Logo image
Logo image

Mitä peräpukamat ovat ja miten ne voi tunnistaa

4 minuuttia
Kun peräpukamista tulee krooninen vaiva, potilaalla on jatkuvaa kipua eikä hän voi edes istua normaaliin tapaan.
Mitä peräpukamat ovat ja miten ne voi tunnistaa
Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2021

Peräpukamat ovat yleinen sairaus, ja yksi yleisimmistä syistä käydä lääkärin vastaanotolla. 5 prosentilla maailman väestöstä on siihen liittyviä oireita, ja 50. ikävuoden jälkeen niitä esiintyy jopa 50 %:lla ihmisistä. Mitä peräpukamat oikeastaan ovat, ja miten ne diagnosoidaan? Katsotaanpa!

Peräpukamat ovat hyvin yleinen ilmiö aikuisilla, ja viimeistään silloin kun ne vaikuttavat jokapäiväiseen elämään, potilaan on käytävä lääkärillä. Kipu voi olla niin voimakasta ja pistävää, että potilas ei voi edes istua. Jatka lukemista, niin saat tietää lisää.

Mitä peräpukamat ovat?

U.S. National Library of Medicine -tietokannan mukaan peräpukamat ovat tulehtuneita tai turvonneita laskimoita peräaukon tai peräsuolen alaosan reunoilla. Sijainnin ja oireiden perusteella ne erotetaan joko sisäisiksi ja ulkoisiksi peräpukamiksi.

Yleensä ulkoiset aiheuttavat enemmän epämukavuutta, mutta molemmissa tapauksissa voi esiintyä verenvuotoa. Peräpukamia on olemassa eri asteita, vaihdellen lievästä aina vakavaan. Ne voidaan luokitella seuraavasti:

  • I-aste: Peräpukamat ovat sisäisiä. Peräsuolen limakalvon alla olevat suonikohjut laajenevat, mutta eivät työnny ulos. 
  • II-aste: Tulehdus etenee ja laskimot työntyvät peräaukon ulkopuolelle, yleensä ulostamisen jälkeen, mikä johtaa näkyvään esiinluiskahtamiseen. Pian ulostamisen jälkeen prolapsi kuitenkin häviää.
  • III-aste: Prolapsi on jatkuvaa, ts. peräpukamat ovat jatkuvasti näkyvissä ulkopuolella, mutta ne voidaan työntää takaisin sisäänpäin.
  • IV-aste: Laskimon heikon verenkierron vuoksi aiheutuu hyytymä. Tällöin prolapsia ei voi enää työntää takaisin sisäänpäin.

Jälkimmäisessä tapauksessa alueelle on muodostunut verihyytymä, joka estää veren oikeanlaisen virtauksen vaurioituneella alueella. Tässä tilanteessa on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Some figure
Hyytymien muodostuminen on peräpukamien vakavin kliininen muoto, koska verenkierto keskeytyy.

Haluatko tietää aiheesta enemmän? Lue tämäkin: Näin hoidat peräpukamat kotikonstein

Peräpukamien yleisimmät oireet

Kun kyseessä on IV-asteen peräpukamat, Cirugía Colorectal -sivuston mukaan potilas kärsii voimakkaasta, jatkuvasta, pistävästä kivusta. Tämä epämukavuus ei enää liity ulostamiseen, kuten aiemmissa vaiheissa, ja siitä kärsivä henkilö ei voi edes istua.

Ennen tämän pisteen saavuttamista tauti on mahdollista havaita muiden kliinisten oireiden perusteella sen mukaan, onko potilaalla sisäisiä vai ulkoisia peräpukamia. Jotkut niistä ovat seuraavat:

  • Kutina tai ärsytys peräaukon alueella (ulkoisten peräpukamien tapauksessa)
  • Kipu tai epämukavuus
  • Turvotus peräaukon ympärillä
  • Verenvuoto: Kirkkaanpunainen, ikään kuin se olisi juuri auennut haava.

On tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla viimeistään silloin, kun kipu tai ärsytys alkaa olla kroonista eikä se enää liity vain ulostamistilanteisiin. Verenvuoto voi johtua peräpukamista tai jostakin vakavammasta.

Mikä peräpukamia aiheuttaa?

Yllä mainittujen lähteiden mukaan peräpukamia esiintyy, kun peräaukon ympärillä oleviin laskimoihin kohdistuu liikaa painetta. Mayo Clinic listaa syiksi muun muassa ulosteen pakottamisen pytyllä ollessa, pöntöllä pitkään istumisen, liikalihavuuden ja ruokavalion, joka sisältää liian vähän kuitua.

Muita syitä voivat olla esimerkiksi istumapainotteinen elämäntyyli tai työ, raskaus ja synnyttäminen. Monesti on myös niin, että peräpukamia ei aiheuta mikään tietty yksi tekijä, vaan ne ovat monen tekijän summa.

