Logo image
Logo image

Näin papilloomavirus vaikuttaa seksielämään

4 minuuttia
HPV eli papilloomavirus voi haitata ihmisen elämää monella tavoin, sillä se voi lisätä stressiä ja luoda epäluottamusta parisuhteessa. Nyt annamme tietoa tästä viruksesta, jotta voisit lisätä avoimuutta ja keskustella siitä luottamuksella kumppanisi kanssa, oli papilloomavirus sitten kummalla tahansa teistä.
Näin papilloomavirus vaikuttaa seksielämään
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

HPV tai papilloomavirus on sukupuolisessa kanssakäymisessä leviävä sairaus, joka on pääosin haitaton, mutta joskus se aiheuttaa ongelmia seksuaalisessa elämässä ja parisuhteessa. Nyt kerromme, miten papilloomavirus vaikuttaa seksielämään sen fyysisten vaikutusten lisäksi.

Papilloomavirus on kenties kaikkein laajimmin levinnyt sukupuolitauti, joka voidaan saada tavallisen yhdynnän aikana, mutta myöskin suu- ja anaaliseksin kautta.

Naiset saavat papilloomaviruksen yleensä helpommin kuin miehet, mutta myös mies voi olla kantaja, vaikka hän ei monesti ole viruksesta itse tietoinen. Yhdysvaltojen Disease Control Centerin tilastot esittävät, että 50 % niistä miehistä joilla virus on, eivät ole tietoisia siitä.

Papilloomaviruksen riskit terveydelle

Useimmat virustyypit ovat oireettomia ja myös katoavat ihmisen kehosta itsestään ilman hoitoa. Ne aiheuttavat vain harvoin mitään vakavia ongelmia terveydelle, mutta 14 lajia yli 100 virustyypistä voi aiheuttaa syöpää.

Some figure

HPV on hyvin tavallinen virus, eikä se yleensä tuota mitään haitallisia fyysisiä oireita.

On olemassa kahden tyyppistä papilloomavirusta, jotka naisilla aiheuttavat 70 % kohdunkaulan syövistä. Ne aiheuttavat myös kohdunkaulan syövän esiasteen haavaumia, kerrotaan Maailman terveysjärjestön tutkimustiedossa.

Vaikka kohdunkaulansyöpä onkin tavallisin HPV:n aiheuttama komplikaatio, tämä virus voi myös aiheuttaa muita syöpiä. Näitä voivat olla mm. peräaukon syöpä tai suun tai kurkun syöpä, jos nämä alueet ovat olleet yhteydessä tartunnan saaneisiin sukupuolielimiin.

Papilloomaviruksen aiheuttamien suu- ja kurkkusyöpien on todettu lisääntyneen miehillä. Penissyöpä ja peräaukon syöpä ovat myös mahdollisia, joskin ne ovat harvinaisia, ja ne liittyvät yleensä ihmisen vastustuskyvyn toimintahäiriöihin.

Alhaisen riskin papilloomavirus voi aiheuttaa syyliä sukupuolielimissä sekä naisilla että miehillä, mutta yleensä nämä eivät tuota kipua tai muutenkaan aiheuta mitään vakavia ongelmia.

Lue aiheesta lisää: Epätavallisia kysymyksiä gynekologille

Miten papilloomavirus vaikuttaa parisuhteeseen tai seksielämään?

HPV voi ilmetä kenellä tahansa sellaisella henkilöllä, joka on ollut seksuaalisesti aktiivinen. Vaikka ihmisellä ei olisikaan oireita, on hyvä idea käydä aina silloin tällöin tarkastuksissa, joihin sisältyy sytologinen analyysi.

Jos virus todetaan, on todennäköistä että myös kumppanilla on se. Jos itse joskus saat selville kärsiväsi HPV:sta, on syytä keskustella vakavasti kumppanin (tai kaikkien heidän, mikäli kumppaneita on useampia) kanssa.

Some figure

Tarvitset tarkkaa tietoa tästä tartunnasta, jotta voisit keskustella siitä kunnolla kumppanisi kanssa. Tulet kertomaan kumppanillesi, että sinulla on sukupuolitauti, ja että hänellä voi olla itsellään sama virus. On normaalia, että kumppanin ensireaktio on viha, epäluottamus sinuun tai muu negatiivinen tunne.

Muista, että tieto on hyödyksi, ja yksi parhaista tavoista ottaa asia puheeksi on tarjota kumppanille sellaista tietoa, jonka avulla hän voi ymmärtää tilanteen. Tämän tiedon tulee käsittää sekä tartunnan syyt että sen aiheuttamat seuraukset parisuhteelle ja kumppanillesi.

