Mitä on proseduraalinen muisti ja mikä on sen merkitys?
Kävely, pyöräily, autoilu, kenkien sitominen, hampaiden pesu… On monia toimintoja, joita teemme päivittäin tiedostamatta ja joiden tiedot ovat hyvin tallentuneet proseduraaliseen muistiin.
Tämä muisti antaa meille mahdollisuuden suorittaa lukemattomia päivittäisiä tapoja pysähtymättä ajattelemaan niitä, mikä helpottaa huomattavasti niiden toteuttamista. Siksi se on tärkeä. Se on jopa ensimmäinen muisti, joka ilmaantuu vauvoille ja viimeinen, joka katoaa vanhuksilla. Mistä proseduraalinen muisti koostuu ja miten se muodostuu? Alla kerromme.
Mikä on proseduraalinen muisti?
Se tunnetaan myös nimellä “taitomuisti”, ja se on muisti, johon tallennetaan kaikki tiedot, jotka liittyvät menettelyihin tai strategioihin, joiden avulla voimme olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.
Toisin sanoen se tallentaa muistin siitä, miten asioita tehdään ja miten esineitä käytetään. Se on myös eräänlainen implisiittinen pitkäkestoinen muisti, joka muodostuu tiedostamatta ja jota haetaan vaivattomasti. Kun esimerkiksi harjaamme hampaita tai kävelemme, emme pysähdy miettimään siihen liittyviä taitoja tai vaiheita.
Ihmiset, joilla on säilynyt ja hyvin kehittynyt proseduraalinen muisti, sopeutuvat yleensä ongelmitta uusiin toimintoihin. Proseduraalisen muistin menetys taas vaikeuttaa jokapäiväisten toimintojen, kuten pukeutumisen tai peseytymisen, suorittamista.
Lue tämäkin: Näin parannat lähimuistiasi helposti
Miten proseduraalinen muisti muodostuu?
Proseduraalinen muisti alkaa muodostua syntymästä lähtien, kun opimme kävelemään, puhumaan tai syömään. Tällöin taitoja toistetaan jatkuvasti, kunnes ne suoritetaan automaattisesti.
Aivojen tasolla proseduraalinen muisti muodostuu, kun synapsien välille muodostuu yhteyksiä, jotka ovat hermosolujen päässä olevia välejä, joiden kautta signaalit kulkevat. Mitä useammin jokin toiminto suoritetaan, sitä useammin signaaleja lähetetään samojen synapsien kautta.
Ajan myötä nämä synaptiset reitit vahvistuvat ja itse toiminnoista tulee tiedostamattomia ja automaattisia. Tästä syystä meidän on vaikea määritellä, milloin olemme oppineet suorittamaan niitä.
Kun käyttäytyminen muuttuu harjoittelun myötä, voimme siis sanoa, että olemme hankkineet proseduraalista tietoa. Tosin on aiheellista pitää mielessä, että harjoittelu yksin ei takaa taitojen omaksumista.
Aivojen rakenteet, jotka osallistuvat proseduraaliseen muistiin
Aivoissamme on rakenteita, jotka kontrolloivat proseduraalisten muistojen alkuvaiheen oppimista, niiden viivästynyttä oppimista ja automatisoitumista.
Tässä tapauksessa proseduraaliseen oppimiseen osallistuu subkortikaalisten rakenteiden ryhmä, jota kutsutaan tyvitumakkeiksi (basaaliganglioiksi), johon kuuluu komponentteja, kuten aivojuovio. Muitakin alueita, kuten aivokuori ja pikkuaivot, ovat mukana.
Esimerkiksi motorisessa aivokuoressa on havaittu muutoksia uusien motoristen taitojen oppimisen yhteydessä. Tässä mielessä asiantuntijat viittaavat siihen, että proseduraaliseen muistiin osallistuva erityinen aivojärjestelmä riippuu proseduraalisen oppimisen tyypistä.
