Mistä selän rasvapatit johtuvat?

Selän rasvapatit on yleinen vaiva, mutta niiden esiintyminen aiheuttaa usein huolta niistä kärsivien keskuudessa. Asianmukaisen hoidon soveltamiseksi onkin tarpeen erottaa nämä harmittomat ja tavanomaiset rasvapatit muista patologioista.
Mistä selän rasvapatit johtuvat?

Viimeisin päivitys: 01 syyskuuta, 2020

Selän rasvapatit aiheuttavat usein huolta siinä henkilössä, joka sellaisen omasta kehostaan löytää. Joskus selkään ei ilmesty pelkästään yksi rasvapatti, vaan sen yhteyteen voi kasvaa muita pienempiä patteja, jotka saavat tietysti ihmisen hätääntymään vieläkin enemmän.

Rasvapatit ovat suurimmassa osassa tapauksista täysin vaarattomia. Joka tapauksessa on kuitenkin tärkeää, että rasvapattien esiintymisen yhteydessä käännytään aina lääkärin puoleen, joka puolestaan voi luoda vaurioille differentiaalidiagnoosin;toisin sanoen, vaikka vaiva voikin näyttää aluksi tavalliselta rasvapatilta, voi se myös olla toinen patologia, kuten talirakeinen kysta tai follikuliitti eli karvatuppitulehdus.

Vaikka on totta, että rasva on yleisin syy tämän vaivan syntyyn, siitä ei ole haittaa, että potilas hakeutuu lääkärin suorittamiin tutkimuksiin, jotta asiantuntija voi määritellä selkeästi, mistä tässä vaivassa on todellisuudessa kyse. Joskus kliininen tutkimus yksistään riittää määrittelemään vaivan alkuperän ilman, että diagnoosiin tarvittaisiin lisätutkimuksia.

Ihonalaista rasvan kertymistä kutsutaan lipoomaksi. Nimi viittaa sen rakenteeseen, joka koostuu rasvasoluista eli soluista, joissa on rasvoja eli lipidejä.

Lipoomat eivät ole pahanlaatuisia rasvakertymiä ja ne ovat yleensä kooltaan rajattuja, eivätkä ne vaikuta muihin kehon rakenteisiin. On kuitenkin olemassa muitakin rasvapattien kokonaisuuksia, kuten suuret lipoomat ja sisäiset lipoomat, jotka puolestaan voivat johtaa odottamattomiin komplikaatioihin ja jopa siihen pisteeseen, että ne voivat keskeyttää muiden elinten toiminnan.

Selän rasvapatit: differentiaalidiagnoosi

Kuten jo mainitsimme, selässä olevien rasvapattien diagnoosi vaatii niin kutsutun differentiaalidiagnoosin eli diagnoosin, joka auttaa erottamaan samantapaiset taudit toisistaan. Lääkärin vastaanotolla on siis arvioitava, onko kyse lipoomasta vai esimerkiksi jostakin toisesta ihovauriosta, jolla on samanlaisia ​​oireita. Alla esittelemme yksityiskohtaisemmin kolme yleisintä syytä selässä olevien rasvapattien syntyyn.

Lipoomat eivät ole pahanlaatuisia rasvakertymiä ja ne ovat yleensä kooltaan rajattuja, eivätkä ne vaikuta muihin kehon rakenteisiin
Kun rasvapatit selässä on havaittu, differentiaalidiagnoosin suorittaminen on tarpeen. Tällä tapaa asiantuntija voi määrittää vaurion tyypin ja hoitomuodon.

1. Lipooma

Lipooma on klassinen rasvapatti. Sen kasvu on hidasta, etenevää ja se huomataan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun potilas itse havaitsee sen, joskus jopa aivan vahingossa. Lipooma ei aiheuta kipua ja saavuttaa lopuksi aina pisteen, jossa se lakkaa kasvamasta – lukuunottamatta edellisessä kappaleessa mainittuja poikkeuksia. Jos rasvapatti on pieni, lääkäri saattaa usein suositella, että vaivan korjaamiseksi ei tehdä mitään. Jos kyseessä on suuri tai esteettisesti häiritsevä rasvapatti, se voidaan poistaa paikallisella leikkauksella.

2. Follikuliitti

Follikuliitti on karvatupessa vaikuttava infektio. Sitä voi esiintyä selässä ja etenkin sen alaosassa, missä karvoja on enemmän. Joskus follikuliitti voi olla kivulias, toisinaan taas se ei satu ollenkaan. Kipu liittyy yleensä alueella vaikuttavaan infektioon.

