Logo image
Logo image

Mitä on kvaternaarinen ennaltaehkäisy?

3 minuuttia
Lääkäreiden on usein vaikea keskustella potilaan kanssa kvaternaarisesta ennaltaehkäisystä, ja potilaille tämä termi on usein tuntematon.
Mitä on kvaternaarinen ennaltaehkäisy?
Viimeisin päivitys: 15 heinäkuuta, 2021

Pohjimmiltaan kvaternaarinen ennaltaehkäisy tarkoittaa varovaisuutta ja tunnollisuutta lääketieteellisten resurssien käytössä. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja tästä tärkeästä käsitteestä.

Kvaternaarinen ennaltaehkäisystä on käyty paljon keskustelua lääketieteen alalla. Monet ammattilaiset eivät kannata sen käyttöä kansanterveyspolitiikassa, ja jotkut jopa kieltävät sen pätevyyden.

Totuus on, että ajan myötä sekä teknologisen kehityksen myötä on selvää, että tarvitsemme kvaternaarista ennaltaehkäisyä. Kuten tulet näkemään tämän artikkelin luettuasi, laadukkaiden lääketieteellisten resurssien saatavuus kaikille riippuu kvaternaarisen ennaltaehkäisyn oikeaoppisesta soveltamisesta.

Kvaternaarinen ennaltaehkäisy on määritelty toimiksi, joilla pyritään välttämään terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden lääketieteellisten resurssien ylikäyttöä sekä medikalisaatiota. Tähän sisältyy ylihoidon välttäminen, tarpeettomien käytäntöjen välttäminen ja eettisten vaihtoehtojen tarjoaminen potilaille.

Vuosi 1986 oli lähtökohta kvaternaarisen ennaltaehkäisyn ajatukselle. Tuolloin useat lääketieteelliset tutkijat varoittivat jokapäiväisen elämän lääketieteellisyydestä. Prosessi on jatkunut varoituksista huolimatta.

Meidän pitää selventää, että tämän ennaltaehkäisyn tarkoituksena ei ole poistaa lääketieteellisen avun saatavuutta. Sen tarkoituksena on pikemminkin järkeistää käytäntöjä. Tästä syystä potilaat otetaan mukaan prosessiin, koska lääkärit ovat vain yksi lenkki pitkässä ketjussa, joka ylläpitää jokapäiväisen elämän lääketieteellisyyttä.

Viime kädessä tavoitteena on tarjota potilaille turvallisuutta. Kukaan meistä ei halua jäädä koukkuun lääkkeisiin tai kuluttaa enemmän rahaa terveydenhoitoon kuin mitä on tarpeen.

Ennaltaehkäisyn luokitus

Viittaamme käsitteeseen kvaternaarinen ennaltaehkäisy, koska ennaltaehkäisytoiminta noudattaa porrastettua järjestelmää:

  • Ensisijainen: Tämä on ennaltaehkäisy, joka koskee ihmisiä jotka eivät ole vielä sairaita. Tavoitteena on estää heitä sairastumasta.
  • Toissijainen: Varhainen diagnoosi. Henkilöllä on sairaus, mutta hän ei tiedä sitä, koska hänellä ei ole vielä kehittynyt oireita. Jos se havaitaan ajoissa, paranee myös ennuste.
  • Tertiaarinen: Olemme tekemisissä jo sairaiden ihmisten kanssa. Tässä vaiheessa lääkärit ehdottavat parasta mahdollista hoitoa, jotta vältetään kuolemaan johtavat seuraukset ja negatiiviset seuraukset, jotka vaikuttaisivat potilaan elämänlaatuun.
  • Kvaternaarinen: Lopuksi luokka, jota käsittelemme tässä artikkelissa. Kyse on ennaltaehkäisystä, joka rajoittaa lääketieteellisten resurssien turhaa käyttöä.
Some figure
Lääkäreiden on periaatteessa otettava kvaternaarinen ennaltaehkäisy omana tehtävänään.

Esimerkkejä lääketieteellisestä hyväksikäytöstä

Voimme ymmärtää kvaternaarista ennaltaehkäisyä paremmin, jos käytämme esimerkkinä lääketieteellisten resurssien väärinkäyttöä. Vaikka emme ehkä huomaa sitä, ympärillämme tapahtuu koko ajan lääketieteen resurssien väärinkäyttöä.

