Näin sinkki vahvistaa vastustuskykyä
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Mariana Sánchez Huergo
Sinkki on yksi välttämättömistä mineraaleista, jotka auttavat osaltaan vahvistamaan immuunijärjestelmää. Yleisesti ottaen kunnollinen ravitsemus on ratkaisevan tärkeä asia sen kannalta, että elimistö kykenee vastustamaan infektionaiheuttajia. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka sinkki voi vahvistaa vastustuskykyä.
Nutrients –lehdessä julkaistu tutkimus korostaa vitamiinien (kuten A, B6, B12, C, D ja E) ja mineraalien (seleeni, magnesium, rauta, sinkki ja kupari) merkitystä immuunijärjestelmän toiminnan vahvistamisessa.
Näiden ravintoaineiden puutteellinen saanti on kuitenkin yleistä, mistä on seurauksena infektioiden ja niiden vaikutusten lisääntyminen. Tässä artikkelissa pääset perehtymään siihen, kuinka sinkki vahvistaa vastustuskykyä ja kuinka lisäät sinkin saantia.
Näin sinkki vahvistaa vastustuskykyä
Akuutit hengitystieinfektiot, kuten kausi-influenssaepidemiat ja nykyinen koronaviruspandemia, ovat yleisiä syitä terveysongelmiin ja kuolleisuuteen maailmanlaajuisesti. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että kausi-influenssa aiheuttaa 3-5 miljoonaa vakavaa tautitapausta, jotka vaativat sairaalahoitoa ja aiheuttavat runsasta kuolleisuutta ympäri maailmaa.
Vaikka asianmukaiset hygieniavarotoimet ja rokotteet ovat tehokkaita työkaluja infektioita vastaan, kaikkiin tämäntyyppisiin tauteihin ei ole vielä rokotetta, sillä niiden kehittäminen vie aikaa. Rokotteen hyväksymiseen voi itse asiassa mennä monia vuosia.
Tästä syystä meidän on omaksuttava muitakin strategioita torjuaksemme infektioepidemioita. Yksi varotoimi on esimerkiksi vastustuskykyä vahvistavien ravinteiden syönti. Lue alta lisää sinkistä, sen toimintamekanismeista ja sitä sisältävistä ruoista.
Sinkin tärkeimmät ominaisuudet
Sinkin roolista immuunijärjestelmän toiminnassa on tiedetty jo pitkään. Sinkistä riippuvainen verenkierron kateenkorvatekijä, joka osallistuu T-lymfosyyttien muodostamiseen kateenkorvassa, löydettiin neljä vuosikymmentä sitten.
Tätä hivenainetta sisältää yli 3 000 proteiinia, joiden tehtävänä on toimia entsyymeinä ja transkriptiotekijöinä, jotka osallistuvat soluviestintään sekä DNA:n korjaus- ja replikaatioprosesseihin.
Lue myös: Mitä kivennäisaineet ovat ja miksi ne ovat tärkeitä?
Kuinka sinkki vahvistaa vastustuskykyä: sinkin immuunivaikutuksen mekanismit
Sinkin monet soluviestintään ja solujen lisääntymiseen liittyvät tehtävät huomioiden ei ole yllättävää, että sillä on tärkeä rooli immuunijärjestelmässä. Metallomics -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan sinkkiä tarvitaan T-solujen kypsymiseen ja niiden tasapainon ylläpitoon.
Tutkijat ovat esimerkiksi osoittaneet, että sinkin puutos voi aiheuttaa alentunutta Th1-lymfosyyttivälitteistä immuniteettia ja edistää tulehdusreaktioita (joille on ominaista interleukiini-1-beetan eritys).
Neljä sinkin lähdettä
Kuten jo mainittiin, tutkijat ovat tarkastelleet sinkin roolia vastustuskyvyn vahvistamisessa useaan otteeseen. Vaikka tätä hivenainetta voi syödä yksittäisenä lisäravinteena tai monivitamiinin muodossa, sitä tulisi ihanteellisesti hankkia luonnollisista lähteistä ruoan kautta.
Sinkin tärkeimmät lähteet ovat seuraavat:
- Osterit, joista saa 76 mg sinkkiä per 85 gramman annos.
- Täydennetyt viljat, joista saa 15 mg sinkkiä per 30 g annos.
- Naudanliha, joka sisältää 6,2 mg per 100 g.
- Kana, josta saa 2,7 mg per 100 g annos.
- Porsaanliha, josta saa 2,9 mg per 100 g.
- Myös merenelävät ovat hyvä sinkin lähde. Esimerkiksi simpukoista sitä saa 21 mg 100 g kohti, kun taas sardiineista saa 3 mg per 100 g.
- Palkokasvit ovat vaatimattomampi mutta huomionarvoinen sinkin lähde. Niissä on 1,8 mg sinkkiä 170 gramman annosta kohden.
Sinkin tehtävät ja lisäravinteet
On tärkeää laatia mikroravintoaineiden saantia koskevat suositukset niiden riittävän saannin turvaamiseksi. Ensinnäkin viranomaisten, kuten Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA), tulisi edistää lisäravinteiden syöntiä.
Tarkasti ottaen, ja immuunijärjestelmän optimaalisen toiminnan tukemiseksi, asiantuntijat suosittelevat syömään 8-11 mg sinkkiä päivässä. On myös tärkeää korostaa eläinperäisten tuotteiden merkitystä sinkin pääasiallisena lähteenä. Vaikka ne eivät ole ainoa sinkin lähde, kasvissyöjien ja vegaanien on erittäin tärkeää pitää tämä mielessä.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: 2 magnesiumpitoisinta teetä
Kunnollisen ruokavalion merkitys
Lopuksi on tärkeää korostaa terveen ja monipuolisen ruokavalion merkitystä kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden saamiseksi, joita elimistön normaali toiminta edellyttää. Itse asiassa useiden mikroravintoaineiden puutoksia on havaittu ylipainoisilla ja liikalihavilla ihmisillä.
Endrocrine, Metabolic & Immune Disorders -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan yksi syy puutteelliseen ravitsemukseen ylipainoisilla ihmisillä on prosessoitujen ruokien syöminen, jotka sisältävät liikaa transrasvaa ja yksinkertaisia sokereita. Nämä elintarvikkeet eivät ainoastaan edistä painonnousua, vaan niistä puuttuu myös tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Tämän seurauksena niiden syöminen lisää riskiä saada tartuntatauteja.
Tämän vuoksi on oleellisen tärkeää muistaa sinkin ja muiden ravintoaineiden rooli immuunijärjestelmän vahvistamisessa ja sen toimintojen tukemisessa. Tämä, yhdessä perushygieniavarotoimien kanssa, auttaa elimistöä varautumaan mahdollisia tartunnanaiheuttajia vastaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- World Health Organization Influenza (Seasonal). Available online: https://www.who.int/news-room/fact- sheets/detail/influenza-(seasonal) (accessed on 2 March 2020).Calder P, Carr A, Gombart A, Eggersdorfer M. Optimal
- Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):1181.
- Haase H, Rink L. Multiple impacts of zinc on immune function. Metallomics. 2014;6(7):1175.
- Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P. Zinc and its role in immunity and inflammation. Autoimmunity Reviews. 2015;14(4):277-285.
- Elmadfa I, Meyer A. The Role of the Status of Selected Micronutrients in Shaping the Immune Function. Endocrine, Metabolic & Immune Disorders – Drug Targets. 2019;19(8):1100-1115.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.