Mitä sininen väri merkitsee psykologiassa?
Tiesitkö, että värit vaikuttavat mielentilaamme ja tunteisiimme? Jokainen sävy voi synnyttää monia erilaisia ja jopa keskenään ristiriitaisia vaikutuksia, asiayhteydestä riippuen. Tässä artikkelissa keskustelemme eri tunnetiloista, joita sininen voi meissä psykologian mukaan herättää. Jos siis haluat tietää, mitä sininen väri merkitsee psykologiassa, jatka lukemista!
Sosiologi ja psykologi Eva Heller, väripsykologian asiantuntija, havaitsi, että sininen on yleisesti monen lempiväri. On vaikea löytää ihmistä, joka ei pitäisi siitä! Tähän on syynä se, että meillä on tiedostamattamme taipumus mieltää siihen monia erilaisia positiivisia ominaisuuksia, mukaan lukien luottamus, uskollisuus, sympatia, tyyneys ja järkevyys.
Katsotaan tätä lähemmin.
Mitä sininen väri merkitsee psykologiassa?
Sininen väri yhdistetään usein veteen (erityisesti mereen) ja taivaaseen. Nämä mielleyhtymät tekevät siitä rauhan ja tyyneyden symbolin, erityisesti kun sävyt ovat vaaleita, kuten vaaleansininen.
Se on myös yksi niitä värejä, jotka yhdistetään eniten kykyyn hallita. Sen välittämiä ominaisuuksia ovat yleensä myös sietokyky, introspektio ja ymmärrys.
Sininen yhdistetään myös luottamukseen, muista huolehtimiseen, uskottavuuteen, valtaan, vakavuuteen, luovuuteen, fyysiseen energiaan, sydämellisyyteen ja teknologiseen kehitykseen.
Kaikkien näiden positiivisten mielleyhtymien valossa monet tahot ovat ottaneet käyttöönsä sinisen värin näiden tunteiden välittämiseksi. Voimme mainita esimerkiksi seuraavat:
- Turvallisuusvoimien univormut herättävät luottamusta ja vakavuutta.
- Poliittisissa kampanjoissa sininen luo tunnetta auktoriteetista, uskottavuudesta ja rauhasta.
- Pankit, vakuutusyhtiöt ja lääkeyhtiöt yrittävät välittää sinisellä värillä turvallisuutta, luottamusta ja huolenpitoa.
- Markkinoinnissa sen tarkoitus on vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen.
Asiantuntijoille on selvinnyt, että sininen on ihanteellinen väri dieettiruokien markkinoinnissa tai keittiön sisustuksessa, koska se auttaa hillitsemään ruokahalua ja näin syömään vähemmän. Syynä on se, että kyseinen väri on ruoissa yleensä varsin epätavallinen.
Sininen on yhdistetty myös negatiivisiin ominaisuuksiin, kuten suruun, alakuloon ja haikeuteen. Tämä saattaa johtua sen vastakkaisuudesta lämpimiin väreihin.
Väripsykologian mukaan sininen on kylmin väri, mikä perustuu kokemuksiimme alhaisista lämpötiloista. Iho muuttuu sinertäväksi kylmässä, ja myös jää ja lumi on yhdistetty sinisen sävyihin.
Sinisen eri sävyjen merkitys
Eva Hellerin mukaan sinisen sävyjä on 111, mutta vain 23:lla niistä on erityinen psykologinen merkitys. Tässä yleisimmät sinisen sävyt ja merkitys, joka niihin tavallisesti mielletään.
Vaaleansininen tai taivaansininen
Tämä sävy liitetään tyyneyteen, rauhallisuuteen, suojeluun ja anteliaisuuteen. Vaaleammat sävyt yhdistetään yleensä muisteluihin, introspektioon ja viestintään oman itsensä kanssa.
Näin ollen ne sopivat ihanteellisesti edistämään rentoutumista ja keskittymistä. Niitä suositellaan usein makuuhuoneisiin unettomuuden torjuntaan.
Tummansininen
Tummansininen liitetään totuuteen, kohtuullisuuteen, vakauteen, järjestykseen ja vakavuuteen. Tämä väri on hyvin yleinen poliisien tai turvamiesten univormuissa.
Tutustu myös: Mitä käyttämäsi värit kertovat sinusta
Laivastonsininen
Tämä sävy yhdistetään usein uskollisuuteen, sitoutumiseen, äärettömyyteen, pyhään ja kuninkaallisuuteen. Tämä saattaa johtua siitä, että yötaivas, jossa jumalat asustavat, nähdään laivastonsinisenä. Sitä käyttivät paljon myös faaraot ja neitsyet.
Toisaalta se yhdistetään myös hienostuneisuuteen ja taloudelliseen valtaan. Menneisyydessä se edusti korkealuokkaisuutta, koska sitä oli vaikea valmistaa, mikä teki siitä kallista. Nykyään tätä väriä käytetään paljon tyylikkäiden pukujen valmistuksessa.
Laivastonsininen herättää myös rauhallisuuden ja rentoutumisen tunteita, sillä se tuo mieleen meren syvyyden.
Turkoosinsininen
Turkoosinsininen sijoittuu jonnekin sinisen ja vihreän välimaastoon, eli se välittää molempien värien ominaisuuksia, esimerkiksi rauhallisuutta ja kasvua. Se yhdistetään myös selkeään mieleen, luovuuteen, introspektioon, tasapainoon ja tunteiden hallintaan.
Jos olet aloittamassa luovan projektin, voit sisustaa tilat tällä sävyllä. Näin inspiraatio ja luovuus virtaavat paremmin.
Mitä sininen väri merkitsee muissa kulttuureissa
On tärkeää pitää mielessä, että sinisen merkitys saattaa vaihdella eri kulttuureissa. Muista, että sen vaikutus meihin riippuu pitkälti myös asiayhteydestä.
Esimerkiksi kiinalaiset paheksuvat joskus sinistä väriä, koska he yhdistävät sen pornografiaan. Tämä johtuu siitä, että Kiinassa näitä elokuvia kutsutaan usein “sinisiksi elokuviksi”. Belgiassa sininen on usein tyttöjen väri. Etelä-Koreassa tämä väri puolestaan yhdistetään kuolemaan, eli se on korealaisille suruisa sävy.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Álvarez O. Influencia del color en las preferencias de los consumidores. Rev Observatorio Calasanz [Internet]. 2011; 2(4): 228- 246. Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/6348451.pdf
- Heller E. Psicología del color. Cómo actúan los colores sobre los sentimientos y la razón. España: Gustavo Gili; 2004.
- Elliot A, Maier M. Color Psychology: Effects of Perceiving Color on Psychological Functioning in Humans. Anual Review Psychology [Internet]. 2013; 65:95-120. Disponible en: https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-psych-010213-115035
- Molina A. El color azul: dimensión psicológica y educativa [Tesis de pregrado]. Soria: Universidad de Valladolid; 2014. Disponible en: https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/8073/TFG-O%20297.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.