Mitä suolistokaasut kertovat terveydestäsi?
Kaikista ruoansulatusvaivoistamme häiritsevin on ehkä ilmavaivat eli suolistokaasut. Ne ilmestyvät juuri silloin, kun niitä vähiten kaipaisi. Jos kaasua ei päästä ulos, se aiheuttaa kovaa vatsakipua sekä ääntä, joka paljastaa kaikille mitä sisälläsi tapahtuu.
Vaikka suolistokaasut ovatkin erittäin luonnollinen asia, sosiaaliset normit pakottavat pidättelemään niitä julkisissa paikoissa, eli ilmavaivat voivat aiheuttaa ongelmia ihmissuhteisiinkin.
Vaikka ilmavaivoja pyrkisikin piilottelemaan, ne ovat itse asiassa erittäin hyödyllinen terveyden mittari. Kaasu muodostuu ruoansulatusprosessien loppupuolella, mistä syystä se on tärkeä varoitusmerkki, jos prosessissa on ongelmia.
Kuten tiedät, ruoan kunnollinen sulattaminen on tärkeää fyysisen ja psyykkisen terveyden kannalta. Sillä on tehtävä immuunijärjestelmässä ja hormonierityksessä, mikä auttaa pitämään esimerkiksi ahdistuksen ja surun hallinnassa. Tästä syystä on aika alkaa kiinnittämään enemmän huomiota suolistokaasuihin.
Unohda ennakkoluulot ja stigmat. Muista, että kaasunmuodostus on yhtä luonnollinen ilmiö kuin vaikka aivastus tai kutina. Sinun on opittava hyväksymään elimistösi toiminnot.
Mitä suolistokaasut kertovat terveydestäsi
Ärtyvä suoli
Vaikka ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) huomataankin yleensä vaihtelevista ummetus- ja ripulikausista, runsas kaasunmuodostus on sen ensimmäinen vaihe.
- On normaalia piereskellä jopa 14 kertaa päivässä.
- Ärtyvän suolen oireyhtymässä kaasunmuodostus ei ole ainoastaan runsaampaa, vaan sen haju on myös normaalia voimakkaampi.
- Jos olet huomannut tällaisen muutoksen, kannattaa käydä lääkärissä.
Lue tämäkin artikkeli: 3 smoothieta ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon
Huonot ruokailutottumukset
Kun syöt liian nopeasti, saat ruoansulatusvaivoja. Ruoansulatusjärjestelmäsi ei ehdi muodostaa happoja ja ruoansulatusnesteitä, joita tarvitaan ruoan sulattamiseksi. Tämän seurauksena syntyy kaasuja ja muita ongelmia.
Jos syöt jatkuvasti liian nopeasti, saatat huomata infektioita tai sinulle saattaa kehittyä allergioita, jotka voivat saada aikaan liiallista kaasunmuodostusta.
Suolistokaasut voivat olla oire mahahaavasta ja suolistoloisista
Kaasu voi olla merkki epätavallisten asioiden olemassaolosta ruoansulatusjärjestelmässäsi, kuten vammoista tai mahahaavasta. Niihin liittyy tavallisesti myös röyhtäilyä.
Edellä mainitut asiat eivät liity ruokailutottumuksiin, mutta niitä kokiessasi huomaat muutoksia.
Siksi sinun tulisi käydä lääkärissä heti niitä huomatessasi. Nämä ongelmat on helppo hoitaa, jos ne havaitaan ajoissa.
Suolistokaasut voivat aiheutua yliherkkyydestä
Saatat olettaa, että viittaamme vain allergioihin. Mutta tietyt ruoat ja juomat eivät aina aiheuta isoja reaktioita elimistössä; ne saavat olon ehkä vain vähän huonoksi.
Elimistösi saattaa muodostaa suolistokaasuja kertoakseen sinulle, että se ei onnistu sulattamaan tiettyä ruoka-ainetta kunnolla, vaikka ongelma ei liittyisikään autoimmuunireaktioon.
Sinun tulisi kiinnittää huomiota siihen, milloin koet runsasta kaasunmuodostusta. Tämä auttaa sinua selvittämään, mitkä ruoat aiheuttavat ongelmia.
Käy lukemassa tämä artikkeli: 7 elimistön viestiä vaaroista, joita usein luullaan harmittomiksi
Lääkkeiden sivuvaikutukset
Tämä on helpoin huomata ja vähiten huolestuttava, paitsi jos kyseessä on krooniseen sairauteen tarkoitettujen lääkkeiden sivuvaikutukset. Tässä ilmavaivat ilmestyvät silloin, kun aloitat lääkityksen.
Kun lääkitys on väliaikainen, ongelmaa ei yleensä ole. Pitkäaikainen lääkitys on kuitenkin asia erikseen. Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa mainita asiasta lääkärille.
Yhteen vaivaan on tavallisesti olemassa useampia lääkkeitä, joten voit mahdollisesti vaihtaa niitä.
Ilmavaivat ovat todellinen riesa, mutta ne ovat hyödyllisiä siksi, että ne varoittavat sinua elimistössäsi olevasta pienestä ongelmasta, joka saattaa kasvaa suureksi.
Aina kun mahdollista, päästä ilma ulos ja pane muistiin asioita. Haiseeko se erittäin pahalle? Tapahtuuko sitä useammin? Onko hetkiä, jolloin se saa olosi epämukavaksi?
Nämä tiedot ovat tärkeitä siksi, että niiden avulla voit varmistaa kaiken olevan OK, ja myös siksi, että tiedät mennä tarvittaessa lääkäriin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Goldstein, D. R., & Pitchumoni, C. S. (2012). Intestinal gas. In Geriatric Gastroenterology. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-1623-5_33
- Serra, J., Azpiroz, F., & Malagelada, J. R. (1998). Intestinal gas dynamics and tolerance in humans. Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0016-5085(98)70133-7
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.