Mitä kosmetiikan parabeeneista on syytä tietää?

Parabeeneja on lähes kaikessa päivittäin käytetyssä kosmetiikassa. Niiden käyttöä sekä kannatetaan että vastustetaan kemikaalin terveysvaikutusten vuoksi.
Mitä kosmetiikan parabeeneista on syytä tietää?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Meikki, hiuskäsittelyt, voiteet, huulipunat, aurinkovoiteet ja käytännössä katsoen kaikki kauneudehoitotuotteet tarvitsevat säilöntäaineita mikrobien kasvun ehkäisemiseksi ja tuotteiden käyttöiän pidentämiseksi. Tästä syystä jokaisen on hyvä tietää kosmetiikan parabeeneista.

Mitä parabeenit sitten ovat? Ne ovat periaatteessa kemikaaleja, jotka torjuvat hiivoja ja sieniä. Vaikka niiden tarkoituksena on pitkittää kauneudenhoitotuotteiden, joidenkin elintarvikkeiden ja eräiden lääkkeiden säilyvyyttä, niillä voi olla myrkyllisiä vaikutuksia terveyteen.

Parabeeneja ei ole kuitenkaan kaikissa tapauksissa kielletty. Tieteessä ja laissa hyväksytään muutaman tätä ainesosaa sisältävän tuotteen käyttö, mutta vain tiettyinä pitoisuuksina. Mitä kosmetiikan parabeeneista siis tulee tietää?

Mitä kosmetiikan parabeeneista on hyvä tietää

Parabeenit ovat säilöntäaineita, joiden tehtävänä on tappaa bakteereja ja sieniä. Ne kuuluvat parahydroksibentsoehapon (PHBA) johdannaisiin, ja alhaisesta hinnastaan johtuen niitä käytetään runsaasti kosmetiikkatuotteissa.

Niiden käyttö on kuitenkin kiistanalaista. Tecno-Logica -lehden julkaisussa huomautetaan parabeenien valvonnan tärkeydestä, sillä suurina pitoisuuksina ne voivat kertyä kehon kudoksiin ja aiheuttaa seurauksia iholla.

Nämä aineet imeytyvät nopeasti elimistöön, metaboloituvat ja erittyvät virtsaan. Eritys on kuitenkin vain osittaista, sillä ne voidaan havaita veressä ja virtsassa. Lisäksi niiden epäillään kykenevän muuttamaan hormonaalista tasapainoa aktivoimalla hormonaalisia haitta-aineita.

Haittojen ehkäisemiseksi on tärkeää valita sallituissa rajoissa olevia pitoisuuksia.

Parabeenit auttavat kosmetiikkatuotteita säilymään pidempään. Niitä tulee kuitenkin käyttää sallituissa määrissä.

Mistä parabeenit tunnistaa kosmetiikassa?

On olemassa orgaanisia parabeeneja eli niitä, jotka metaboloituvat luonnollisesti. On myös synteettisiä parabeeneja eli niitä, jotka on valmistettu kemikaaleista ja jotka koostuvat propanolista, etaanista tai metanolista. 

Tunnistat ne etiketeistä nimistä, jotka päättyvät “parabeeni”, esimerkiksi butyyliparabeeni, propyyliparabeeni ja metyyliparabeeni.

Kosmetiikassa, joka ei sisällä parabeeneja, lukee yleensä “ei sisällä parabeeneja” etiketissä. Lue etiketit huolellisesti, sillä ne on usein painettu hyvin pienin kirjaimin, tai nimillä ja koodeilla on lyhenteet, jotka voidaan sekoittaa toisiin lisäaineisiin.

Herkkyys kosmetiikan parabeeneille

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) sijoittaa parabeenit toiselle sijalle kosmetiikan yleisimpien ainesosien joukossa. Tällä samaisella instituutiolla ei ole tietoa siitä, että tällaiset säilöntäaineet kauneudenhoitotuotteissa vaikuttaisivat ihmisen terveyteen.