Esimerkkejä proseduraalisesta muistista
Käytämme usein proseduraalista muistia seuraavissa toimissa:
- Musiikkisoittimen soittaminen
- Autolla ajaminen
- Uiminen
- Kävely
- Kirjoittaminen
- Urheilun harrastaminen
- Polkupyörällä ajaminen
- Kulku portaita ylös ja alas
Miten proseduraalista muistia voi parantaa?
Proseduraalisen muistin vakiinnuttamisen helpottamiseksi ei riitä jatkuva harjoittelu, vaan on myös tärkeää harjoittaa terveellisiä elintapoja, kuten tasapainoista ruokavaliota ja kunnon lepoa.
Tutkimukset viittaavat siihen, että lepo auttaa vakiinnuttamaan motoristen taitojen oppimista. Tässä tapauksessa non-REM -uni auttaa uusia muistoja siirtymään hauraasta tilasta vankempaan ja vakaampaan tilaan.
Myös tietyt harjoitukset ja toiminnot voivat parantaa proseduraalista muistia. Esimerkiksi seuraavat toiminnot ovat loistavia:
- Ruoka- tai leipomusreseptin palauttaminen mieleen ja sen mukaan kokkaaminen.
- Musiikkikappaleen palauttaminen mieleen ja sen soittaminen soittimella.
- Pelin muistaminen ja kaikkien niiden toimien läpikäyminen, jotka edellyttävät sen oikeaa suorittamista.
Nämä harjoitukset ovat varsin hyödyllisiä henkilöille, joilla on neurologisia muutoksia tai sairauksia, jotka estävät heitä kehittämästä vakiintunutta prosessuaalista muistia. Esimerkiksi Alzheimerin tautia sairastaville tai perinataalisesta asfyksiaoireyhtymästä kärsiville.
Proseduraalinen vs. deklaratiivinen muisti
Lopuksi erotamme toisistaan proseduraalisen muistin ja sen vastakohdan, deklaratiivisen muistin. Deklaratiiviset muistot ovat sellaisia, joita me tarkoituksellisesti muistelemme ja jotka vaativat tietoisia ponnisteluja, jotta ne saataisiin mieleen.
Esimerkkeinä voidaan mainita esimerkiksi kokeen suorittaminen tai kotiosoitteemme muistaminen. Proseduraaliset muistot ovat sen sijaan sellaisia, jotka palautuvat mieleen vaivattomasti. Voimme hankkia niitä jopa tiedostamattamme, kuten oppiessamme laulun sanat kuuntelemalla sitä.
Lyhyesti sanottuna voidaan sanoa, että deklaratiivinen muisti on tietämistä “mitä”, kun taas proseduraalinen muisti on tietämistä “miten”.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Quam C, Wang A, Maddox WT, Golisch K, Lotto A. Procedural-Memory, Working-Memory, and Declarative-Memory Skills Are Each Associated With Dimensional Integration in Sound-Category Learning. Front Psychol. 2018;9:1828. Published 2018 Oct 2. doi:10.3389/fpsyg.2018.01828
- Walker M, Brakefield T, Morgan A, Hobson J, Stickgold R. Practice with sleep makes perfect: sleep-dependent motor skill learning. Neuron [Internet] 2002 [consultado 3 dic 2021]; 35(1): 205-211. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12123620/
- Lum J, Conti-Ramsden G, Page D, Ullmand M. Working, declarative and procedural memory in specific language impairment. Cortex [Internet] 2012 [consultado 3 dic 2021]; 48(9): 1138-1154. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010945211001705
- Plihal W, Born J. Effects of Early and Late Nocturnal Sleep on Declarative and Procedural Memory. Journal of Cognitive Neuroscience [Internet] 1997 [consultado 3 dic 2021]; 9(4): 534–547. Disponible en: https://direct.mit.edu/jocn/article-abstract/9/4/534/3263/Effects-of-Early-and-Late-Nocturnal-Sleep-on
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.