Näin saat enemmän laatuaikaa kumppanisi kanssa - 5 vinkkiä
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz
Ihastumisen alkuhuumassa näemme paljon vaivaa voidaksemme viettää aikaa yhdessä kumppanimme kanssa. Myöhemmin otamme rennommin, pidämme suhdetta itsestäänselvyytenä ja laiminlyömme sidettämme. Suhteen virallistaminen ei kuitenkaan tarkoita, että sen voi jättää huomiotta ja antaa mennä omia uomiaan; päinvastoin, sitä on vaalittava. Tästä syystä haluamme antaa vinkkejä, joiden avulla voit viettää enemmän laatuaikaa kumppanisi kanssa.
Tämä on erittäin tärkeää, jotta side välillänne kukoistaisi ja kumpikin osapuoli olisi tyytyväinen. Yhteinen aika luo myös henkistä läheisyyttä sekä tekee suhteesta intiimimmän ja lähentää osapuolia. Nämä hetket yhdistävät meidät ja auttavat meitä ratkomaan ongelmia ja erimielisyyksiä.
Kumppanusten henkilökohtaiset velvoitteet voivat vaikeuttaa yhteisen ajan löytämistä arjessa. Vaikka asuisitte yhdessä, toistenne kanssa viettämänne aika ei luultavasti ole niin laadukasta kuin sen pitäisi olla. Nämä vinkit voivat kuitenkin auttaa.
Näin saat enemmän laatuaikaa kumppanisi kanssa
1. Päätä viettää enemmän laatuaikaa kumppanisi kanssa
Tämä on oleellinen ensimmäinen askel, joka usein jätetään huomiotta. Vaivan näkeminen suhteen eteen on päivittäinen päätös.
Jos emme tee mitään asian eteen, emme välttämättä koskaan löydä aikaa kalenteristamme treffeille tai keskustelulle, jota olemme siirtäneet. Ratkaisevaa onkin tulla tietoiseksi yhteisen ajan merkityksestä ja tarpeesta.
Kun laitat kumppanisi ja suhteesi etusijalle ja tiedostat, että sinun täytyy vaalia tuota rakkautta päivittäin, sen tekemiseen löytyy helpommin aikaa. Älä odota, että rutiini pilaa tuon siteen välillänne niin pahasti, että on jo myöhäistä.
Saatat olla kiinnostunut myös tästä: 8 tapaa rakastua kumppaniin uudelleen
2. Luo rutiineja
Rutiineista voi olla paljon apua edellisessä tavoitteessa. Jos arjen rutiineihin sisällytetään tiettyjä suunnitelmia tai aktiviteetteja, yhteisten hetkien löytäminen ei vaadi erityistä vaivannäköä.
Pidä mielessä, että vaikka pyrimmekin viettämään laatuaikaa yhdessä, myös määrällä on merkitystä. Yhteisen arjen jakaminen muovaa ja vahvistaa sidettä, ja tämä mahdollisuus kannattaa osata hyödyntää.
Voitte esimerkiksi päättää nauttia illallista yhdessä joka päivä tai jutustella rennosti hetken ennen nukkumaanmenoa. Vaikka tämä kestäisi vain muutaman minuutin, omistatte aikaa toisillenne, millä on suuri merkitys.
Lisäksi on tärkeää käydä ulkona tai suunnitella treffit ainakin kerran tai kaksi kertaa kuussa. Tarkoituksena on keskeyttää hetkeksi rutiinit, irrottautua velvoitteista ja saada yhteys kumppaniin. Pyri täyttämään tämä tavoite, vaikka teillä olisi lapsia, sillä on erittäin yleistä, että vanhemmuus vaikuttaa haitallisesti suhteeseen ja vieraannuttaa kumppanukset toisistaan.
3. Anna huomiota ja ole läsnä
Jos haluatte viettää enemmän laatuaikaa parina, yhtä elämänohjetta tulisi noudattaa erityisesti: ei häiriötekijöitä. Kun olette yhdessä, sammuttakaa televisio, laittakaa kännykät äänettömälle ja keskittykää täysin toisiinne. On surullista nähdä monien parien nauttivan ateriaa yhdessä pukahtamatta sanaakaan ja katseet liimattuina ruudulle.
