Näitä kipuja ei koskaan tulisi jättää huomioimatta
Voit tuntea monenlaisia kipuja päässäsi, vatsassasi tai jalassasi. On normaalia haluta taltuttaa kipu lääkkeellä, jotta voit palata normaaliin elämääsi ja olla kiinnittämättä asiaan liikaa huomiota. On myös totta, että tällaisten pienten kivunaiheiden takia ei kannata liikaa huolestua, etenkään jos ne eivät toistu usein. Sinun tulisi kuitenkin olla tietoinen siitä, minkä tyyppiset kivut vaativat todellista huomiota, ja seuraavassa kerromme tarkemmin tästä aiheesta.
Kipu on aina oire jostakin, kuten esimerkiksi väsymyksestä, stressistä, huonosta ruokavaliosta, tai jonkin tyyppisestä tulehduksesta. Kaikki kiputyypit eivät ole vakavia, mutta on olemassa tiettyjä merkkejä, joista sinun tulisi olla tietoinen, jotta pystyt näkemään erot kipujen vakavuuden välillä.
Särkylääkkeisiin turvautuminen ei aina ole hyvä idea, ja tämän vuoksi haluammekin selittää, minkä tyyppisiin kipuihin sinun pitäisi kiinnittää enemmän huomiota kuin toisiin.
Minkälaiset kivut vaativat tarkempaa huomiota?
Läpitunkeva kipu selässä
Tällainen kipu ei johdu ylirasitetuista selän lihaksista, eikä se ole sellaista tyypillistä selkäkipua, jota voi syntyä huonon asennon tai väsymyksen seurauksena. Siihen kuuluu lisääntynyt paineen määrä selässä ja lisäksi se tuntuu läpitunkevana kipuna ja polttavuutena.
Mikä tallaisen tuntemuksen sitten aiheuttaa? Lääkärien mukaan tämä ongelma aiheutuu rintakehän aortan pullistumasta (thoracic aortic aneurysm), joka on seurausta ateroskleroosista. Tällöin valtimot kovettuvat ajan kuluessa, ja siihen voi kuulua selkäkipujen lisäksi myös rintakipua.
Selkäkipu voi myös johtua munuaiskivestä, mutta tässä tapauksessa ongelma on vakavampi, ja se sijaitsee yhdellä puolella selkääsi.
Pistävältä tuntuva kipu vatsassa
Vatsakipu on erittäin yleinen asia, mutta sinun tulisi tietää, kuinka tunnistaa vakavamman lajin kipuja vatsassa. Ensimmäiseksi tulisi mitata kehon lämpö, ja jos sinulla on kuumetta, saattaa syynä olla jokin tulehdus. Jos kipu tuntuu todella pistävänä, ja jos se sijaitsee vatsasi oikealla puolella, saattaa syynä olla umpilisäkkeen tulehdus. On myös mahdollista, että sinulla on haimatulehdus (pancreatitis) tai sappirakon tulehdus.
Jos sinulla on kipua rintalastan alapuolella, on syynä todennäköisesti haimatulehdus, mutta lääkärisi tulee kuitenkin antaa sinulle varsinainen diagnoosi. Me voimme tässä ainoastaan kertoa sen, että vatsakipuun tulee aina kiinnittää huomiota.
Ohimenevä rintakipu
Voimakas rinnassa tuntuva kipu, joka ilmenee yhtäkkiä ja joka tuntuu myös niskassa ja jopa käsissä… Kaikki nämä ovat oireita, jotka viittaavat sydämeen liittyviin ongelmiin ja niihin tulee kiinnittää huomiota. Jos tunnet itsesi väsyneeksi jo hyvin vähän vaativienkin liikuntasuoritusten seurauksena tai jos tulet huonovointiseksi kun esimerkiksi kävelet rappusia ylös, ei sinun tulisi jättää sitä huomiotta.
Virtsatessa tuntuvia kipuja
Jos tunnet polttavaa kipua joka kerta kun käyt vessassa, on tämä oire tulehduksesta. Virtsatietulehdukset aiheuttavat myös tämäntyyppistä kipua, ja lisäksi niihin kuuluu hieman väsymystä, kuumetta ja vatsan turvotusta.
Virtsarakontulehdus, munuaisiin tai virtsarakkoon liittyvä ongelma tai pieni ärtyneisyys virtsateissä on melko tavallista. Sinun tulisi kuitenkin ottaa yhteyttä lääkäriin saadaksesi varsinaisen diagnoosin aiheeseen liittyen.
Sinulla ei ole syytä huolestua ihan minkä tahansa kivun seurauksena. Kuten jo totesimme artikkelin alussa, kaikkein tavallisimpia kipuja eivät ole sellaisia, joihin tarvitsee kiinnittää paljon huomiota. Näitä ovat päänsärky huonon syömisen seurauksena päivän aikana, epäsopivasta asennosta aiheutuva selkäkipu tai huonosta verenkierrosta johtuva jalkakipu. Tällaiset kivut ovat siis normaaleja ilmiöitä.
On kuitenkin myös totta, että joskus kipu on merkki sairaudesta, eikä sinun silloin tulisi jättää sitä huomiotta. Älä koskaan sivuuta esimerkiksi vatsan tai rinnan kipuja. Aina kun sinulla esiintyy kovaa kipua, käy lääkärissä, jotta sinut voidaan tutkia. Terveytesi tulisi aina olla kaikkein tärkein asia elämässäsi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cline, D. (2008). Chronic low-back pain. In Emergency Department Analgesia: An Evidence-Based Guide. https://doi.org/10.1017/CBO9780511544835.024
- Lobo, D. N. (2012). Acute Abdominal Pain. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch19
- Patel, D. R. (2012). Chest Pain. In Functional Respiratory Disorders: When Respiratory Symptoms Do Not Respond to Pulmonary Treatment. https://doi.org/10.1007/978-1-61779-857-3_3
- Martinez-Bianchi, V., & Halstater, B. H. (2010). Urologic Chronic Pelvic Pain Syndrome. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2010.05.002
- National Heart, Lung, and Blood Institute. Aterosclerosis. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/espanol/aterosclerosis
MedlinePlus. Piedras en los riñones. https://medlineplus.gov/spanish/kidneystones.html#cat_95 - MedlinePlus. Apendicitis. https://medlineplus.gov/spanish/appendicitis.html
- MedlinePlus. Infecciones de las vías urinarias. https://medlineplus.gov/spanish/urinarytractinfections.html
- National Heart, Lung, and Blood Institute. Ataque cardíaco. https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/heart_attack_fs_sp.pdf
- MedlinePlus. Pancreatitis. https://medlineplus.gov/spanish/pancreatitis.html
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Infección de las vías urinarias. https://www.cdc.gov/antibiotic-use/community/sp/for-patients/common-illnesses/uti.html
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.