Näin onnistuu jätemäärän vähentäminen kotona
Jätemäärän vähentäminen ja oman ekologisen jalanjäljen pienentäminen maapallolla on asia, johon jokainen meistä pystyy.
Yksi tärkeimmistä asioista luonnon kannalta on jätemäärän vähentäminen kotona. Kyseessä on välttämätön muutos saastumisen estämiseksi ja maapallon suojelemiseksi.
On monia helppoja tapoja, joilla voit päivittäin edistää ympäristön pysymistä puhtaampana. Nyt kerromme, miten jätemäärän minimointi kotona onnistuu vähentämällä sen syntymistä.
Mitä jätemäärän vähentäminen tarkoittaa?
Tuottamasi jätteen vähentäminen on tapa estää kierrätyksen ja uudelleenkäytön tarvetta, mikä vähentää ympäristön saastumista.
Olet varmasti jo kuullut, mistä kierrätyksessä on kyse: vähentämisestä, uudelleen käyttämisestä ja kierrättämisestä. Nämä ovat ne kolme avainasiaa, joilla ympäristöä suojellaan.
Ensimmäinen, eli jätemäärän vähentäminen, on ehdottomasti tärkein. Jos vähennät jätemäärää, et tarvitse kahta jälkimmäistä keinoa. Mikäli lakkaat tuottamasta roskaa – tai ainakin minimoit sitä – sinun ei juurikaan tarvitse ajatella jätteiden kierrättämistä tai uudelleenkäyttöä.
Hyvät tottumukset roskan vähentämiseksi ovat aina parempi valinta kuin jo syntyneen vahingon korjaamiseen pyrkiminen. Siksi jätteen vähentäminen on paras askel planeettamme suojelemiseksi.
Vastuullinen ostaminen
Jätteiden vähentämiseksi on välttämätöntä ostaa vastuullisesti. Nykyisin kauppojen tuotteet ovat suurelta osalta kertakäyttöisiä, eli niitä käytetään vain kerran ja sitten ne heitetään roskiin.
On tärkeää kuluttaa vastuullisesti, eli ostaa vain sellaisia asioita joita tarvitset ja jotka ovat hyvälaatuisia. Kun ostat järkevästi ja vastuullisesti, pystyt välttämään jätteen syntymistä.
Lue aiheesta lisää: Neljä tapaa valmistaa kukkaruukkuja muovipulloista
Kiinnitä huomiota pakkauksiin
Muovipakkaukset vaikuttavat ympäristöön massiivisesti, sillä niitä on äärimmäisen paljon.
Vähentääksesi jätettä kotonasi, kannattaa kiinnittää huomiota ostamiesi tuotteiden pakkauksiin. On tuotteita, joissa on paljon turhaa pakkausmateriaalia, mikä on aivan järjetöntä. Kannattaa ostaa tuotteita, joissa ei ole pakkausta ollenkaan tai materiaalia on hyvin vähän.
Kanna aina kestokasseja mukanasi kauppaan mennessäsi välttääksesi muovipusseja.
Pahvi tai paperi, sekä lasi, ovat parempia vaihtoehtoja verrattuna muoviin.
Sähkölaitteet
Usein nämä laitteet heitetään pois kun ne rikkoutuvat, eikä niitä aina edes yritetä korjata. Kannattaisi ensinnäkin ostaa vain hyvälaatuisia ja pitkäikäisiä laitteita. Jos ne hajoavat, käänny korjaajan puoleen selvittääksesi, onko korjaus mahdollinen.
Hyvä vaihtoehto korjaukselle on kierrätys elektroniikkakaupassa. Moni liike tai palvelu ottaa vastaan vanhoja laitteita, sillä niitä voidaan usein uusiokäyttää joiltakin osin.
Mikäli tämä ei ole mahdollista, vie laitteet kierrätyskeskuksiin tai jätteenkeräyspisteisiin.
Lue aiheesta lisää: 7 hyvää keinoa säästää sähköä
Toinen mahdollisuus
Ennen kuin heität jonkin roskan pois, kysy aina itseltäsi, olisiko siitä jotakin hyötyä jollekulle.
Monia tuotteita voidaan käyttää, vaikka et itse niitä enää tarvitsisikaan. Voit esimerkiksi vaihtaa vaatteita ja esineitä tuttavapiirissäsi tai myydä niitä kirpputoreilla – myös internetissä. Näiltä on usein mahdollista tehdä todellisia löytöjä hyvin alhaiseen hintaan.
Ruokajätteen vähentäminen
Hyvä tapa jätteen minimoimiseksi kotona on syödä tuoreita ja paikallisesti tuotettuja tuotteita, sillä niissä on yleensä vähemmän pakkausmateriaaleja.
Pakkauksen osalta on parasta valita lasi muovin sijaan. Juomat ja puhdistusaineet voidaan usein hankkia suurissa säiliöissä, mikä on parempi valinta kuin pienissä erissä ostaminen.
Hanaveden juominen on yksi helpoimmista tavoista vähentää muovijätettä maapallolla. Suomessa tämä on tietenkin selvä juttu, ja ulkomaillakin hanoihin voidaan asentaa puhdistimia veden laatua parantamaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- http://istas.net. Recomendaciones para la reducción de residuos. Extraído de: http://istas.net/risctox/gestion/estructuras/_3228.pdf
- Comunidad de Madrid. 2010. Guia de buenas prácticas para reducir los residuos urbanos. Extraído de: https://www.madrid.es/UnidadesDescentralizadas/Agenda21/Catalogo/GuiaBuenasPracticasReducirResiduosUrbanos.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.