Mitä todella tarkoittaa olla hyvä ihminen

Jos haluaa olla hyvä ihminen, on aloitettava itsestä. Ala pitää huolta itsestäsi ja terveydestäsi, niin pystyt levittämään sitä ympärilläsi oleville ihmisille.
Mitä todella tarkoittaa olla hyvä ihminen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Joskus on vaikeaa olla hyvä ihminen. Jotkut ihmiset luulevat, että se saa heidät näyttämään hölmöiltä tai heikoilta. Tämä ei kuitenkaan voisi pitää vähemmän paikkaansa.

Vaatii kärsivällisyyttä, vahvuutta ja itsehillintää olla jatkuvasti hyvä ihminen. Se voi olla haastavaa, mutta kun olet hyvä ihminen, etkö tunnekin olosi hyväksi?

On paljon helpompi olla onnellinen – ja terve – kun yrittää aina nähdä hyvät puolet muissa ihmisissä.

Se että on hyvä ihminen, ei tarkoita että olisi tyhmä

perhostyttö

Se että on hyvä ihminen, sekoitetaan joskus hölmöyteen. Tämä johtaa väärinkäsityksiin, kuten harhaluuloihin siitä, että sinun pitäisi käyttäytyä kuten sinua kaltoinkohtelevat ihmiset.

On kuitenkin aina tärkeää muistaa tehdä fiksuja valintoja. Tässä joitakin vinkkejä siihen, kuinka estät muita ihmisiä käyttämästä sinua hyväkseen:

 • Älä satuta ketään, myöskään itseäsi. Jos joku kohtelee sinua kaltoin, terveytesi on vaarassa. Tästä kaltoinkohtelusta ilmoittaminen ei tee sinusta huonoa ihmistä; se tarkoittaa sitä, että olet kiltti ja tarpeeksi fiksu pitääksesi huolta itsestäsi ja ihmissuhteistasi. Kaltoinkohtelusta ilmoittaminen ja avun hakeminen on oikea ratkaisu.
 • Älä anna myrkyllisten ihmisten manipuloida sinua. Ei ole hyväksi sietää epämukavia tilanteita vain tehdäkseen muut ihmiset onnellisiksi. Älä anna toisten manipuloida sinua.
 • Älä koskaan ole marttyyri. Saatat luulla, että hyvä ihminen joutuu kärsimään ja sietämään tilanteita, joista hän ei pidä. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Sinun ei tarvitse kantaa ympärilläsi olevien ihmisten ongelmia. Sen sijaan sinun on vain osoitettava heille kärsivällisyyttä ja kiltteyttä, kun olette yhdessä.

Älä anna ihmisten satuttaa sinua siksi, että olet kiva heille. Ansaitset kunnioitusta, rakkautta ja huomiota aivan yhtä paljon kuin kuka tahansa muukin.

Ole hyvä ihminen itsellesi

tuuli vie hiukset

Se, että on hyvä ihminen, ei ole vain ulospäin suuntautuva asenne: sinun on ajateltava ja kohdeltava myös itseäsi hyvin!

Olet luultavasti kuullut, että jos haluaa rakastaa toista ihmistä, on ensin rakastettava itseään. Juuri tätä tarkoitamme.

Tästä syystä ensimmäisenä mainitsemamme kohta on niin tärkeä. Jos haluat estää ihmisiä käyttämästä sinua hyväkseen ja pitämästä sinua narrinaan, sinun on oltava hyvä itsellesi.

Tämä tarkoittaa itsensä arvostamista ja kunnioittamista yli kaiken muun. Se tarkoittaa itsensä pelastamista ennen muiden auttamista. Se ei ole itsekäs teko; se on mitä ansaitset.

Sinuun on juurrutettu ajatus, että itsensä ajatteleminen olisi negatiivinen asia. Mutta tämä ei ole hyväksi eikä oikein. Ajan myötä väsyt nöyryytyksiin ja valheisiin, manipulointiin ja siihen että sinua rakastetaan vain kun se hyödyttää muita.

Olemme kaikki ihmisiä. Sinusta tulee lopulta uhri tai jopa hyvän ihmisen täysi vastakohta. Me kaikki väsymme siihen, jos meitä käytetään hyväksi.

Hyvä ihminen – se ei ole sitä mitä luulit

nainen ja kukka

Mitä tulee uskomuksiimme siitä, mikä on hyväksi ja oikein, olemme usein väärässä. Muista, että virheet eivät ole negatiivinen asia, vaan positiivisia tapoja siirtyä eteenpäin. Sama koskee tätä asiaa.

Mainitsemme nyt muutaman asian, jotka avaavat silmäsi todellisuudelle siitä, mitä on olla hyvä ihminen.

Tarvittaessa, lähde

Saatat kuvitella, että sinua satuttavien ihmisten hylkääminen on väärin. Jos olosi kuitenkin on huono, jos he manipuloivat sinua etkä ole onnellinen, sinun tulisi lähteä.

Sinulla on oikeus sanoa mitä ajattelet

Se, että sanot muille mitä he haluavat kuulla, on vastoin sitä mitä oikeasti ajattelet ja haluat sanoa. Älä valehtele itsellesi tai heille.

Ole aina rehellinen, vaikka he eivät ottaisikaan asiaa hyvin ja se loukkaisi heitä.

Voit sanoa “ei” milloin tahansa

Kieltäytyminen ei tee sinusta huonoa ihmistä. Sinullahan on kuitenkin omat velvoitteesi ja ongelmasi. Sinun ei tarvitse uhrata aikaasi muille, jos et voi tai halua tehdä niin.

Sinun ei tarvitse olla täydellinen

puhaltaa voikukka

Hyvien ihmisten ei tarvitse olla oikeassa kaikessa. He tekevät virheitä ja erehtyvät aivan kuten kaikki muutkin. Opi siitä, äläkä kiellä tai torju sitä. Se tekee sinusta vielä paremman!

Muista, että kiltteys ei tarkoita uhrina olemista tai sitä, että antaisi muiden käyttää itseään hyväksi. Arvosta itseäsi, rakasta itseäsi ja opi virheistäsi joka päivä.

Hyvät ihmiset eivät ole täydellisiä, mutta he eivät myöskään ole hölmöjä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Antoni Martinez, “Saber decir no: claves de la asertividad”, en webpsicologíaenpositivo
 • Romi Arellano, Manuel J. Cuando digo no, me siento culpable. Nuevas ediciones de bolsillo, 2003.
 • Castanyer, Olga. La asertividad. Expresión de una sana autoestima. Bilbao: Descleé de Brouwer, 1996. 348 pp.
 •  «Técnicas para conductas asertivas»www.fundacioncadah.org.
 • Branden, N. (1995). Los seis pilares de la autoestima. Barcelona: Paidós.
 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad, 54–60.
 • Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores., 1–64. https://doi.org/10.1186/cc1474
 • San Martín, J. L., & Barra, E. (2013). Autoestima, apoyo social y satisfacción vital en adolescentes. Terapia Psicologica31(3), 287–291. https://doi.org/10.4067/S0718-48082013000300003
 • Antonio, P. J. (2000). Yo, Autoestima , Autoconcepto. Plan de Acción Tutorial: Gabes1, 288.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.