Mitä ontelosyylät ovat?

Ontelosyylä on rokkoviruksen aiheuttama infektio iholla. Se ei ole vaarallinen, mutta se leviää helposti ja on ikävä vaiva sekä lasten että aikuisten keskuudessa.
Mitä ontelosyylät ovat?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ontelosyylä (lat. molluscum contagiosum, kutsutaan myös nimellä “molluska”) on viruksen aiheuttama infektio, ja siten se on tarttuva tauti. Ontelosyylät aiheuttaa erään tyyppinen rokkovirus. Ne voivat joskus kadota ihan itsestään, mutta niitä voidaan myös hoitaa, kuten tulemme tässä artikkelissa kertomaan.

Tämän viruksen aiheuttama infektio tuottaa pieniä näppylöitä iholle, jotka ovat ensin pieniä kooltaan mutta kasvavat ajan myötä. Infektio leviää erittäin helposti. Sen voi saada yksinkertaisesti olemalla kosketuksessa tartunnan saaneeseen alueeseen tai yhdynnän kautta. Infektio ei kuitenkaan ole vaarallinen, ja se voi jopa kadota itsestään.

Ontelosyyliä esiintyy eniten lapsilla, seksuaalisesti aktiivisilla aikuisilla sekä ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunivaste, kuten HI-virusta kantavilla potilailla.

Ontelosyylät, ihoinfektio

Kuten jo aiemmin mainitsimme, ontelosyyliä aiheuttaa erään tyyppinen rokkovirus, ja syylät ovat iholla esiintyvä infektio. Tämä virus leviää ja tarttuu erittäin helposti, ja tartunnan voivat saada sekä lapset että aikuiset.

Yksi tartuntatie on seksuaalinen kanssakäyminen, mutta se voi tarttua niinkin helposti kuin käyttämällä samaa pyyhettä tai vaatetta kuin tartunnan kantaja. Kukaan ei ole turvassa tältä tartunnalta, sen voi saada kuka tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Syyliä esiintyy yleisimmin kasvoilla, kaulalla, kainaloissa ja kämmenselässä. Niitä voi kuitenkin muodostua myös sukupuolielimiin, alavatsalle tai reisien sisäpuolelle, jos infektio on saatu sukupuoliteitse.

Ontelosyylät ovat iholle muodostuvia nyppylöitä tai paukuroita. Ne eivät yleensä tee kipeää, mutta ne voivat olla ärsyttäviä. Tässä on joitakin ontelosyylien ominaisuuksia:

  • Ne ovat kohollaan ihosta, pyöreän muotoisia ja ihon värisiä tai vaaleanpunaisia. Niiden keskellä on pieni kuoppa.
  • Ajan myötä ne voivat muuttua punaisiksi, ne voivat turvota ja alkaa kutiamaan.
  • Jos ontelosyyliä painellaan tai raavitaan, ne voivat rikkoutua. Tällöin ne leviävät helposti joko saman ihmisen eri kehonosiin tai muihin ihmisiin.
Tämä virus leviää ja tarttuu erittäin helposti, ja tartunnan voivat saada sekä lapset että aikuiset.
Ontelosyyliä aiheuttaa erään tyyppinen rokkovirus.

Kuinka ontelosyylätartuntaa voidaan ehkäistä

Aivan kuten muitakin virustartuntoja, myös ontelosyylätartuntaa voidaan ehkäistä noudattamalla hyvää hygieniaa ja muita tapoja:

  • Vältä kosketusta ihoalueisiin, joilla ontelosyyliä esiintyy. Jos itselläsi on tartunta, voit näin välttää sen leviämisen muualle kehoosi sekä muihin ihmisiin, tai jos jollakulla muulla on infektio, vältät sen saamista häneltä.
  • Käsien toistuva ja perusteellinen pesu saippualla on yksi parhaista tavoista estää tartunta.
  • Itsestämme huolehtiminen seksuaalisissa kanssakäymisissä. Kuten jo mainitsimme, tämä on ontelosyylien yksi merkittävä tartuntareitti, joten jos kumppanillasi on tämä infektio, seksuaalista kanssakäymistä on vältettävä. Jos sinulla on infektio, pidä kumppanisi terveydestä huolta äläkä aseta häntä riskialttiiksi. Välttäkää suoraa ihokontaktia kunnes ontelosyylät on saatu karkoitettua täysin.
  • Älä jaa henkilökohtaisia esineitä muiden kanssa, kuten vaatteita, pyyhkeitä, hiusharjoja ynnä muita, jos sinulla tai toisella henkilöllä on tartunta.
  • Syylien peittäminen sideharsolla on hyvä tapa estää infektion leviäminen oman kehosi muihin osiin ja toisiin ihmisiin, sillä näin suoraa ihokontaktia ei pääse vahingossakaan tapahtumaan.
Jos ontelosyylät eivät katoa itsestään kohtuullisen ajan sisällä, lääkäri voi suositella erilaisia hoitovaihtoehtoja.
Ontelosyylätartunta leviää erittäin helposti sekä oman kehon muihin osiin että toisiin ihmisiin.

Miten ontelosyyliä voidaan hoitaa?

Kuten sanottu, ontelosyylät katoavat monesti itsestään ajan myötä. Niitä voi kuitenkin myös hoitaa eri tavoin, jotta infektiosta pääsisi eroon nopeammin. Hoito riippuu jokaisen potilaan ominaisuuksista, kuten puolustusjärjestelmästä, sekä henkilökohtaisesta taudinkuvasta.

Jos ontelosyylät eivät katoa itsestään kohtuullisen ajan sisällä, lääkäri voi suositella seuraavia hoitovaihtoehtoja:

Ontelosyylät – tiivistettynä

Ontelosyylät ovat helposti leviävä virusinfektio, joka aiheuttaa nyppylöitä iholla. Koska tartunta leviää niin helposti, ehkäisytoimenpiteitä kannattaa noudattaa tarkasti.

Ontelosyylätartunta ei kuitenkaan ole mikään vakava infektio, ja se yleensä häviää itsestään ajan myötä. Siihen on kyllä tarjolla hoitojakin, joihin voidaan turvautua jos vaiva pitkittyy. Jos sinulla on aiheesta lisäkysymyksiä, ota yhteyttä lääkäriisi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka voimme ehkäistä virusten leviämistä?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka voimme ehkäistä virusten leviämistä?

Tällä hetkellä on tärkeämpää kuin koskaan ymmärtää, kuinka voimme ehkäistä virusten leviämistä. Tässä artikkelissa annamme hyviä vinkkejä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.