Kuinka peräpukamat diagnosoidaan?

UC San Diego Health -terveyskirjasto määrittää, että alan asiantuntija tutkii potilaan peräaukon ja peräsuolen toimenpiteeseen tarkoitetulla instrumentilla. Tämä laite on lyhyt metalliputki, joka liukastetaan ja työnnetään peräsuoleen.

Sen ansiosta lääkäri voi diagnosoida minkä tyyppisistä peräpukamista on kyse. Jotta potilas tuntee olonsa hyvin epämukavaksi, lääkäri voi käyttää paikallispuudutusta analysoitavalle alueelle. Yleensä tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, koska tutkimus on normaalisti nopea.

Saatavilla olevat hoidot

Hoito peräpukamiin voi olla kirurginen ja ei-kirurginen. Tarkastelemme kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja alla.

Ei-kirurginen

Kuten edellä mainitut lähteet osoittavat, lievemmät tapaukset voidaan hoitaa kotona. Jos hyytymä on muodostunut yli 72 tuntia sitten, lääkäri määrää potilaalle yleensä seuraavanlaisen hoidon:

  • Ulkoiset voiteet ja/tai peräpuikot kivun lievittämiseen.
  • Istumakylpy haalealla vedellä 10-15 minuutin ajan 4-5 kertaa päivässä, jotta vältetään akuutit jaksot.
  • Suun kautta otettavat särkylääkkeet kivun lievittämiseen.
  • Ruokavalion muuttaminen, erityisesti liikalihavien potilaiden tai raskaana olevien naisten kohdalla.

Kirurginen

Ensimmäinen vaihtoehto on niin sanotusti hirttää peräpukamat, eli ne poistetaan kumilenkin avulla. Jos tämä on potilaalle varteenotettava vaihtoehto, se käy nopeasti ja toipuminen on myös melko helppoa ja nopeaa.

Jos kyseessä on vaikeampi tapaus, leikkaus voi olla ainoa vaihtoehto. Tällöin kirurgi poistaa peräpukamat. Leikkaus voidaan suorittaa avohoidossa tai se saattaa vaatia sairaalahoitoa. Tämä vaihtoehto pysäyttää ongelman tehokkaasti, mutta sitä ei yleensä tehdä kuin hyvin vaikeissa tilanteissa.

Some figure
Peräpukamien poisto voidaan tehdä kirurgisesti, jos kyseessä on hyvin vaikea tapaus.

Peräpukamien ehkäisy

Monissa tapauksissa peräpukamien ehkäisy ei yksinkertaisesti ole mahdollista, etenkin jos ne ilmestyvät työn tai raskauden takia. Toisissa tapauksissa niiden ehkäisy taas on hyvinkin mahdollinen, ja seuraavat keinot kannattaa pitää mielessä:

  • Syö kuitupitoista ruokaa. Kuitua tulisi saada 30 grammaa päivässä. Juttele ravitsemusterapeutin tai lääkärin kanssa saadaksesi aiheesta lisätietoa.
  • Juo runsaasti nesteitä. Tämä pehmentää ulostetta ja vähentää siten rasitusta ulostamisen aikana.
  • Istumisasentoon painottuvan elämäntavan välttäminen ja liikunta. Liikkuva elämäntapa ei estä vain peräpukamia, vaan ehkäisee monia muitakin sairauksia ja vaivoja.

Lue tämäkin: Laiskan suolen aiheuttama ummetus

Kiinnitä huomiota vereen ulosteessa

Peräpukamat ovat harvoin vakava ongelma, sillä yleensä ne saadaan pidettyä hallinnassa ainakin suurimman osan aikaa. Jos oireet jatkuvat ja kipu alkaa olla sietämätöntä, silloin on viimeistään aika käydä lääkärillä. Jos ulosteessa on verta tai ulostaminen on erittäin vaikeaa, käy ravitsemusterapeutin juttusilla. Näin voit välttyä vakavammilta oireilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hemorroides, medlineplus.gov. Recogido a 13 de febrero en https://medlineplus.gov/spanish/hemorrhoids.html
  • ¿Qué son las hemorroides trombosadas o una trombosis hemorroidal? Clinicaproctologica.com. Recogido a 13 de febrero en https://clinicaproctologica.com/cual-es-el-tratamiento-de-las-hemorroides-trombosadas/#:~:text=Se%20realiza%20el%20tratamiento%20m%C3%A1s,que%20lleva%20en%20su%20interior.
  • Trombosis hemorroidal: causas, síntomas y tratamientos. Cirugía Colorrectal. Recogido a 13 de febrero en http://www.lashemorroides.mx/las-hemorroides/trombosis-hemorroidal
  • Hemorroides, Mayo Clinic. Recogido a 13 de febrero en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
  • Hemorroides trombosadas, Health Library. Recogido a 13 de febrero en https://myhealth.ucsd.edu/Spanish/RelatedItems/3,85294

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.