Vaikka ne eivät anna tuoksua tai makua eivätkä muuta meikin tai henkilökohtaisten hygieniatuotteiden ominaisuuksia, liian suuret annokset tätä esteriä aiheuttavat yleensä ihovaivoja, kuten ruusufinniä, dermatiittia ja allergioita.

Käänny lääkärin puoleen, jos sinulla on kutinaa, turvotusta, punaisia paukamia, ihottumaa tai ihostasi tihkuu eritettä parabeeneja sisältävän kosmetiikan käytön jälkeen.

Chemical SafetyFacts.org -tiedotuslehden artikkelissa todetaan, että tieteelliset tutkimukset eivät ole havainneet suoraa yhteyttä tämän aineen ja syövän välillä.

Parabeenit, joita voi käyttää ja parabeenit, joita tulee välttää

Euroopan Unionin kuluttajaturvallisuutta käsittelevä tiedekomitea sallii parabeenit, mutta tietyin ehdoin.

Etyyliparabeeni ja metyyliparabeeni ovat turvallisia enimmäispitoisuuden ollessa 0,4 % tuotetta kohden tai 0,8 %, jos kyseessä on seos. Propyyliparabeeni ja butyyliparabeeni hyväksytään 0,14 %:n pitoisuuksina yksin tai yhdessä.

Haitallisia ovat fenyyliparabeeni, isopropyyliparabeeni, pentyyliparabeeni, isobutyyliparabeeni ja bentsyyliparabeeni. Tämän ryhmän osalta ei ole pysyvästi osoitettu, miten haitallisia ne ovat terveydelle tarkalleen ottaen, minkä vuoksi ne ovat kiellettyjä.

 Alle 3-vuotiailla lapsilla on aina parempi käyttää parabeenittomia hygieniatuotteita.

Miten parabeeneja sisältävää kosmetiikkaa säilytetään?

Päivittäin moni tekee päätöksen muokata kulutustottumuksiaan lopettaakseen tällaisten säilöntäaineiden käytön ja kokeillaakseen “vihreää kosmetiikkaa”.

Mutta jos sinulla edelleen on joitakin parabeeneja sisältäviä tuotteita tai luotat enemmän tämän kemikaalin tehoon, ota huomioon seuraavat seikat sen säilytyksessä:

  • Säilö ne paikkaan, johon ei pääse suoraa auringonvaloa.
  • Sulje pakkaukset tiiviisti tuotteen käytön jälkeen.
  • Pyri keskilämpötilaan, sillä liian korkeat tai matalat lämpötilat muuttavat valmisteiden vakautta.
  • Kysy myyjältä, kannattako tuote laittaa jääkaappiin. Jotkut pitävät voiteita, rasvoja ja kasvovesiä jääkaapissa.
Parabeeneja sisältävien tuotteiden kunnollinen säilytys on ratkaisevaa niiden koostumuksen säilyttämiseksi.

Tuotteita, joissa on vaihtoehtoinen koostumus

Espanjan ihoterveyden säätiö suosittaa välttämään kontaktia ja altistusta parabeeneille, jos iho on yliherkkä. Tarkista tuotteiden etiketit ennen ostamista ja varmista, että ne ovat luonnonkosmetiikkaa.

Voit myös valita tuotteita ilman säilöntäaineita, ne eivät sisällä vettä ja ovat yhä suositumpia. Nämä tuotteet säilyvät antioksidaattien ansiosta, jotka estävät hapettumista ja pitkittävät niiden käyttöikää.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vältä näitä myrkyllisiä ainesosia kosmetiikassa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Vältä näitä myrkyllisiä ainesosia kosmetiikassa

Suurin osa kosmetiikasta on täynnä myrkyllisiä kemikaaleja, joiden nimet ovat pitkiä ja hankalia lausua. Vältä näitä myrkyllisiä ainesosia kosmetii...