Mistä tunnistat pilaantuneen kananmunan?
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Lourdes Martínez
Kuinka voit tunnistaa pilaantuneen kananmunan?
Kun ilman lämpötila kohoaa, ruoka pilaantuu helpommin. Jos haluat tietää, ovatko jääkaapissasi olevat kananmunat edelleen hyviä syötäviksi, katso seuraavia vinkkejä. Kiinnitä asiaan huomiota, sillä pilaantuneen kananmunan syöminen voi tehdä sairaaksi.
Onkin tärkeää varmistaa, että kananmuna on parhaassa syöntikunnossa ennen kun alat nauttimaan sitä. Jatka lukemista, niin kuulet, kuinka tämä tapahtuu!
Mistä voi tunnistaa pilaantuneen kananmunan?
On olemassa muutamia hyviä konsteja sen selvittämiseksi, onko kananmuna edelleen syöntikelpoinen vai kannattaisiko se heittää pois. Jos esimerkiksi ravistat munaa ja kuulet keltuaisen osuvan kuoreen, tuoreus on edelleen tallella.
Seuraavassa on muita tapoja asian selvittämiseksi.
Pudota kananmuna veteen
Tätä varten tarvitaan vain kananmunan laitto vedellä täytettyyn astiaan. Astian tulisi mieluiten olla läpinäkyvä, jotta tulokset voidaan nähdä helpommin. Pidä nämä asiat mielessä testin aikana:
- Jos kananmuna vajoaa nopeasti ja pysyy pohjalla vaakasuorassa asennossa, se on edelleen tuore.
- Jos näet, että se vajoaa nopeasti ja pysyy pohjalla vinottaisessa tai pystysuorassa asennossa, kananmuna ei enää ole tuore.
Voit ajatella asiaa tällä tavalla: mitä suurempi kulma on, sitä vanhempi kananmuna on. Sen voi kuitenkin silti syödä.
- Jos kananmuna ei vajoa pohjaan, vaan sen sijaan jää kellumaan keskelle, tämä on merkki siitä, että se on jo pilaantunut eikä sovi enää syötäväksi.
- Jos näet, että kananmuna kelluu veden pinnalla, tämä tarkoittaa, että se on mennyt täysin pilalle.
Kelluminen aiheutuu siitä, että syntyy kaasua orgaanisen materiaalin hajotessa. Kuten jo sanoimmekin, kananmuna on tällöin mennyt sen rajan ylitse, jolloin sitä ei enää tulisi nauttia.
Lue aiheesta lisää: Kyllä, kananmunia kannattaa syödä monta kertaa viikossa
Kananmunan keittäminen
- Jos keität kananmunan ja leikkaat sen puoliksi, ja näet, että keltuainen on keskellä ja sisällä on hiukan ilmaa, kananmuna on edelleen syöntikelpoinen.
- Jos keltuainen on lähempänä kuorta ja ilmaa on enemmän, kananmuna on mennyt pilalle.
Riko kananmunan kuori
Toinen helppo tapa sen arvioimiseksi, onko kananmuna edelleen hyvä syötäväksi, on sen kuoren rikkominen lautasta vasten.
- Jos näet, että kananmuna ei leviä kovin paljoa ja keltuainen pysyy koossa, muna on vielä tuore.
- Jos sen sijaan näet, että valkuainen ja keltuainen leviävät lautasta pitkin, ja jos keltuainen sekoittuu täysin, kananmuna on takuuvarmasti mennyt pilalle.
Lue aiheesta lisää: 6 tapaa hoitaa terveyttä kananmunankuorilla
Etsi “parasta ennen” -päiväystä, jotta voisit selvittää tuoreuden
Yksi asia, joka kannattaa selvittää, on se päivä, jolloin kana on muninut munan. Tämä tunnetaan viikkona 0, ja viikolta 3 alkaen munaa ei enää tulisi myydä. Syy tähän on se, että kananmuna alkaa mennä huonoksi viikolla 4, ja tämä määritetään leiman määrittämän viikon mukaan.
Tästä lähtien muna alkaa menettää aistinvaraisia ominaisuuksiaan, ja kananmunaa tulisi syödä vain riskit huomioon ottaen viikolta 6 lähtien.
Joitakin suosituksia munien pitämiseksi tuoreina pidempään ovat nämä: säilytä ne alkuperäisessä pakkauksessa ja aina viileässä ja kuivassa paikassa. Ne voivat säilyä täysin hyvinä jopa kolmen viikon ajan.
Jos keität kananmunan etkä syö sitä heti, pidä muna jääkaapissa ilmatiiviissä purkissa. Niitä voidaan syödä 3-4 päivän kuluttuakin, mikäli säilytys tehdään tällä tavalla. On kuitenkin aina hyvä idea kiinnittää huomiota kananmunan tuoksuun ja muihin sen piirteisiin.
Muista, että ruoka säilyy hyvänä vähemmän aikaa silloin, kun ulkona on kuuma. Tässä tapauksessa parasta saattaa olla pitää niitä säilössä vain kahden päivän ajan.
Näillä vinkeillä selvität, mikä on kotoasi löytyvien kananmunien tilanne – kelpaavatko ne vielä takuulla syöväviksi vai tulisiko olla tarkkana mahdollisten terveyshaittojen suhteen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
- Uribe, C., & Suárez, M. C. (2006). Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia Medica.
- Fálder, Á. (2004). Enciclopedia de los Alimentos. Distribución y Consumo.
- Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.
- Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2013). Las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos: lo que Necesitan Saber los Consumidores. Servicio de Inocuidad e Inspección de Los Alimentos. https://doi.org/10.1016/j.optcom.2005.04.082
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.