Logo image
Logo image

Miten lapsen kiukkukohtaukset saadaan loppumaan?

4 minuuttia
2-5 -vuotiaana lapsi saa helposti kiukkukohtauksia. Nämä purkaukset, jotka ovat täynnä vihaa ja turhautumista, saavat vanhemmat kokemaan syyllisyyttä ja epäilyksiä. On kuitenkin mahdollista ehkäistä näitä lapsen raivokohtauksia.
Miten lapsen kiukkukohtaukset saadaan loppumaan?
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kiukkukohtaukset ovat osa lapsen tunne-elämän kehitystä. Niitä ilmenee siksi, että lapsi alkaa kokea tunteita, joita hän ei osaa eikä pysty hallitsemaan. Voit kuitenkin auttaa lastasi välttämään tilanteita, jotka saavat aikaan kiukustumista.

Ensinnäkin kannattaisi välttää tilanteita, jotka saavat niitä aikaan. Joskus tästä on apua, ja toisinaan taas ei – joka tapauksessa jatka yrittämistä. Rauhallisuus on aina avainasia!

Some figure

5 neuvoa saadaksesi lapsen kiukkukohtaukset hallintaan

Kiukkukohtaukset ovat lapsen tunne-elämän kehittymisen tulostahän alkaa tuntea, tunnistaa ja ilmaista tunteitaan, kuten esimerkiksi vihaa tai turhautuneisuutta. Vaikka hän pystyykin hallitsemaan niitä myöhemmin, hyvin nuorena hän ei vielä kykene tähän.

2-vuotiaana lapsi alkaa myös tuntea itsensä itsenäiseksi. Hän tajuaa, ettei hän aina halua samoja asioita kuin vanhempansa. Kiukkukohtaukset syntyvät juuri siitä, että lapsi haluaa saada uuden tahtonsa toteutumaan ja koetella vanhempiaan.

Lisäksi tulee muistaa, että kiukkukohtaukset ovat tavallisempia joillakin lapsilla kuin toisilla. Jokaisella lapsella on luonteensa, joka määrittää sen, miten hän reagoi tunteisiinsa. Samalla tavalla kasvatetut sisarukset voivat siis saada eri tyyppisiä kiukkukohtauksia.

Some figure

Seuraavat viisi perusvinkkiä kannattaa ottaa avuksi jo ennen kuin lapsi villiintyy tunteistaan.

Lue aiheesta lisää: Kuinka lapset pääsevät yli pimeänpelostaan?

1. Vältä tarpeetonta kieltämistä

On asioita, jotka lapsen “täytyy tehdä” ja sellaisia, joita hän “ei saa tehdä”. Arvioi, onko tarpeen että hän tekee tai ei tee jotakin tiettyä asiaa. Ehkäpä voit antaa hänen “olla johdossa” muutaman minuutin ajan, jos hän sitten tekee pyytämäsi asian.

Talvella lapsen tulee laittaa päälleen takki, mutta joskus hän kieltäytyy. Jos voit odottaa muutaman minuutin ennen kuin hän laittaa takkinsa päälle, ei kannata painostaa laittamaan takkia aivan heti.

Jos pakotat lasta, hän räjähtää, sillä hänellä ei ole muuta ratkaisua. Anna lapsen siis “päättää” muutaman minuutin ajan ja olla laittamatta takkiaan. Kun hän sitten alkaa olla kylmissään, laita takki hänen päälleen.

2. Ennakoi turhauttavia tilanteita

Jos päivä on pitkä, valmistaudu hyvin. Ota mukaan leluja, vettä ja välipaloja. Pitkä päivä ja tylsät asiat voivat johtaa kiukkukohtaukseen.

Jos lapsesi tekee jotakin mistä hän pitää, kuten vaikkapa puistossa leikkiminen, mutta on jo aika lopettaa, sano hänelle etukäteen, että pian joudutaan lähtemään. Älä yllätä lasta äkillisellä lähdöllä puistosta.

Some figure

Joskus kiukkukohtaus aiheutuu siitä, että vanhemmat altistavat lasta tarpeettomasti stressille ja tilanteille, joita hän ei ymmärrä tai joista hän ei pidä. Jotkut vanhemmat ymmärtävät vasta kiukkukohtauksen keskellä, että tilanne olisikin voitu välttää.

