Näin poistat pahan hajun sandaaleista
Etsitkö vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotka auttavat poistamaan pahan hajun sandaaleista? Voit saavuttaa tämän helposti kotitekoisilla menetelmillä, jotka perustuvat luonnollisiin aineosiin, kuten talkkiin, saveen, ruokasoodaan tai eteerisiin öljyihin.
Sandaalit ovat mukavia ja näyttäviä kesäjalkineita, joiden avulla jalat pysyvät raikkaana kuuminakin päivinä. Vaikka sandaalien tarkoitus onkin sallia jalkojemme tuulettamisen lämpimälläkin säällä, lämpö voi silti kerätä niihin ylimääräistä kosteutta ja pahaa hajua.
Näin poistat pahan hajun sandaaleista
Joillakin sandaalien materiaaleilla on tapana kerätä hikeä ja jalkojen bakteereja, joiden yhdistelmä johtaa epämiellyttävään hajuun. Jos emme korjaa tätä hajua ajoissa, se pinttyy materiaaliin ja ilmenee vahvasti joka kerta, kun käytämme näitä sandaaleja jaloissamme.
Jotkut kotitekoiset ratkaisut voivat kuitenkin auttaa sekä lievittämään hajua tai jopa poistamaan tämän epämiellyttävän ongelman kokonaan. Sinun tulee vain suorittaa käsittely sandaaleihin heti käytön jälkeen ja valmista, kengät ovat seuraavana aamuna varten täydellisen puhtaat ja hajuttomat!
1. Valkoinen savi ja eteeriset öljyt
Saven käyttö yhdessä eteeristen öljyjen kanssa voi auttaa neutraloimaan sandaalien epämiellyttävää hajua. Tätä aineosaa voidaan levittää jopa suoraan jalkoihin.
Valkoinen savi on luonnollinen tuote, jolla on kyky imeä itseensä myrkkyjä. Juuri tämä ominaisuus tekee siitä erinomaisen ratkaisun, jota voidaan lisätä sekä suoraan iholle että nautittavaksi myös suun kautta (edellyttäen tietysti, että kyseessä on sellainen savituote, jota voidaan käyttää sisäisesti). Lisäksi saven samankaltaisuus talkkijauheen kanssa helpottaa sen käyttöä.
Tänä päivänä savea voi löytää niin luontaistuotteisiin erikoistuneista kaupoista sekä hyvin varustelluista supermarketeista kuin apteekeistakin. Lisäksi voimme lisätä sekaan joitakin eteerisiä öljyjä antamaan savelle herkullisen aromin. Suosittelemme esimerkiksi laventelista, rosmariinista tai sitruunasta valmistettua eteeristä öljyä.
- Sinun on vain levitettävä pieninä määrinä tätä seosta sandaaleihin, kun otat ne illaksi pois jalasta.
- Lisäksi voit levittää savea talkin tapaan pieninä määrinä myös suoraan jalkapohjiin juuri ennen sandaalien käyttöä epämiellyttävien hajujen ehkäisemiseksi.
- Voit lisäksi valmistaa savesta aivan yhtä hyvin jalkahoitoja samaan tapaan kuin tekisit sen kasvonaamion suhteen. Tämän jalkanaamio auttaa poistamaan myrkkyjä ja torjuu näin myös jalkojen epämiellyttävää hajua ja hikeä niiden juuresta lähtien.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Jalkasilsan syyt, oireet ja hoito kotona
2. Teepussit ja mintusta valmistettu eteerinen öljy
Onko sinulla tapana nauttia piparmintusta tai mintusta valmistettu teetä? Sinun kannattaisi tässä tapauksessa tietää, että jos annat jo käytettyjen pussien kuivahtaa, sinulla on käsissäsi yksinkertainen ja taloudellinen, sataprosenttisesti luonnollinen deodorantti. Näitä pieniä teepusseja voidaan käyttää raikastamaan niin jääkaappeja, kaappeja, autoja ja tietysti sandaaleja.
- Kun olet valmistanut teen, siirrä teepussi sivuun ja anna sen kuivua.