Voi myös olla, että tartunnan saanut osapuoli kokee ahdistusta ja stressiä ja näkee tilanteensa häpeällisenä. Muista kuitenkin, että kyseessä on tavallinen ja helposti tarttuva tauti, ja lisäksi se ei yleensä aiheuta mitään suuria ongelmia. Tämä muistaen pystytte molemmat suhtautumaan tilanteseen paremmin ja sopeutumaan virukseen.

Kuten Yhdysvaltojen seksuaaliterveyden järjestön tiedoissa kerrotaan, ei ole mitään syytä tuntea syyllisyyttä. Papilloomavirus vaikuttaa seksielämään, mutta jos olet avoin ja puhut kumppanisi kanssa luottamuksella, se ei tule vaikuttamaan suhteeseenne negatiivisella tavalla.

Mitä kaikkea kumppanille tulisi kertoa, jos sinulla on papilloomavirus?

Jos olet juuri saanut selville, että sinulla on HPV, ota seuraavat asiat esille kumppanisi tai kumppaneidesi kanssa:

  • 80 % rokottamattomista aikuisista saa papilloomaviruksen jossakin vaiheessa elämäänsä.
  • Useimmissa tapauksissa mitään oireita ei ilmene nopeasti.
  • Useimmat HPV-tyypit eivät ole mitenkään vaarallisia terveydelle.
  • Ei ole mitään keinoa saada tietää, onko virus tarttunut sinulle äskettäin vai jo kauan aikaa sitten.
  • Jos olet usein yhdynnässä kumppanisi kanssa, teillä on todennäköisesti molemmilla HPV.
  • Mitään parannuskeinoa ei ole olemassa, mutta ihmisen elimistön immuniteetti poistaa papilloomaviruksen ajan kuluessa.
  • HPV voi kuitenkin pysyä elimistössä kuukausia tai vuosia ennen kuin se katoaa.

Lue aiheesta lisää: Sukupuolitauteja, joista tulee olla tietoinen

Voiko seksiä harrastaa, jos on saanut papilloomaviruksen?

Some figure

Kondomin käyttö seksin aikana on aina paras keino estää viruksen leviämistä.

Kun mikä tahansa sukupuolitauti todetaan, seksiä on parasta välttää siihen asti, että tauti saadaan hallintaan.

Jos lääkärisi vahvistaa että virus ei ole aggressiivinen, tällöin voit harrastaa seksiä käyttäen kondomia, jotta et tartuttaisi virusta kumppaniisi.

Joka tapauksessa on aina tärkeää otta yhteyttä lääkäriin ja kysyä neuvoja. On nimittäin muistettava, että jokainen tapaus riippuu virustyypistä sekä siitä, mikä kehonosa on saanut tartunnan.

Jos aiot harrastaa seksiä uuden kumppanin kanssa, on parasta kertoa hänelle että sinulla on HPV. Kondomia tulee käyttää aina, myös anaali- ja suuseksin aikana.

Miten papilloomavirusta voidaan ehkäistä?

HPV on, kuten sanottu, hyvin yleinen virus, mutta sitä kannattaa kuitenkin pyrkiä ehkäisemään. Nämä keinot ovat nykyään käytössä:

  • Rokotteet. Suomessa ensimmäinen annos tytöille annetaan 10-12 -vuotiaana. Rokotetta annetaan myös pojille, mutta se ei ole vielä Suomen rokotusohjelmassa.
  • Kondomit. Käytä kondomia ja/tai lateksisuojia aina yhdynnän sekä anaali- ja suuseksin yhteydessä.
  • Pidä huolta sukupuolielintesi hygieniasta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Social and psychological impact of HPV testing in cervical screening: a qualitative study
    K McCaffery, J Waller, J Nazroo, and J Wardle. School of Public Health, Edward Ford Building (A27), University of Sydney, Australia. Department of Epidemiology and Public Health, London, England.
  • Human papillomavirus (HPV). World Health Organization. https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/
  • Sixteen, Going on HPV 16
  • HPV, oral sex, oral cancer, anal cancer, other cancer, fingers, sex toys. Mark Borigini M.D.Pscology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/overcoming-pain/201711/sixteen-going-hpv-16
  • Psychological Impact of Primary Screening (PIPS) for HPV: a protocol for a cross-sectional evaluation within the NHS cervical screening programme. Emily McBride, Laura Marlow, Alice S Forster, Sue Moss, Jonathan Myles, Henry Kitchener, Julietta Patnick, Jo Waller. Epidemiology and Public Health, Health Behaviour Research Centre, University College London, London, UK, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London, London, UK. https://bmjopen.bmj.com/content/6/12/e014356
  • Virus del papiloma humano genital. La realidad. Centro de Control y Prevención de Enfermedades. https://npin.cdc.gov/stdawareness/the-facts/spanish/04_genital_hpv_sp.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.