Väärinkäytösten joukossa on ylimääräisten testien pyytäminen sairauksien havaitsemiseksi. Joissakin tapauksissa tietyt ensisijaiset testit ovat välttämättömiä, mutta muilla ei ehkä ole tieteellistä perustaa.

Toisaalta itsestään selviä käytäntöjä kumotaan tieteen kehityksen nimessä. Esimerkiksi mammografiat on tarkoitettu vain tietyn ikäisille naisille. Ei ole siis järkevää lykätä heidän seulontaansa, koska halutaan testata myös nuorempia henkilöitä.

Mietitäänpä myös säteilyä, jolle röntgenkuvat tai TT-tutkimukset altistavat meidät. Turha kuvantamismenetelmien käyttö voi lisätä säteilyyn liittyviä patologeja.

Lääketieteelliset hoidot eivät ole poikkeus tästä ongelmasta. On hyvin yleistä, että lääkärit määräävät antibiootteja virusinfektioihin, mikä aiheuttaa bakteeriresistenssiä ja haittavaikutuksia potilaille. Haittavaikutuksia lisäämällä alkutilanne, joka on voinut olla yksinkertainen, pahenee ja monimutkaistuu.

Polymedikaatio on toinen esimerkki. Jotkut vanhukset käyttävät useita eri lääkeaineita vaikka niillä ei ole vaikutusta heidän elämänlaatuunsa. Kun kukin asiantuntija määrää tietyn lääkkeen, eikä riittävää valvontaa suoriteta, voi potilaan elimistössä syntyä vaarallisia yhdistelmiä.

Some figure
Polymerointi on yleistä vanhemmilla henkilöillä sen seurauksista huolimatta.

Kuinka lääkärit suorittavat kvaternaarisen ennaltaehkäisyn?

On siis loogista kysyä, miten lääkärit toteuttavat kvaternaarista ennaltaehkäisyä. Osa tästä tehtävästä kuuluu lääkärille ja toinen osa potilaalle. On tärkeää olla sekoittamatta ensisijaista ennaltaehkäisyä varsinaiseen hoitoon.

Kun henkilö haluaa tietää terveydentilansa, hänen ei tarvitse välttämättä ottaa lääkkeitään mukanaan lääkärin vastaanotolle. Hänen ei myöskään tarvitse käydä läpi useita toimenpiteitä, jotka eivät tuota mitään hyötyä.

Uusi teknologia ei automaattisesti tarkoita parempaa teknologiaa. Vuosikymmeniä sitten luotuja antibiootteja käytetään vielä tänä päivänäkin. Ne ovat usein tehokkaampia kuin uudet, halvemmat ja joskus haitallisemmat vaihtoehdot.

Myös mielenterveys joutuu lääketieteellisten ongelmien uhriksi. On monia lapsia, joille on diagnosoitu huomion puute ja hyperaktiivisuushäiriö, jotka todellisuudessa eivät täytä sairauden kriteerejä. Tämän seurauksena näille lapsille tehdään joukko testejä, joista ei ole heille mitään hyötyä.

Tämä ei ole ongelma joka voidaan ratkaista yhdessä yössä, mutta se on välttämätön prosessi joka meidän on käytävä läpi. Kvaternaarinen ennaltaehkäisy takaa potilaiden turvallisuuden sekä lääketieteellisten resurssien saatavuuden. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kuehlein T, Sghedoni D, Visentin G, Gérvas J, Jamoulle M. Prevención cuaternaria, actividad del médico general. [Quartäre Prävention, eine Aufgabe für Hausärzte]. Primary Care. 2010;10:350-4.
  • Gérvas, Juan. “Moderación en la actividad médica preventiva y curativa. Cuatro ejemplos de necesidad de prevención cuaternaria en España.” Gaceta sanitaria 20 (2006): 127-134.
  • Kopitowski, Karin Silvana. “Prevención cuaternaria: se pueden y se deben limitar los daños por la actividad sanitaria.” Rev. Hosp. Ital. B. Aires 33.3 (2013): 90-95.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.