Logo image
Logo image

Naegleria fowleri: aivoja syövä ameba

4 minuuttia
Naegleria fowleri on yksi tappavimmista amebisista sairauksista maapallolla. Yhdysvalloissa viimeisten 60 vuoden aikana tartunnan saaneesta 148 ihmisestä vain neljä on selvinnyt. Onneksi se on kuitenkin erittäin harvinainen tartunta.
Naegleria fowleri: aivoja syövä ameba
Viimeisin päivitys: 01 joulukuuta, 2021

Naegleria fowleri (Percolozoa-suvun ameboflagellaatti) -tartunta laukaisee naegleriaasin, joka tunnetaan myös primäärisenä amebisena meningoenkefaliittina (PAM). Tämä tila on erittäin harvinainen ja tappava. Siitä kärsivien potilaiden kuolleisuusaste on 98,5 %.

Onneksi tämä infektio on erittäin harvinainen. Vain 34 tapausta on kirjattu Yhdysvalloissa vuosina 2008–2017. Maailmanlaajuisesti on havaittu noin 450 naegleriaasitapausta viimeisen 60 vuoden aikana.

N. fowleri elää makeassa vedessä, maaperässä tai isännän keskushermostossa. Jos haluat oppia lisää primaarisesta amebisesta meningoenkefaliitista, mukaan lukien oireet ja hoidot, jatka lukemista.

Mikä on Naegleria fowleri?

Naegleria fowleri, joka tunnetaan myös aivoja syövänä amebana, on Naegleria-suvun laji, joka kuuluu Percolozoa-suvun ryhmään. Se ei ole todellinen ameeba fylogeneettisellä tasolla, koska se käy läpi siimautuneen elinkaaren vaiheen, mikä ei ole tyypillistä Amoebozoa-suvussa.

N. fowlerilla on erityinen mieltymys makean veden ympäristöihin, erityisesti sellaisiin, jotka ovat likaisia ​​ja alustan saastuttamia. Kuten lääketieteellinen portaali Statpearls osoittaa, tämä organismi kestää jopa 45 celsiusasteen lämpötiloja, ja sen elinkaare on jaettu kolmeen erilliseen vaiheeseen:

 • Kystavaihe: Tämä on mikro-organismin vastustuskykyrakenne. Kun vapaat muodot joutuvat stressaaviin ympäristöihin, ne muuttuvat halkaisijaltaan noin 9 mikrometrisiksi. Tätä edistäviä tekijöitä ovat ruuan puute, ympäristön kuivuminen ja alle 10 celsiusasteen lämpötila.
 • Trofosoiitti eli aktiivivaihe: Tämä on vaihe, jossa se jakautuu, ruokkii bakteereja ja valitettavasti aiheuttaa taudin ihmisillä. Trofosoiitit ovat kooltaan 10-35 mikrometriä ja liikkuvat käyttämällä pseudopodeja, sytoplasmisia pidentymiä, jotka mahdollistavat perusliikkeen.
 • Siimaeliö: Tämä vaihe erottaa Naeglerian monista muista ei-bakteerimikro-organismeista. Siimamuodossa, kuten sen nimestä voi päätellä, on 2 flagellaa ja se syntyy, kun trofosoiitit altistuvat ionisille muutoksille vesipitoisessa väliaineessa.

Sekä siimaeliö että kystakin voivat aiheuttaa infektion ihmisissä, vaikka trofosoiitti on sen tarttuvin muoto. Kun tämä ameboflagellaatti pääsee isännän nenäonteloon, molemmat muodot muuttuvat tarttuvaksi trofosoiitiksi helposti.

Some figure
Aivoja syövällä ameballa on 3 elämänvaihetta, jotka reagoivat ympäristöolosuhteisiin. Trofosoiittimuoto on se, joka syö hermosoluja.

Miksi tartunta ilmenee?

