Näin hyödyt päivittäisestä valkosipulin syömisestä
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Valkosipulia voi käyttää moneen vaivaan. “Valkosipuli pitää lääkärin loitolla.” Tämä vanha sanonta ei voisi pitää enemmän paikkaansa. Lukuisat tutkimukset vahvistavat valkosipulin hyödyt, ja jokainen uusi tutkimus löytää siitä vielä lisää hyödyllisiä puolia!
Monissa kulttuureissa on käytetty valkosipulia jo vuosisatojen ajan (sitä suositteli aikoinaan jopa lääketieteen isä Hippokrates), ja se onkin hyväksi ihmisen terveydelle. Viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että neljän valkosipulinkynnen syöminen päivittäin voi auttaa ehkäisemään monia sairauksia.
Valkosipuli, muinainen superruoka
Vaikka antiikin kreikkalaiset eivät tienneetkään tarkkaan valkosipulin ominaisuuksia, he käyttivät sitä sen parantavien vaikutusten takia.
Valkosipuli kuuluu allium-kasvisukuun (aivan kuten sipulit ja purjosipulit) ja se sisältää yhdistettä nimeltä allisiini, joka säännöllisesti nautittuna parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Allisiini myös antaa valkosipulille sen tyypillisen hajun.
Katso myös: Näin kasvatat sipuleita kotona
Valkosipuli sisältää lisäksi mangaania, B6- ja C-vitamiineja, seleeniä ja kuitua. Se sisältää vain vähän kaloreita, mutta runsaasti proteiinia.
Valkosipulin hyödyt
Muutaman valkosipulinkynnen syöminen päivittäin voi auttaa sinua seuraavilla tavoilla:
Ehkäisee Alzheimerin tautia
Sama koskee myös muita rappeutumissairauksia, kuten dementiaa. Valkosipuli sisältää antioksidantteja, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien negatiivisia vaikutuksia.
Muihin valkosipulin hyötyihin lukeutuu mm. se, että se suojelee happo-emästasapainon ongelmilta ja tehostaa useita entsymaattisia “puhdistajia”, jotka auttavat puhdistamaan verta.
Matalampi kolesteroli
Valkosipulia suositellaan ihmisille, joilla on liikaa “huonoa” kolesterolia (LDL-kolesterolia), sekä sellaisille henkilöille, joilla on ollut aiemmin sydänsairauksia tai sydänkohtauksia.
Valkosipuli voi auttaa ehkäisemään uusia sydänsairauksia, halvauksia, sydänkohtauksia ja korkeaa verenpainetta.
Tappaa viruksia
Valkosipuli voi auttaa lievittämään flunssan oireita tai kipeää kurkkua nopeasti. Useimpien oireiden kestoa voidaan lyhentää sen avulla jopa 70 %.
Jos muutokset säässä vaikuttavat sinuun herkästi tai olet usein kipeä talvella, älä epäröi nauttia valkosipulia säännöllisesti.
Edistää kehon puhdistusta
Raskasmetallit ja muut myrkyt kerääntyvät elimistöösi syömäsi ruoan mukana tai ympäristön saasteille altistumisen seurauksena. Niistä voidaan päästä eroon nauttimalla rikkiä, joka on yksi valkosipulin yhdisteistä!
Tutkimukset akkutehtaalla työskentelevien ihmisten altistumisesta lyijylle ovat osoittaneet, että valkosipulin nauttiminen vähensi tätä raskasmetallia elimistössä jopa 20 %. Tämä auttaa vähentämään päänsärkyjä ja sairauksien aiheuttamia työpoissaoloja.
Parantaa luiden terveyttä
Naisia, joilla vaihdevuodet ovat alkaneet, valkosipuli voi hyödyttää mm. vähentämällä joitakin yleisimmistä heikentyneiden luiden aiheuttamista ongelmista. Valkosipuli vaikuttaa elimistön estrogeeniaineenvaihduntaan, mikä saattaa selittää tämän epätavallisen löydön.
Parantaa fyysistä suorituskykyä
Jo vuosisatojen ajan valkosipulia on käytetty taistelussa väsymystä vastaan sekä tuotteliaisuuden lisäämisessä. Esimerkiksi antiikin Kreikan olympialaisiin osallistuneet urheilijat söivät valkosipulia ennen kilpailua.
