Logo image
Logo image

Mitä kantasoluhoidot ovat?

3 minuuttia
Kantasoluhoidot ovat vakiintunut hoitomuoto lääketieteessä. Joillakin saa erinomaisia tuloksia, kun taas toiset vaativat lisää tutkimusta. Joka tapauksessa niiden tulevaisuus näyttää lupaavalta.
Mitä kantasoluhoidot ovat?
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Tiedätkö, mitä kantasoluhoidot ovat? Toisinaan vaikuttaa siltä, että ne olisivat ratkaisu kaikenlaisiin mahdollisiin ihmistä piinaaviin terveysongelmiin. Joskus taas kuulee sanottavan, että vielä tarvitaan paljon työtä, jotta nämä hoidot olisivat todella tehokkaita.

Totuus on, että kantasoluhoitoja tutkitaan edelleen kiivaasti, jotta niitä voisi hyödyntää maksimaalisesti. Tutkijat ovat kuitenkin löytäneet tämän tyyppisistä hoidoista jo monia hyötyjä.

Mitä kantasolut ovat?

Kantasolut ovat ihmiselimistön soluja, jotka voivat luoda toisentyyppisiä soluja. Ne tunnetaan pluripotentteina soluina, sillä ne kykenevät erilaistumaan eri kudosten soluiksi. Kantasolu voi vähitellen muuttua lihassoluksi, luukudoksen soluksi tai hermokudoksen soluksi. Ne voivat siis uudistaa kehon jokaista elintä.

Näitä erityisiä soluja, joilla on ainutlaatuinen tehtävä, on jo alkiossa. Niiden ansiosta alkio kehittyy muuttuakseen elinkelpoiseksi ja sitten kasvaakseen. Näitä soluja on:

  • Vastamuodostuneissa alkioissa nimeltä blastokystit (alkiorakkulat).
  • Aikuisillakin on pieniä määriä kantasoluja, erityisesti luuytimessä. Näillä ei kuitenkaan ole samaa pluripotenttia kykyä kuin alkion kantasoluilla.
  • Laboratoriossa kokeillaan aikuisen ihmisen kudosten normaalien solujen muuttamista kantasoluiksi. Tutkijat indusoivat ne geneettisten mekanismien kautta ja ohjelmoivat uudelleen niiden solutoiminnan.
  • Kantasoluja on myös perinataalisissa kudoksissa: napanuoran veressä ja sikiövedessä, joka ympäröi sikiötä raskauden aikana.

Kuinka kantasoluhoidot toimivat?

Kantasoluhoitojen pääasiallisena tarkoituksena on periaatteessa korjata vaurioituneita kudoksia ihmiselimistössä.

Niiden mahdollisuuksia elinsiirtojen korvikkeina tutkitaan, sillä kantasoluilla on kyky uudistaa kudoksia. Kuvittele, että siirtoelimen etsimisen sijaan voitaisiin valmistaa uusi elin käyttämällä kantasoluja.

Tavoitteena on siirtää solut vaurioituneisiin kudoksiin, jotta ne loisivat tuon kudoksen uudelleen uusilla osasilla. Ne siis korjaisivat ihmiselimistöä. Tätä varten ne täytyy ohjata tuottamaan tiettyjä kehonosia, ja juuri tätä laboratorioissa tutkitaan.

Kantasoluhoidot voisivat esimerkiksi korjata infarktin vaurioittaman sydämen, kirroosin vahingoittaman maksan tai jopa ruumiinvamman murtamat luut. Niiden mahdollisuudet lääketieteessä ovat lähes rajattomat.

Moni myös uskoo, että niillä voisi olla kyky parantaa tällä hetkellä parantamattomat tai vaikeat sairaudet. Esimerkiksi syöpää sairastavien ihmisten ennuste voisi merkittävästi parantua.

Some figure
Lääkärit voisivat hoitaa potilasta ilman elinsiirtoja siirtämällä kantasoluja vaurioituneisiin kudoksiin.

Lue lisää: Ryhdy kantasoluluovuttajaksi ja pelasta ihmiselämä

Kantasoluhoidon ongelmat

Valitettavasti markkinoinnissa on valheellisesti levitetty tietoa joistakin kantasolujen hyödyistä, jotka eivät ole vielä toteuttamiskelpoisia. Hallitusten elinsiirtovirastot varoittavat, että tällaisia hoitoja käyttävien potilaiden on saatava asianmukaista tietoa niiden riskeistä ennen hoidon aloittamista.

Tutkijat ovat havainneet, että kantasolun ohjaaminen tietyn kudoksen muodostamiseksi ei ole niin yksinkertaista. Ohjaus ei ole toiminut joissakin kokeiluissa, vaan solu muodosti erilaisen kudoksen kuin oli tarkoitettu. Kuten voit kuvitella, tämä on valtava riski.

Myös vastaanottajan elimistö saattaa torjua syötetyt kantasolut, aivan kuten mitkä tahansa elimistöön tulevat vieraat tekijät. Immuunijärjestelmä yrittää poistaa kaiken, mitä se ei tunnista. Nämä reaktiot voivat olla melko vakavia siirrännäisten kohdalla.

Some figure
Luuydinsiirto on lähimpänä kantasolututkimusta.

Jatka lukemista: Kantasolusiirrot voivat hävittää HIV:n lopullisesti

Kantasoluhoidot: esimerkkejä

Mahdollisista sivuvaikutuksista ja tämänhetkisistä rajoituksista huolimatta kantasoluhoidoilla on jo saatu onnistuneita tuloksia. Luuytimen kantasolusiirtoja on jo tehty tietyntyyppisiin lymfoomiin 1970-luvulta asti.

Myös muita onnistuneita hoitoja on tehty:

  • Uutta ihoa on kasvatettu laajoihin palovammoihin jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Iho näyttää kylläkin epätäydelliseltä, koska siinä ei ole rauhasia. Se on silti hyvin hyödyllinen hoito laajoissa palovammoissa. Tätä menetelmää ei aina käytetä, eivätkä kaikki hoitohenkilöstöt voi sitä tehdä.
  • Napanuoran kantasolut voivat auttaa leukemiaa sairastavia lapsia. Tämä ei ole yhtä tehokasta aikuisilla.
  • Limbus corneaen kantasolut voivat luoda uutta sarveiskalvokudosta. Jos potilas on esimerkiksi menettänyt osan sarveiskalvoa vaurion seurauksena, tilalle voidaan kasvattaa uusi osa, joka kykenee korvaamaan menetetyn osan ja näin palauttamaan taas täyden näkökyvyn.

Lyhyesti, kantasoluhoidoissa riittää vielä paljon tutkittavaa. Tästä huolimatta monet löydökset viittaavat siihen, että ne voivat olla pian lupaava hoito moniin vakaviin sairauksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hernández Ramírez, Porfirio, and Elvira Dorticós Balea. “Medicina regenerativa: Células madre embrionarias y adultas.” Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia 20.3 (2004): 0-0.
  • Prosper, Felipe, et al. “Trasplante celular y terapia regenerativa con células madre.” Anales del sistema sanitario de Navarra. Vol. 29. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2006.
  • Reya, Tannishtha, et al. “Stem cells, cancer, and cancer stem cells.” nature 414.6859 (2001): 105.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.