Logo image
Logo image

Nämä 7 tekijää altistavat kohdunkaulan syövälle

3 minuuttia
Vaikka yhteyttä kohdunkaulan syövän ja liikunnan puutteen välillä ei ole pystytty täysin todistamaan, on kuitenkin selvää, että liikkumattomuus ja epäterveellinen ruokavalio voi johtaa kuona-aineiden ja myrkkyjen kertymiseen elimistössä, mikä puolestaan lisää syöpäsolujen riskiä.
Nämä 7 tekijää altistavat kohdunkaulan syövälle
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kohdunkaulan syöpä on yksi yleisimmistä naisten syöpäsairauksista. Se johtuu kohdunkaulassa kasvavien solujen haitallisista solumuutoksista, joka voi johtaa kasvaimien kehittymiseen. Suomessa kohdunkaulan syöpä on vähentynyt huomattavasti säännöllisten papa-kokeiden ansiosta, mutta siihen sairastuu yhä vuosittain satoja naisia. Maailmanlaajuisesti kohdunkaulan syöpä on neljänneksi yleisin kuolemaan johtava syy 30-59 -vuotiailla naisilla. Tässä artikkelissa kerromme aiheesta lisää, ja esittelemme seitsemän tekijää, jotka altistavat kohdunkaulan syövälle.

Kohdunkaulan syövälle altistaa etenkin HPV-tartunta (papilloomavirus). Ilman HPV-infektiota ei synny kohdunkaulan syöpää, mutta syöpä kehittyy hitaasti esiasteiden kautta. Seulonta helpottaa taudin aikaista diagnosointia ja varhaisessa vaiheessa suoritettu hoito pienentää riskiä syövän kehittymiseen huomattavasti.

Tässä artikkelissa keskustelemme tarkemmin kohdunkaulan syövästä ja sen mahdollisista aiheuttajista.

Kohdunkaulan syövälle altistavia tekijöitä

1. Papilloomavirus (HPV eli human papilloma virus)

Some figure

 

98 % kohdunkaulan syövän esiasteista, jotka kehittyvät kohdunkaulan syöväksi, aiheutuu HPV-viruksen tietyistä kannoista. HPV-viruksesta on kymmeniä erilaisia muotoja, joista osa altistaa kohdunkaulan syövälle. Näkyviä HPV-tartuntoja, jotka aiheuttavat visvasyyliä sukupuolielimiin, kutsutaan kondyloomaksi. Kondylooma ei aiheuta kohdunkaulan syöpää. Papilloomavirusinfektioista 80–90 % paranee spontaanisti potilaan oman immuunivasteen kehittymisen myötä kahden vuoden seurannassa.

Nykyisin HPV-tartuntaa vastaan on saatavilla rokote, joka annetaan nuorille tytöille ennen seksuaalisen kanssakäymisen aloittamista. Suurin osa naisista altistuu virukselle jossain vaiheessa elämää, ja esimerkiksi yli 20-vuotiaista naisista tartuntaa kantaa jo joka kolmas. Rokotteella ei ole huomattavaa tehoa, jos se annetaan seksielämän aloittamisen jälkeen, joten yleensä rokotettavat tytöt ovat alle 15-vuotiaita.

2. Seksin harrastaminen nuorena

Mitä aikaisemmassa vaiheessa seksin harrastamisen aloittaa, sitä enemmän herkistää kohdunkaulan soluja haitallisille muutoksille. Nuoren solut ovat erityisen alttiita ulkoisille vaikutuksille. On tärkeää opettaa lapsille jo esiteini-iästä lähtien kondomien käytön tärkeys ja kertoa heille sukupuolitaudeista, näin nuoret osaavat itse varautua seksuaalisiin kohtaamisiin ja suojata itsensä oikeaoppisesti.

3. Tupakointi

Some figure

 

Tupakka ei vaikuta pelkästään keuhkoihin, vaan tupakoinnin haitat näkyvät kaikkialla kehossa. Tupakointi lisää kaikkien syöpäsairauksien riskiä.

Päivittäin tupakoivien naisten riski sairastua kohdunkaulan syöpään on nelinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Tämä johtuu tupakansavun sisältämistä myrkyllisistä aineista, jotka kiihdyttävät haitallisien solumuutosten kasvua ja esiintymistä.

4. Ehkäisypillereiden pitkittynyt käyttö

Ehkäisypillerin pitkäaikainen käyttö voi altistaa kohdunkaulan syövälle. Riski on pieni, sillä nykypäivän ehkäisypillerit ovat edistyneitä ja yleisesti ottaen turvallisia. Ehkäisypillereiden käyttö yli viiden peräkkäisen vuoden ajan voi kuitenkin kasvattaa riskiä kohdunkaulan syöpään.