Valkosipuli edistää sekä fyysistä että psyykkistä suorituskykyä.
Valkosipulin muut hyödyt
Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi valkosipulia kannattaa nauttia myös seuraavista syistä:
- Ohentaa verta
- Ehkäisee vatsalaukun, ruokatorven ja paksusuolen syöpiä
- Parantaa nivelten terveyttä (esimerkiksi nivelreumasta kärsivillä potilailla)
- Avaa hengitysteitä
- Auttaa ehkäisemään munuaisten tai virtsateiden ongelmia
- Edistää maksan toimintaa
- Ehkäisee ummetusta
- Poistaa loisia
- Tasoittaa verensokeria
- Hoitaa herpestä ja ihottumaa
- Vähentää ahdistusta ja rauhoittaa hermoja
- Vähentää virtsahapon määrää veressä. Liiallinen virtsahapon määrä voi aiheuttaa kihtiä ja reumatismia.
- Auttaa suonikohjujen hoidossa
Valkosipulia raakana vai kypsennettynä?
Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että saadakseen valkosipulista kaikki hyödyt irti se pitäisi nauttia kokonaan kypsentämättä. Toisten tutkimusten mukaan taas ravintoaineet imeytyvät paremmin tietyllä tavalla kypsennetystä valkosipulista.
Valkosipuli sisältää paljon yhdisteitä. Jotkut niistä ovat aktiivisia raa’assa muodossa, kun taas toiset tarvitsevat lämmitystä “aktivoituakseen”. Jos nautit valkosipulia ehkäistäksesi esimerkiksi syöpää, on suositeltavaa kypsentää se.
Jos aiot kypsentää valkosipulin, yksi tapa ehkäistä ravintoaineiden tuhoutuminen suuremmaksi osaksi on pilkkoa valkosipuli ensin ja antaa sen olla 45 minuuttia. Tämä aktivoi allisiinin tuotannon ja ehkäisee sen tuhoutumista kypsentämisen aikana. Tämä tarkoittaa, että saat samat hyödyt valkosipulista sekä syömällä sen raakana että kypsennettynä.
Syö neljä valkosipulinkynttä päivässä, niin muutut viehättävämmäksi
Skotlantilaisen Stirlingin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan siihen osallistuneiden naisten mielestä valkosipulia syöneitä miehiä pidettiin muita miehiä viehättävämpinä. Mistä tämä johtuu?
Kaikki liittyy ihosta erittyvään tuoksuun.
Tutkimus toteutettiin niin, että tutkijat jakoivat vapaaehtoiset miesosallistujat kolmeen ryhmään: yksi ryhmistä söi raakaa valkosipulia, toinen ryhmä valkosipulikapseleita ja kolmas ryhmä ei nauttinut valkosipulia missään muodossa.
Pienen liikuntatuokion jälkeen miehiä pyydettiin kuivaamaan hikensä pyyhkeeseen. Naisryhmä haisteli tämän jälkeen pyyhkeitä ja ilmoitti, kuinka viehättäviksi, maskuliinisiksi ja mukaviksi he kokivat miehet pyyhkeen hajun perusteella.
Tulosten mukaan raakaa valkosipulia syöneillä miehillä oli miellyttävä, maskuliininen ja muita seksikkäämpi tuoksu. Hormonien ja liikunnan aikaansaamien yhdisteiden sekoituksella voi olla positiivinen vaikutus parisuhteissa.
Valkosipulin mikrobeja tuhoavat ominaisuudet tekevät ihmisestä erittyvästä tuoksusta makeamman, sillä ne vähentävät mikro-organismeja, jotka aiheuttavat epämiellyttävää hajua, erityisesti fyysisen aktiivisuuden aikana.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Kim, J. S., Kang, O. J., & Gweon, O. C. (2013). Comparison of phenolic acids and flavonoids in black garlic at different thermal processing steps. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2012.08.006
- Macpherson, L. J., Geierstanger, B. H., Viswanath, V., Bandell, M., Eid, S. R., Hwang, S. W., & Patapoutian, A. (2005). The pungency of garlic: Activation of TRPA1 and TRPV1 in response to allicin. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2005.04.018
- Cavagnaro, P. F., Camargo, A., Galmarini, C. R., & Simon, P. W. (2007). Effect of cooking on garlic (Allium sativum L.) antiplatelet activity and thiosulfinates content. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf062587s
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.