Mitä ovat täydentävät hoidot?

Täydentäviä hoitoja on viime vuosina käytetty konventionaalisen lääketieteen rinnalla parantamaan monien potilaiden elämänlaatua. Mitä täydentävät hoidot ovat? Mitä hyötyä niistä on? Kerromme niistä lisää tässä artikkelissa.
Mitä ovat täydentävät hoidot?

Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2022

Täydentävät hoidot kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän, sillä niiden toivotaan tuovan parannuksen tai lievityksen erilaisiin vaivoihin. Niitä käytetään usein tavanomaisten hoitojen rinnalla parantamaan terveyttä ja elämänlaatua sekä tekemään oireista siedettävämpiä. Viimeaikaiset tutkimukset itse asiassa tukevat niiden käyttöä.

Huomaa, että täydentävät hoidot eivät ole ensisijainen hoitovaihtoehto sairauteen, eivätkä ne korvaa tavanomaisessa lääketieteessä käytettyjä hoitoja. Ne ovat silti hyvä oheishoito eri sairauksien fyysisten ja psyykkisten oireiden lievittämiseen. Mitä täydentävät hoidot sitten tarkalleen ottaen ovat?

Mitä täydentävistä hoidoista tulisi tietää?

Täydentävät hoidot ovat vaihtoehtoinen lähestymistapa konventionaaliselle lääketieteelle. Viime vuosina niitä on kuitenkin käytetty tavanomaisten hoitojen rinnalla niiden suotuisten vaikutusten vuoksi.

On tärkeää selventää, että konventionaalisilla hoidoilla on yleensä tukenaan tieteellisiä todisteita eli tutkimusnäyttöä niiden tehosta ja turvallisuudesta. Tämä tunnetaan myös näyttöön perustuvana lääketieteenä, ja se on ensimmäinen vaihtoehto sairauksien hoitoon.

Täydentävät hoidot ovat myös olleet tieteellisten tutkimusten kohteena, mutta niistä saadut tulokset ovat sekalaisia ja näin ollen riittämättömiä. Tästä syystä niitä tulisi käyttää vain alan asiantuntijan valvonnassa.

Täydentävät hoidot kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän.
Täydentävät hoidot eivät ole ensimmäinen hoitovaihtoehto sairauksiin. Konventionaalinen lääketiede hyväksyy ne kuitenkin oheishoidoiksi.

Erot täydentävien hoitojen ja vaihtoehtolääketieteen välillä

Selvennetään ensin se, että täydentävät hoidot ovat eri asia kuin vaihtoehtoinen tai perinteinen lääketiede. Jälkimmäistä ehdotetaan konventionaalisen lääketieteen tilalle, kun taas täydentävät hoidot nimensä mukaisesti täydentävät tavanomaisia hoitoja.

Vaihtoehtoinen lääketiede herättää mielipiteitä suuntaan ja toiseen, joten sille on kannattajansa ja arvostelijansa. Sitä ei joka tapauksessa oikein hyväksytä osaksi konventionaalista lääketiedettä – pääasiassa siksi, että sen tueksi ei ole tieteellistä näyttöä ja se voi vaarantaa potilaiden terveyden ehdottamalla tavanomaisten hoitojen hylkäämistä.

Asiantuntijan valitseminen täydentäviin hoitoihin

On tärkeää valita pätevä, laillistettu, toimiluvan saanut terapeutti, joka on alansa ammattilaisjärjestön jäsen. Terveydenhuollon ammattilaiset, jotka ovat saaneet koulutuksen tällaisessa terapiassa, voivat olla turvallisempi valinta.

Terapeutilta kannattaa kysyä, kuinka monen vuoden kokemus hänellä on kyseiseltä alalta, millaisia menetelmiä hän käyttää, ja onko hänellä riittävä koulutus sairautesi hoitamiseen. Terapeutti voi neuvoa, mitkä täydentävät hoidot sopivat juuri sinun sairauteesi.

Osaa täydentävistä hoidoista voi toteuttaa kotonakin – joogaa ja tai chitä esimerkiksi. Hyödyt niistä vieläkin enemmän, jos pyydät ammattilaiselta opastusta ensimmäisten kertojen aikana. Tämä on tärkeää, sillä niiden vääränlainen harjoittaminen voi joko heikentää niiden tehoa tai johtaa muihin sairauksiin tai ikäviin sivuvaikutuksiin.

Tai chi on yksi täydentävä hoitomuoto.
Joitakin täydentävistä hoidoista voidaan toteuttaa kotona. Jotta niitä hyödynnettäisiin oikein, tarvitaan ammattilaisen opastusta.

Erilaiset täydentävät hoidot

Monenlaiset täydentävät hoidot voivat toimia liitännäishoitona tietyissä sairauksissa. Hoidon valinta riippuu sairaudesta ja potilaan mieltymyksistä.

Seuraavat ovat yleisimmät täydentävät hoidot National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) -viraston mukaan.

Akupunktio

Tässä menetelmässä työnnetään neuloja tiettyihin kohtiin kehossa hermoimpulssien stimuloimiseksi. Akupunktio on täydentävistä hoidoista tutkituin, ja sitä käytetään pääasiassa kivun lievittämiseen.

Aromaterapia

Aromaterapiassa käytetään kaikenlaisia eteerisiä öljyjä diffuusorien kautta, hierontoja ja kylpyjä. Tuoksujen sisäänhengittäminen tuottaa rentouttavan vaikutuksen, joka voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Tutkimusten mukaan se voi auttaa jopa lievittämään tiettyjä vaivoja, kuten päänsärkyä.

Terapeuttinen hieronta

Terapeutti painelee, hieroo ja käsittelee kehon pehmytkudoksia rentouttaakseen ja tuottaakseen hyvää oloa yleisesti. Joissakin tapauksissa hieronnalla pyritään lihasjännityksen vähentämiseen ja eri vaivojen lievittämiseen.

Muita hoitoja

 • Homeopatia
 • Osteopatia ja kiropraktiikka
 • Refleksologia eli vyöhyketerapia
 • Jooga, pilates ja tai chi
 • Meditaatio ja mindfulness
 • Qigong (sisäinen ja ulkoinen)
 • Biopalaute

Konsultoi aina ammattilaista

Täydentävien hoitojen onnistuminen riippuu pitkälti siitä, miten niitä käytetään. Tästä syystä tarvitaan ammattilaisen ohjeistusta. Kysy sinua mietityttävistä asioista lääkäriltä ja anna hänen selvittää terveydentilasi ennen kuin valitset täydentävän hoidon, sillä ne saattavat pahentaa tiettyjä vaivoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Koithan M. Introducing Complementary and Alternative Therapies. J Nurse Pract. 2009;5(1):18–20. doi:10.1016/j.nurpra.2008.10.012
 • Frass M, Strassl RP, Friehs H, Müllner M, Kundi M, Kaye AD. Use and acceptance of complementary and alternative medicine among the general population and medical personnel: a systematic review. Ochsner J. 2012;12(1):45–56.
 • Arcury TA, Nguyen HT, Sandberg JC, et al. Use of Complementary Therapies for Health Promotion Among Older Adults. J Appl Gerontol. 2015;34(5):552–572. doi:10.1177/0733464813495109
 • Institute of Medicine (US) Committee on the Use of Complementary and Alternative Medicine by the American Public. Complementary and Alternative Medicine in the United States. Washington (DC): National Academies Press (US); 2005. APPENDIX E, Model Guidelines for the Use of Complementary and Alternative Therapies in Medical Practice. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK83798/
 • Lakhan SE, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016;2016:8158693. doi:10.1155/2016/8158693

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.