Riski on huomattavan pieni, mutta mahdollinen. Tästä syystä onkin hyvä keskustella erilaisista ehkäisymuodoista lääkärisi kanssa ja pitää itsesi ajan tasalla kaikista vaihtoehdoista.

5. Liikunnan puute arjessa

Some figure

 

Ylipainoisilla ja liikuntaa harrastamattomilla naisilla esiintyy kohdunkaulan syöpää enemmän kuin terveillä, normaalipainoisilla naisilla.

Liikunnan puute johtaa verenkierron ongelmiin ja lisää riskiä infektioihin. Tämän lisäksi liiallinen määrä rasvaa veressä lisää riskiä syöpäsolujen kehittymiselle. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ravinto vähentävät todistetusti riskiä sairastua vakaviin sairauksiin ja pitkittävät eliniänodotetta.

6. Klamydiatartunta

Klamydia on yleinen seksiteitse tarttuva tauti, joka voi tarttua sekä miehiin että naisiin. Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja, ja pahimmillaan se voi johtaa hedelmättömyyteen. Jos klamydiaa ei hoideta, se leviää nousevana tulehduksena sisäsynnyttimiin ja voi mm. arpeuttaa munanjohtimia.

Verianalyysikokeissa on huomattu, että klamydiatartunnan saaneilla naisilla on korkeampi mahdollisuus kehittää kohdunkaulan syöpä kuin sellaisilla naisilla, joilla ei ole koskaan ollut klamydiaa.

Klamydia aiheuttaa vain harvoin huomattavia oireita, joten se voi tehdä tuhojaan elimistössä täysin huomaamatta vuosienkin ajan. Jos harrastaa suojaamatonta seksiä tai kumppanit vaihtuvat tiheään, on syytä käydä testeissä säännöllisesti. Klamydia voidaan todeta helposti virtsanäytteestä ja se hoidetaan antibioottikuurilla.

Suositeltua lukemista: Kotihoidot munuaisten, rakon ja virtsateiden tulehduksiin

7. Geneettinen perimä voi altistaa kohdunkaulan syövälle

Some figure

 

Aivan kuten muutkin syöpäsairaudet, myös kohdunkaulan syövällä on perinnöllinen ulottuvuus. Jos perheen vanhemmilla sukupolvilla on ollut kohdunkaulan syöpää, lisääntyy riski syöpään myös nuoremmilla sukupolvilla.

Naiset, joiden perheessä esiintyy kohdunkaulan syöpää ovat jopa kaksin- tai kolminkertaisessa vaarassa saada syövän. Jos lähisukulaisillasi on todettu kyseinen syöpä, mainitse asiasta lääkärillesi ja voitte yhdessä päättää sopivan papa-kokeiden aikataulun. Yleensä kokeiden aikaväli on muutama vuosi, mutta joissain tapauksissa voidaan ottaa näyte useamminkin.

Säännöllinen papa-kokeessa käyminen varmistaa, että mahdolliset solumuutokset huomataan ja hoidetaan ajoissa. Usein solumuutokset katoavat itsestään. Pitkälle edenneessä kohdunkaulan syövässä käytetään leikkaushoitoa. Jos syöpä havaitaan varhaisessa vaiheessa ja potilaalla on toiveita tulla raskaaksi, voidaan tehdä säästävä leikkaus, jossa kohdun runko-osa säästetään. Tällöin seuranta on erityisen tarkkaa.

Tavanomaisessa kohdunkaulan syövän leikkauksessa poistetaan kohtu, emättimen yläosa, lantion imusolmukkeet ja kohdun sivuelimet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MedlinePlus. Cáncer de cuello uterino. https://medlineplus.gov/spanish/cervicalcancer.html
  • American Cancer Society. Estadísticas importantes sobre el cáncer de cuello uterino. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-cuello-uterino/acerca/estadisticas-clave.html
  • American Cancer Society. Factores de riesgo para el cáncer de cuello uterino. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-cuello-uterino/causas-riesgos-prevencion/factores-de-riesgo.html
  • Sociedad Española de Epidemología. VIRUS DELPAPILOMAHUMANO YCÁNCER:EPIDEMIOLOGÍA Y PREVENCIÓN. https://www.seepidemiologia.es/documents/dummy/4monografiaVirusPapilomaYCancer.pdf
  • Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2014;40(1):68-78. Infección por Chlamydia trachomatis como cofactor en la etiología del cáncer cervical. http://scielo.sld.cu/pdf/gin/v40n1/gin08114.pdf
  • Lancet. 2007 Nov 10;370(9599):1609-21. Cervical cancer and hormonal contraceptives: collaborative reanalysis of individual data for 16,573 women with cervical cancer and 35,509 women without cervical cancer from 24 epidemiological studies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17993361

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.