Näin tarkistat kananmunan tuoreuden kolmessa sekunnissa
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Kananmunat säilyvät jääkaapissa pitkäänkin, mutta tuoreiden munien nauttiminen heti oston jälkeen tarkoittaa, että ne sisältävät suuremman määrän tärkeitä ravintoaineita. Kananmunan tuoreuden voi tarkastaa helposti ja nopeasti – tässä artikkelissa kerromme, miten!
Tuoreet ja korkealaatuiset munat tulevat suoraan kanatilalta, ja jos sinulla on siis mahdollisuus ostaa omasi suoraan maatilalta, tee niin. Ruokakaupoissa on aina tarjolla kananmunia, mutta ne eivät välttämättä ole ihan niin tuoreita kuin miltä ne näyttävät. Pakkaus ja kuljetus kauppaan voi viedä aikaa, ja usein kananmunat käsitellään niin, että niiden säilyvyys paranee. Tämä pidentää niiden myyntiaikaa hyllyssä, mutta samalla tuoreus kärsii.
Joskus kananmunat jäädytetään osittain säilyvyyden parantamiseksi, sillä ne viettävät joskus viikkojakin säilössä ennen kauppaan kuljetusta.
Kananmunan ei tarvitse olla täysin tuore, sen voi nauttia vähemmänkin tuoreena, mutta usein tuoreet kananmunat maistuvat paremmilta ja niiden väri on houkuttelevan kirkas. Mutta mistä tietää, ovatko munat tuoreita vai eivät? Kananmunan tuoreuden voi tarkistaa seuraavien seikkojen avulla.
Näin tarkistat kananmunan tuoreuden
Juliaaninen päivämäärä
Yleensä kananmunien tuottajilta vaaditaan kaupoissa myytävien kanamunakennojen numerointia. Numerot ovat 000-365 välillä. Luku tunnetaan juliaanisena päivämääränä, ja se kertoo, milloin munat putsattiin ja pakattiin kennoon. Jos kennossa on luku 000, se tarkoittaa, että munat pakattiin tammikuun ensimmäisenä päivänä. Jos kennossa koreilee luku 213, se tarkoittaa sitä, että munat pakattiin elokuun toinen päivä.
Juliaanisen päivämäärän lisäksi kennossa kerrotaan munien viimeinen myyntipäivä, jonka jälkeen kennoa ei enää voi myydä kuluttajalle. Esimerkkinä: jos kennoon on leimattu luku 015 ja päivämäärä 28/2, se tarkoittaa sitä, että munat pakattiin tammikuun 15. ja ne soveltuvat myyntiin 28. helmikuuta asti.
Kuka haluaisi ostaa yli kuusi viikkoa vanhoja kananmunia, kun tarjolla on täysin tuoreitakin?
Kananmunan tuoreuden tarkastaminen kellutustestin avulla
Aina ei kuluttajalla ole pääsyä kennon päivämäärien tarkasteluun, ja olemassa onkin toinen keino kananmunan tuoreuden tarkastamiseen.
Testissä muna asetetaan lasilliseen vettä. Jos muna uppoaa ja pysyy lasin pohjalla, se on tuore. Jos muna on alkanut vanheta, se kelluu. Tämä johtuu siitä, että muna menettää osan nesteistään kuoren kautta, kun se vanhenee. Munan paino vähenee ja ilman määrä kuoren sisällä lisääntyy.
Miksi kannattaa suosia tuoreita munia?
Munien kohdalla pätee sama sääntö kuin monen muunkin ruuan kanssa: mitä tuoreempaa, sen parempi. Munat maistuvat paremmilta ja niiden ravintosisältö on korkeimmillaan. Munia ostettaessa on vaikea päätellä, kuinka tuoreita ne ovat pelkän ulkokuoren perusteella – etenkin kun suurin osa munista läpikäy säilymistä pitkittävän käsittelyprosessin, kuten kylmille lämpötiloille altistamisen.
Oletkin saattanut huomata kotona kokatessasi, miten munien sisällön väri vaihtelee. Joskus keltuainen on kirkkaan oranssi, toisinaan hailakan keltainen. Tuoreiden kananmunien väri on vahva ja kirkas, niiden keltuainen on väriltään tummempi ja valkuainen erottuu keltuaisesta helposti. Tuoreet munat myös maistuvat paremmalle.
Kananmunan keltuainen ja valkuainen sisältävät hiilihappoa. Ajan myötä hiilihappoa karkaa kuoren huokosten kautta, mikä johtaa munan pH-arvon kohoamiseen. Kun pH-arvo kohoaa, aiheutuu mm. seuraavia asioita:
- Kananmunan koostumus muuttuu
- Keltuainen ei sijaitse enää munan keskellä
- Valkuainen menettää väriään
Kannattaako kananmunat pestä?
Kananmunia ei kannata huuhdella tai pestä ennen käyttöä, sillä tämä voi vahingoittaa ja heikentää kuorta. Kuori on kananmunan suoja mikro-organismeja vastaan. Kun peset kananmunan, kuori heikkenee ja bakteerit pääsevät helpommin tunkeutumaan munan sisälle. Jos peset kananmunan, lisääntyy riski sairastua ruokamyrkytykseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gole, V. C., Chousalkar, K. K., Roberts, J. R., Sexton, M., May, D., Tan, J., & Kiermeier, A. (2014). Effect of egg washing and correlation between eggshell characteristics and egg penetration by various Salmonella Typhimurium strains. PloS one, 9(3), e90987. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951326/
- Arias, J. L. M., & Fernández, M. S. M. (1998). ¿ Qué se entiende por un huevo fresco?. TecnoVet, 4(3). https://revistas.uchile.cl/index.php/RT/article/view/10464/10520
- de las Moras, M. C. R. (2008). Alteraciones de la cáscara, clara y yema de huevo. Ganadería, 52, 56-57. https://www.mapa.gob.es/ministerio/pags/biblioteca/revistas/pdf_Ganad/Ganad_2008_52_56_57.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.