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) näyttää meille tämän patogeenin tartuntasyklin. Naegleria fowleri pääsee ihmiskehoon nenäkanavien kautta joko siima-, kysta- tai trofosoiittivaiheessa. Kun nenän inokulaatio on tapahtunut, taudinaiheuttaja tunkeutuu hengityselinten epiteeliin sekä hajulimakalvoon.

Sieltä se kulkeutuu lamina cribrosan (etmoidiluun osa) kautta keskushermostoon, toisin sanoen aivoihin hajuhermojen kautta. Aivojen tyviosa, pikkuaivot ja hajukäämit ovat vaurioituneimmat rakenteet tartunnan saaneilla potilailla.

N. fowleri saa aikaan luontaisen vasteen immuunijärjestelmästä. Sen virulenssi riippuu Nfa1-proteiinista (joka sitoo happimolekyylejä), typen oksidin tuotannosta ja huokosia muodostavien proteiinien läsnäolosta.

Koska ihmisen sisällä ei ole bakteereja, joita se voisi syödä, N. fowleri saalistaa keskushermoston hermosoluja sekä astrosyyttejä. Jossain määrin nimi aivoja syövä ameba kunnioittaa patogeenistä mekanismiaan.

Riskitekijät

Mayo Clinic ja muut lähteet osoittavat riskitekijät, jotka edistävät Naegleria-infektion kehittymistä. Joka tapauksessa sinun tulee kuitenkin pitää mielessä, että tämä on erittäin harvinainen sairaus.

 • Uiminen puhdistamattomassa makeassa vedessä: Useimmat ihmiset saavat tartunnan uituaan seisovassa vedessä tai puhdistamattomissa luonnonympäristöissä.
 • Uiminen erittäin lämpimässä vedessä: Tämä taudinaiheuttaja ei reagoi hyvin kylmään. Siksi se on yleisempää lauhkeissa ilmastoissa.
 • Ikä: Pienet lapset ovat tottumustensa ja taipumustensa vuoksi alttiimpia N. fowleri -tartunnalle.

Lopuksi sinun tulee huomioida, että ameba ei selviä suolaisissa ympäristöissä ja on herkkä kloorille. On mahdotonta saada tartuntaa uimalla meressä tai asianmukaisesti hoidetussa julkisessa uima-altaassa.

Naegleria fowleri -tartunnan oireet

Infektion kliiniset merkit ilmaantuvat 2–8 päivän kuluttua tartunnasta, vaikka jotkut potilaat alkavat tuntea oireita 24 tunnin kuluttua, kuten antimikrobiaaliset aineet ja kemoterapiaportaali osoittavat. Siitä huolimatta meidän on huomautettava, että standardoitua taudinkuvaa ei ole.

Yleisimmät oireet ovat voimakas päänsärky, valonarkuus, sekavuus, epileptiset kohtaukset ja kooma. Potilailla on myös havaittu rytmihäiriöitä ja tyypillistä sydänlihaksen eli sydämen lihaskudoksen nekroosia.

Kaiken tämän lisäksi lääkärit uskovat, että tärkein syy kuolemaan on kallonsisäisen paineen nousu. Aivo-selkäydinnesteen paine nousee 600 millimetriin potilailla, joilla on naegleriaasi. Kuten edellä mainittiin, ennuste on erittäin huono ja useimmat tapaukset päättyvät kuolemaan.

Diagnostiset testit

Kuten MSD-käsikirjoissa todetaan, tämä sairaus voidaan vahvistaa vain lannepunktiolla (ja sitä seuranneella aivo-selkäydinnesteanalyysillä) sekä aivobiopsialla. Lääkärit suorittavat testejä ihmisille, joilla on naegleriaasin oireita ja jotka ovat olleet kosketuksissa käsittelemättömän makean veden kanssa edellisinä päivinä.