3. Ole varovainen sanan “ei” kanssa

Vanhemmat käyttävät jatkuvasti tätä pientä sanaa, ja tuloksena on monia kiukkukohtauksia. Kielto aiheuttaa lapsessa kapinointia, joten arvioi, milloin voisit sanoa “kyllä”. Mieti, milloin saattaisit tarjota kieltämisen sijasta hyväksynnän saavan vaihtoehdon.

On selvästikin sellaisia tilanteita, joissa vanhemman täytyy sanoa “ei” – kun lapsi on laittamassa metalliesinettä pistorasiaan, tämä on hyvin tarpeen.

Kaikki tilanteet eivät kuitenkaan ole näin äärimmäisiä tai vaarallisia. Arvioi siis olosuhteita, jotta voisit joskus myöntyäkin lapsen pyyntöihin.

Lue aiheesta lisää: Neljä ongelmaa, jotka ainoa lapsi kohtaa

4. Aseta selkeät ja järkevät rajat

Jo kauan ennen kohtauksen syntyä on tärkeää asettaa lapselle rajat, joita hänen tulee kunnioittaa ja joihin hänen tulee oppia sopeutumaan.

Aivan kuten et voi hallita kaikkea lapsen tekemistä tai yrityksiä, sillä liika hallinta estää lapsen kykyä kokeilla itsenäisyyttään, et myöskään voi kasvattaa lastasi liiallisella vapaudella. Hänen tulee tietää, että on rajoja joita ei tule ylittää ja että mikäli näin käy, teoilla on huonoja seurauksia.

5. Varmista fyysinen hyvinvointi

Vaikka kiukkukohtaukset ovatkin tunteenpurkauksia, ne voivat johtua myös fyysistä vaivoista. Lapsi, joka ei ole saanut rutiinin mukaista lounasta tai nokosia, saa kiukkukohtauksen siksi, että hän ei osaa hallita fyysistä epämukavuuttaan tai viestiä siitä.

Some figure

Tämän vuoksi rutiinit ovat loistava apu. Varmista, että kunnioitat aterioiden, nokosten ja vessassa käynnin aikatauluja. Säännöllisyys saa lapsen olon turvalliseksi sekä antaa hänen tarvitsemansa levon ja tyydytyksen tunteen, mikä tietenkin estää kiukkukohtauksia.

Mitä tehdä kiukkukohtauksen lopettamiseksi?

Kiukkukohtauksia voi syntyä näiden neuvojen noudattamisesta huolimatta. Aivan ensimmäiseksi muista pysyä rauhallisena. Suuttuminen ainoastaan pahentaa tilannetta.

Yleensä kiukkukohtaus yllättää lapsen – hän yllättyy kokemistaan tunteista. Siksi on tärkeää, että varmistat että hän ei vahingoita itseään tai muita kohtauksen aikana. Hän tarvitsee apuasi, jotta hän voisi rauhoittua.

Puhu hitaasti ja hyvin matalalla äänellä. Selitä mitä hänelle tapahtuu ja mikä on sinun tilanteesi, ja kutsu häntä rauhoittumaan. Vältä kuitenkin myöntymistä hänen pyyntöihinsä, sillä tämä antaa väärän viestin; sen, että hän saa haluamansa asian kiukkukohtauksen avulla.

Jos olette julkisella paikalla, joku mahdollisesti sanoo sinulle että kannattaisi olla huomioimatta kiukkuilua tai jopa rankaista lasta. Haluamme kuitenkin selkeyttää, että tällaisia mielipiteitä ei tulisi kuunnella, sillä kiukkukohtaukset ovat tunteiden ylitsepursuamista, eikä siitä tule rangaista.

Lapsen huomiotta jättäminen tai lyöminen kiukkukohtauksen aikana ei auta yhtään. Jos teet näin, opetat lapselle että tunteet tulee tukahduttaa, ja tällä on aina vakavia seurauksia ihmisen hyvinvoinnille.

Lapsesi tarvitsee apuasi rauhoittuakseen, joten älä jätä häntä ilman rakkauttasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eresmama.com Las etapas del desarrollo emocional del niño [Online] Available at: eresmama.com/las-etapas-del-desarrollo-emocional-del-nino/
  • Eresmama.com Establecer límites en la educación de los niños [Online] Available at: eresmama.com/establecer-limites-la-educacion-los-ninos/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.