Miten aloittaa liikunta, kun on ylipainoa?
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Carlos Fabián Avila
Istuma-asentoon painottuva elämäntyyli on tullut vallitsevaksi moderneissa yhteiskunnissa. Ylipaino voi johtua ajankäytöstä, motivaation puutteesta, huonosta ruokavaliosta tai oikeastaan mistä tahansa tekosyystä, jota käytämme päivän kuluessa ja joka liittyy painoon.
Istuma-asennossa ajan viettäminen saa kehossa aikaan muutoksia, jotka vaikuttavat terveyteen. Siten on tärkeää harrastaa liikuntaa ainakin kolme kertaa viikossa.
Kuinka sitten kannattaisi aloittaa liikunnan harrastaminen, jos on ylipainoinen? Liikunta kannattaa ehdottomasti, ja totuus on, että tuloksia saadaan aikaan nopeastikin, jos ruokavalion ja liikkumisen suhteen ollaan kurinalaisia.
Hyödyt liikunnasta, kun painoa on liikaa
- Se mahdollistaa painon vähentämisen luonnollisesti.
- Se lisää fyysistä voimaa.
- Se auttaa pitämään yllä hyvää henkistä terveyttä.
- Se torjuu selluliittia.
- Se antaa energiaa päiviin.
Lue aiheesta lisää: Tehokkaita luontaishoitoja ananaksesta
Parhaat tavat aloittaa liikunta ylipainoisena
Ota huomioon ravitsemusasiantuntijan neuvot
Tässä ei ole kyse siitä, että otetaan avuksi ihan kuka vain. On tärkeää löytää pätevä neuvoja. Ravitsemusneuvojalla tulisi olla suositukset, jotta voisit varmistaa saavasi vastinetta rahallesi ja pitää huolen terveydestäsi.
Kun löydät oikean henkilön, pystyt uudistamaan ruokailutottumuksesi. Asiantuntija tulee suosittelemaan sinulle parhaita ruokia perustuen omaan kehoosi ja normaaliin elämäntyyliisi.
Näin pystyt vähentämään kalorien määrää, ja lisäksi sinulla on hiukan enemmän aikaa harrastaa liikuntaa.
Aloita nousemalla ylös tuolistasi
Ei ole tarpeen juosta maratonia, jotta voisit sanoa tehneesi tarpeeksi. Tämä on totta etenkin silloin, kun kyseessä on liikunnan aloittaminen.
Mitä kannattaisi tehdä aivan aluksi, on yksinkertaisesti nousta ylös tuolilta. Kävele päivän aikana sekä kotona että töissä. Kannattaa nähdä vaivaa muuttaaksesi elämäntyylisi. Jätä esimerkiksi auto pois ja kävele enemmän.
Muista, että käveleminen ainakin 15 minuutin ajan päivässä on se ero, joka on istuma-asennossa liikaa olevan ja terveen kehon välillä.
Yksi askel vielä
Ensimmäisinä päivinä muutosta tehdessäsi voi tuntua vaikealta liikkua. Miksi? No ensinnäkin olet tottunut olemaan liikkumatta jatkuvasti päivän aikana.
Kun sitten totut jatkuvaan liikkeeseen, voit aloittaa suuremmalla tavoitteella. Voit myös ottaa avuksesi personal trainerin.
Kuntovalmentaja ehdottaa sinulle rutiineja nykyisen fyysisen voimasi perusteella. Näin liikuntasessiosi ovat systemaattisia.
Löydä motivaatio
Koskaan ei ole tarpeeksi syitä harrastaa liikuntaa. Pidä siis motivaatiota yllä jatkaaksesi liikkumista ilman, että tylsistyt tai kiirehdit tavoitteita kohti.
Voit esimerkiksi etsiä tavoitteen, joka saa sinut ylpeäksi siitä, mitä olet aloittanut tekemään terveytesi vuoksi. Eihän ole mitään parempaa kuin hyvien asioiden saavuttaminen!
Voit myös aloittaa pienillä tavoitteilla ja sitten kasvattaa niitä. Yritä tehdä tämä ilman, että tulet laiskaksi tai annat motivaation puutteen tulla tiellesi.
Ei ole mitään parempaa syytä liikkua kuin se, että haluat olla onnellinen. Treenaaminen saa kehon erittämään serotoniinia, endorfiineja ja dopamiinia, jotka ovat onnellisuuden ja hyvinvoinnin hormoneja.
Älä jätä aterioita väliin
Jos olet kokeillut syömättä olemista, olet ehkä jo tajunnut että tämä ei ole terveellistä. Lisäksi se saa aikaan painon palautumisen, sillä syömättä olemisen jälkeen haluat syödä kaksin verroin seuraavalla aterialla.
Aterioiden sivuuttaminen stimuloi lihasmassan menetystä vähitellen, ja tämä on tietysti haitaksi koko terveydelle.
Lue aiheesta lisää: 7 tasapainoista ateriaa rasvanpolttoon ja painonpudotukseen
Aina yksi askel eteenpäin!
Kun päivät vierivät, pystyt johdonmukaisena pysymällä näkemään, että kilot tippuvat ja kehosi muuttuu vähitellen yhä enemmän ihannepainoiseksi.
Samalla liikunta työstää lihaksia parempikuntoisiksi sekä lisää niiden massaa, ja kehosi muokkautuu paremmaksi. Ei kannata viivytellä, sillä vain jatkamalla tulet pääsemään tavoitteeseesi, joka on tietysti terve keho ja hyvä mieli.
On tärkeää myös muuttaa liikuntarutiineja ajan kuluessa, sillä tarvitset lisää suunnittelua ja sen ohella uusia tavoitteita.
Pidä siis mielessä, että liikkumisen aloittaminen ylipainoisena vaatii vain jalkojen laittamista yksi toisen eteen sekä itsesi vakuuttamista siitä, että voit saavuttaa sen, mitä tavoittelet.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Saz Peiró, P., Gálvez Galve, J. J., Ortiz Lucas, M., & Saz Tejero, S. (2011). Ejercicio físico. Medicina Naturista. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70816-8
- Cordero, A., Masiá, M. D., & Galve, E. (2014). Ejercicio físico y salud. Revista Espanola de Cardiologia. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.04.007
- Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Nutrición. Nutrición. https://doi.org/10.1021/np010463y
- Varo Cenarruzabeitia, J. J., Matínez Hernández, J. A., & Martínez-González, M. Á. (2003). Beneficios de la actividad física y riesgos del sedentarismo. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13054307
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.