Logo image
Logo image

Mitä on halotaani?

3 minuuttia
Halotaania ei voida antaa potilaille, jotka kärsivät pahanlaatuisesta hypertermiasta, eikä niille, jotka ovat sille yliherkkiä. Lue eteenpäin niin saat tietää enemmän tästä nukutusaineesta!
Mitä on halotaani?
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Halotaani on yleinen lääke, jota lääketieteen ammattilaiset käyttävät leikkaussaleissa. Se on nukutusaine, jonka potilas saa hengittämällä, ja se aiheuttaa tajunnan menettämisen nopeasti ja tasaisesti. Halotaanilla on miellyttävä tuoksu, se on väritöntä eikä se ärsytä limakalvoja.

Halotaania käytetään nukutuksen aikaansaamiseen ja ylläpitämiseen kaikentyyppisissä leikkauksissa ja eri ikäisillä potilailla. Mielenkiintoista kyllä, asiantuntijat eivät vieläkään tunne täysin sitä mekanismia, jolla hengitysteitse otettavat nukutusaineet estävät havainnoinnin ja aiheuttavat tajuttomuuden.

Lääketieteen ammattilaiset käyttivät halotaania paljon 1950-luvulta aina 1980-luvulle saakka, sekä aikuisilla että lapsilla. Sen syntetisoi tieteilijä nimeltä C. W. Suckling vuonna 1951, ja sitä käytettiin ensimmäisen kerran nukutusaineena vuonna 1956. Se korvasi muiden tuolloin käytössä olevien nukutusaineiden, kuten eetterin ja syklopropaanin käytön.

Halotaanin käyttö alkoi kuitenkin vähentyä asteittain 80-luvun aikana, sillä markkinoille tuli uusia, haihtuvia nukutuslääkkeitä, kuten kuten enfluraani ja isofluraani. Vaikka sitä käytetäänkin enää hyvin harvoin teollisuusmaissa, jotkut kehitysmaat käyttävät sitä edelleen etenkin eläinlääketieteessä, koska se on melko edullinen lääke.

Halotaani: annostus ja antotapa

Some figure

Nykyään markkinoilla on tarjolla erilaisia halotaanin antamiseen tarkoitettuja aerosolijärjestelmiä. Näitä ovat esimerkiksi avoimen, osittain avoimen tai suljetun piirin järjestelmät. Lääketieteen ammattilaiset käyttävät yleisesti niitä kaikkia, sillä ne kaikki tuottavat hyviä tuloksia.

Annostelu vaihtelee potilaasta toiseen. Aikuisille ja vanhuksille esimerkiksi annetaan nukutuksen aikaansaamiseksi 2-4 % halotaanipitoisuuden sisältävää happea/typpioksidia. Jos tavoitteena on nukutustilan ylläpitäminen, silloin voidaan käyttää 0,5-2 % halotaanipitoisuutta. Toisaalta lapsipotilaille vastaavat pitoisuudet ovat 1,5-2 % nukutuksen aikaansaamiseksi ja 0,5-2 % nukutustilan ylläpitämiseksi.

Sinun kannattaa lukea tämäkin artikkeli: Mitä on tramadoli ja mihin sitä käytetään?

Halotaanin vasta-aiheet

Halotaania ei voida antaa potilaille, jotka kärsivät pahanlaatuisesta hypertermiasta, eikä luonnollisesti myöskään niille, jotka ovat sille yliherkkiä. Ja jos halotaanin annostamisen jälkeen potilaalla ilmenee selittämätöntä ihon keltaisuutta tai pyreksiaa eli kuumetilaa, lääketieteen ammattilaisen ei tule jatkaa annostusta.

Tämän lääkkeen turvallisuutta raskaana olevien ja imettävien naisten kohdalla ei ole tutkittu tarpeeksi, joten tällöin halotaanin annostusta tulee välttää. Hengityksen kautta annosteltavia nukutusaineita on yleensäkin suositeltavaa välttää etenkin raskauden alkuaikoina sekä naisen imettäessä. Tutkimuksissa on havaittu halotaanipitoisuuksia rintamaidossa, mutta nukutuslääkkeen vaikutusta imeväisiin ei olla varmistettu.

Myös autoa ajavien tai vaarallisia koneita käyttävien ihmisten tulee ottaa huomioon, että nukutuslääke voi heikentää heidän kykyään ajaa tai käyttää koneita.

Luettelemistamme vasta-aiheista huolimatta lääketieteen ammattilaiset ovat käyttäneet tätä nukutusainetta jo vuosikymmenten ajan ilman ilmeisiä haitallisia seurauksia.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Vastasyntyneen yleisinfektio: syyt, oireet ja hoito

Halotaanin sivuvaikutukset

Halotaanilla, kuten kaikilla muillakin lääkkeillä, on mahdollisia sivuvaikutuksia. Sivu- tai haittavaikutukset ovat ei-toivottuja ja tahattomia tapahtumia, joita potilas voi kuitenkin kokea lääkehoitoa aloittaessaan.

Halotaanin tapauksessa merkittävin haittavaikutus on se, että se voi laukaista lihasten hypermetabolisen kliinisen kuvan, joka viime kädessä voi johtaa pahanlaatuiseen hypertermiaan. Sen vuoksi asiantuntijat eivät suosittele halotaanin käyttöä potilailla, jotka jo kärsivät siitä.

Tämän lisäksi halotaanilla on muitakin mahdollisia sivuvaikutuksia. Pääpiirteittäin niitä ovat:

  • Hyperkapnia
  • Lihasjäykkyys
  • Takykardia
  • Takypnea
  • Rytmihäiriöt

Yllä mainittujen yleisempien sivuvaikutusten lisäksi halotaani voi aiheuttaa muitakin sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia, oksentelua tai ongelmia maksassa. Kuten voimme huomata, nämä oireet eivät ole kovinkaan selviä. Siksi potilaan on oltava tarkkana ja terveydenhuoltohenkilöstön tulee tarkkailla hänen tilaansa. Jos oireita ilmenee, lääkkeen annostus tulee lopettaa heti.

Lopuksi

Halotaani on lääke, jota lääketieteen ammattilaiset annostelevat hengitysteiden kautta yleisen anestesian aikaansaamiseksi tai ylläpitämiseksi. Jos sinulla on kysyttävää tästä lääkkeestä tai nukutuslääkkeistä yleisesti ottaen, puhu lääkärisi kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Colinabarranco, M., & Gispert Cruells, N. (1997). Hepatitis tóxica por halotano TT – Toxic hepatitis because of halothane. Med. Interna Méx.
  • Guellec, V., & Orliaguet, G. (2012). Anestesia del lactante y del niño. EMC – Anestesia-Reanimación. https://doi.org/10.1016/s1280-4703(12)61896-9
  • Ponsonnard, S., Cros, J., & Nathan, N. (2014). Anestésicos halogenados. EMC – Anestesia-Reanimación. https://doi.org/10.1016/s1280-4703(14)68945-3

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.