ircmj.20741
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698144/
  • Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses (2018). Salehi B, Mishra AP, Shukla I, Sharifi-Rad M, Contreras MDM, Segura-Carretero A, Fathi H, Nasrabadi NN, Kobarfard F, Sharifi-Rad J.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29785774

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.