Toisaalta kuvantamistutkimukset (tietokonetomografia ja magneettikuvaus) eivät tunnista sairautta, mutta voivat sulkea pois muut mahdolliset terveysongelmat. Kun aivo-selkäydinneste on saatu, lääkärit suorittavat viljelmiä tai geneettisiä analyyseja ameeban genomin etsimiseksi.

Some figure
Diagnostinen kuvantaminen auttaa sulkemaan pois muut ongelmat, jotka voivat aiheuttaa samanlaisia oireita.

Mahdolliset hoidot

Naegleria-tartunnan hoitovaihtoehdot ovat hyvin rajalliset eloonjääneiden potilaiden puutteen ja tehtyjen in vitro -tutkimusten vuoksi.

Seuraavat lääkkeet ovat tällä hetkellä käytössä tai testattavana, mutta ne eivät takaa potilaan toipumista:

 • Amfoterisiini B: Tämä on antibiootti ja sienilääke, joka on uutettu Streptomyces nodosuksesta, rihmamaisesta bakteerista. Se on historiallisesti yleisin lääkitys naegleriaasin hoitoon.
 • Miltefosiini: Tämä on alkueläinten vastainen aine, joka kehitettiin ensimmäisen kerran rintasyövän hoitoon. Tämä hoito pelasti 3 potilaan hengen: kahden vuonna 2013 ja yhden vuonna 2016.
 • Flukonatsoli: Tämä on adjuvanttilääke pinnallisten ja systeemisten sieni-infektioiden ehkäisyyn. Se tunkeutuu nopeasti keskushermostoon.
 • Atsitromysiini: Tämä on makrolidiryhmän laajakirjoinen antibiootti. Se on vasta kokeiluvaiheessa.

Valitettavasti Yhdysvalloissa on viimeisten 10 vuoden aikana selvinnyt vain kolme potilasta. Tämä tekee hoidon tehokkuuden testaamisesta erittäin vaikeaa. Amerikassa viimeisten 60 vuoden aikana tartunnan saaneista lähes 150 ihmisestä vain 4 on selvinnyt hengissä kertoakseen tarinansa.

Harvinainen ongelma, josta ei pidä olla huolissaan

Nämä tiedot voivat kuulostaa hälyttäviltä, ​​mutta on syytä muistaa tartuntojen vähäisyys. Asiantuntijat ovat havainneet yhteensä 148 naegleriaasitapausta Yhdysvalloissa viimeisen 60 vuoden aikana. Sairaus on niin harvinainen ja sairastuneiden prosenttiosuus on niin pieni, että siitä ei kannata huolestua.

Varovaisuus on kuitenkin aina hyvä muistaa, eli kannattanee välttää vesiurheilun harrastamista seisovissa vesissä mahdollisten taudinaiheuttajien vuoksi. Tämän lisäksi Naegleria-tartunnan välttämiseksi ei ole juurikaan muuta tehtävissä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pervin, N., & Sundareshan, V. (2020). Naegleria. StatPearls [Internet].
 • Naegleria Fowleri, pathogenesis and infection, CDC. Recogido a 6 de abril en https://www.cdc.gov/parasites/naegleria/pathogen.html
 • Infección por Naegleria, Mayoclinic. Recogido a 6 de abril en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/naegleria-infection/symptoms-causes/syc-20375470
 • Grace, E., Asbill, S., & Virga, K. (2015). Naegleria fowleri: pathogenesis, diagnosis, and treatment options. Antimicrobial agents and chemotherapy, 59(11), 6677-6681.
 • Infección encefálica amebiana: meningoencefalitis amebiana primaria, MSDmanuals. Recogido a 6 de abril en https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/infecciones/infecciones-parasitarias-protozoos-extraintestinales/infecci%C3%B3n-encef%C3%A1lica-amebiana-meningoencefalitis-amebiana-primaria#:~:text=La%20meningoencefalitis%20amebiana%20primaria%20es,de%20ameba%20de%20vida%20libre.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.