Tällaisissa olosuhteissa yhteinen ajanvietto ei ole kovinkaan hyödyllistä, sillä haluammehan kumppanimme näkevän ja kuulevan meidät. Vaikka puhuttavaa ei olisi, oman läsnäolon ja täyden huomion tarjoaminen yhteisen hetken aikana on ratkaisevaa. Katse, hymy tai hyväily ovat paljon arvokkaampia asioita kuin tuntien yhdessäolo henkisen etäisyyden vallitessa.
4. Käykää laadukkaita keskusteluja
Vaikka monet parit viettävät kaiket päivät yhdessä, he eivät koe saavansa yhteyttä toiseen. Tämä johtuu kehnolaatuisista keskusteluista heidän välillään.
Säästä, lapsista ja ruoanlaitosta puhuminen ei ole kovinkaan merkittävää läheisyyden luomisen kannalta. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan haavoittuvuutta, avautumista ja syvällisyyttä.
Jos haluat kumppaniasi lähemmäs, kerro toiselle unelmistasi ja toiveistasi sekä peloistasi ja huolistasi. Kerro odotuksistasi ja mielipiteistäsi. Näytä itsesi toiselle sellaisena kuin olet – omana itsenäsi. Tee näin, vaikka se pelottaisikin.
Olkaa valmiita tutustumaan, hyväksymään ja ymmärtämään toisen sisintä. Kuunnelkaa tarkoin, kysykää aiheellisia kysymyksiä ja tarjotkaa tukea ja vahvistusta toistenne tunteille.
Tämä dynamiikka vahvistaa rakkautta ja sallii teidän ymmärtää, neuvotella ja myötäelää. Välttäkää siis arjen pinnallisia aiheita älkääkä pelätkö kaivautua syvemmälle.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Miksi rakkaus loppuu? 5 yleisintä syytä
5. Valitse sopivia aktiviteetteja viettääksesi laatuaikaa kumppanisi kanssa
On hyvä olla laiminlyömättä niitä aktiviteetteja, joihin yhteistä aikaanne panostatte. Mikä tahansa arjen hetki (ateria, keskustelu tai vain ostoksille meneminen yhdessä), jos sen aikana ollaan kunnolla läsnä, voi tarjota laadukasta yhdessäoloa. On kuitenkin suositeltavaa, että suunnitelmat ovat monipuolisia ja stimuloivia.
Voitte esimerkiksi lähteä pienelle matkalle yhdessä, ilmoittautua mielenkiintoiselle kurssille tai luennolle, mennä kuuntelemään yhtyettä tai harrastaa urheilua ulkona. Kaikessa tulisi tietysti ottaa huomioon molempien mieltymykset.
Kun kumppanimme on kiinnostunut harrastuksistamme ja osallistuu niihin yhdessä kanssamme, tämä saa meidät tuntemaan itsemme erityiseksi, arvostetuksi ja huomioiduksi. Kun teemme saman kumppanillemme, osoitamme miten paljon hänestä välitämme.
Kun teemme jotain hauskaa ja mukavaa kumppanimme kanssa, yhdistämme hänet mielessämme noihin positiivisiin tunteisiin. Näin kiintymyksemme kasvaa, ja haluamme viettää yhä enemmän aikaa hänen kanssaan.
Parin yhteiselle laatuajalle löytyy aina aikaa
Laatuajan lisääminen kumppanin kanssa on siis lyhyesti sanottuna päätös ja tavoite, jonka eteen molempien tulisi ponnistella. Se ei tule olemaan aina helppoa, ja joskus houkutuksena on vain antaa asioiden jatkua samaan malliin.
On yleistä ajatella virheellisesti, että “olemme yhdessä ja muuta emme tarvitse”. Intohimon ja läheisyyden vaaliminen jatkossakin on kuitenkin paras pitkäaikaisen tyytyväisyyden tae.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Contreras, A. U., García, M. T. I., & González, R. A. M. (2019). Diseño y validación de la Escala del Tiempo Compartido en la Pareja (TCP). Psychology, Society & Education, 11(2), 165-175.
- Domínguez Folgueras, M. (2012). La división del trabajo doméstico en las parejas españolas. Un
análisis de uso del tiempo. Revista internacional de sociología, 70(1), 153-179. doi:
10.3989/ris.2009.08.26 - Sánchez, R. (2017). Auto-divulgación: Medición en la pareja mexicana. Revista Iberoamericana de Psicología: Ciencia y Tecnología, 10(2), 11-24. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6642553
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.