- Miellyttävän aromin parantamiseksi suosittelemme kyllästämään pussit muutamalla tipalla esimerkiksi mintusta valmistetulla eteerisellä öljyllä. Näin jos ja kun pussit alkavat menettää aromiaan, voit aina lisätä pusseihin muutaman lisätipan aromin vahvistamiseksi.
3. Ruokasooda, eteeriset öljyt ja sitrushedelmien kuoret
Ruokasoodalla on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka auttavat desinfioimaan sandaaleja epämiellyttävän hajun poistamiseksi ja ehkäisemiseksi. Tämän vuoksi ruokasooda lieneekin yksi vanhimmista luontaisista ratkaisuista niin sandaalien kuin muidenkin jalkineiden pahan hajun poistamiseksi. Tämä imukykyinen, sienitartuntoja vastaan taisteleva ja pH-tasoa tasapainottava aines muuntautuu monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta moniin eri kodin askareisiin.
Tässä tapauksessa ehdotamme, että ruokasoodaa hyödynnetään yhdessä muutamien muiden ainesosien kanssa, joita emme yleensä hyödynnä: sitrushedelmien kuoriin. Sitrushedelmien kuoret sisältävät nimittäin runsaasti luonnon omia aromeja ja lisäksi ne vapauttavat herkullista sitruksen tuoksua, joka liitetään laajasti raikkauteen ja puhtauteen.
- Kuori ensin sitrushedelmät (makusi mukaan sitruunaa, appelsiinia, mandariinia tai greippiä) ohuiksi nauhoiksi ja lisää kuoret puhtaaseen purkkiin yhdessä ruokasoodan kanssa.
- Olisi suositeltavaa, ettet hienonna sitrushedelmien kuorien liian pieneksi silpuksi, jotta seoksen levittäminen kenkiin olisi myöhemmässä vaiheessa helpompaa.
- Anna ruokasoodan kyllästää kuoria purkissa muutaman päivän ajan.
- Lisää seosta pieninä määrinä sandaalien pohjaan ja anna vaikuttaa yön yli, jotta sitrushedelmien kuoret yhdessä ruokasoodan kanssa imevät itseensä kaiken epämiellyttävän hajun.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Valmista sitrushedelmistä kodin ekologinen puhdistusaine
Lisää vinkkejä sandaalien epämiellyttävän hajun poistamiseksi
- Pyri jättämään jalkineet aina käytön jälkeen mahdollisimman ilmavaan ja kuivaan tilaan, varsinkin silloin, jos kenkien materiaalilla on tapana imeä itseensä pahoja hajuja.
- Pyri valitsemaan kenkiä, jotka on valmistettu luonnollisista materiaaleista, sillä nämä materiaalit sietävät myös enemmän epämiellyttäviä hajuja, kuten hikeä.
- Jos epäilet, että jalkojen pahaa hajua aiheuttaa esimerkiksi jokin sieni- tai bakteeritulehdus, käänny asian selvittämiseksi lääkärisi puoleen.
- Myös ruokavaliolla on suuri merkitys siihen, miten kehomme tuottaa eri hajuja. Lisää siis raakojen hedelmien ja vihannesten kulutusta ja juo päivässä vähintään kaksi litraa vettä.
Kuten olet voinut jo huomata, pahan hajun poistaminen sandaaleista ei todellakaan ole mahdotonta. Sinun tulee vain turvautua yllä esiteltyihin yksinkertaisiin ja luonnollisiin ratkaisuihin ja voit sanoa hyvästit suosikkisandaaliesi pahoille hajuille. Kokeile ja huomaa, kuinka tehokkaasti nämä ainesosat taistelevat epämiellyttäviä hajuja ja hikeä vastaan!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Moosavi, M. (2017). Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iranian Journal of Public Health.
- Kalemba, D., & Kunicka, A. (2005). Antibacterial and Antifungal Properties of Essential Oils. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867033457719
- Kuepper, G., & Thomas, R. (2001). Use of Baking Soda as a Fungicide. Organic Gardening.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.