Jos iholla esiintyy tällainen komplikaatio, tulehdukseen syntyy mätää, joka paineen kautta pyrkii pääsemään ulos; tämä on suurin follikuliitin ja lipooman välinen ero, sillä lipoomassa rasvapatti ei aiheuta eritteitä. Follikuliitin hoito koostuu antibiooteista, jos alueella esiintyy infektioita, follikuliitin tyhjentämisestä, jos alueella esiintyy mätää, sekä paikallisesta huolellisesta puhdistamisesta antiseptisillä aineilla.

3. Rasvakysta

Tämä vaurio on koostumukseltaan hyvin samanlainen kuin lipooma, koska sen sisällä on rasvaa. Histologinen ero näiden kahden vaivan välillä on kystaa ympäröivä pinta sekä se, että kystan sisällä on nestettä. Rasvakystat eivät juurikaan aiheuta kipua, mutta ne voivat tulehtua follikuliitin tapaan.

Koskettaessa rasvakysta on liikkuva ja pientä painetta kohdistettaessa alueelle se voi jopa hieman upota. Kuten lipooma, myös rasvakystan hoito perustuu kystan kokoon ja sen aiheuttamaan epämukavuuteen. Jos se päätetään poistaa, kystan poisto suoritetaan lipoomaan tapaan paikallisessa leikkauksessa.

Selän rasvapatit: oireet ja riskitekijät

Rasvakudos tai lipooma on yleinen vaiva selässä, vaikka sitä voi esiintyä myös yläraajoissa ja kaulassa. Lipoomia esiintyy vain harvemmin alaraajoissa.

Kosketettaessa lipoomaa rasvapatissa voidaan havaita tiettyä liikkuvuutta ja pehmeyttä. Paineen kohdistuessa alueelle se voi myös upota minimaalisesti, mutta se ei ole kystan tapaan nestemäinen, jonka vuoksi se tarjoaa jonkin verran vastusta sitä tunnusteltaessa. Lääkärin on yleensä helppo tunnistaa ne pelkällä koskettelulla sille ominaisten merkkien perusteella.

Rasvapattien koko ei ylitä 4-5 senttimetriä. Jos se on suurempi, puhuimme jo suuresta lipoomasta, joka on jo sinällään oma kokonaisuutensa. Sen hoito vaatii puolestaan erilaista lähestymistapaa, sillä se tunkeutuu elimistöön syvempiin rakenteisiin, eikä sen poistaminen ole yhtä helppoa kuin edellä mainituissa tapauksissa.

Lipoomien alkuperää ei tiedetä varmuudella. Oletetaan, että niillä on jonkinlainen geneettinen yhteys, koska rasvapatteja esiintyy toistuvasti sellaisissa perheissä, joilla on tämä taipumus. Tältä osin tämän olettamuksen tukemiseksi ei kuitenkaan ole vakuuttavia tutkimuksia.

Kun puhutaan iästä, eniten rasvapateista kärsivien ryhmä ovat noin 30–60-vuotiaat aikuiset. Tiede ei myöskään ole kyennyt määrittelemään tarkempaa varmuutta siitä, miksi rasvapatteja syntyy enemmän juuri näissä ikäluokissa.

Rasvapatti tai lipooma on yleinen vaiva selässä, vaikka sitä voi esiintyä myös yläraajoissa ja kaulassa
Joillakin potilailla lipoomat voivat olla suuria, jolloin ne voivat vaikuttaa myös muiden elinten toimintaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Patti kainalossa; milloin siitä kannattaa huolestua?

Milloin selän rasvapatit kannattaa näyttää lääkärille?

Selässä olevien rasvapattien tapauksessa kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen, jotta tämä voi suorittaa pateille differentiaalidiagnoosin muiden samankaltaisten vaivojen ja sairauksien poissulkemiseksi. Juuri alan ammattilainen osaa nopeasti erottaa, onko kyse lipoomasta vai jostakin muusta, jopa terveydelle haitallisesta kokonaisuudesta. Samalla käynnillä lääkäri määrittelee myös potilaalle asianmukaisen hoitomenetelmän, jos sellaiselle on tarvetta rasvapatin koosta, laadusta tai sijainnista riippuen.

Jotkut seuraavista oireista voivat kuitenkin toimia merkkinä siitä, että lääkärin vastaanotolle kannattaa kiiruhtaa mahdollisimman pian:

  • Rasvapatin koon kasvu
  • Mätä, joka valuu ulospäin
  • Oletetun lipooman kovettuminen sekä liikkuvuuden ja pehmeyden menetys
  • Alueen lähellä olevat turvonneet gangliot

Kiinnitä huomiota rasvapatteihin

Vaikka lipoomat ovat hyvänlaatuisia, niihin kannattaa aina kiinnittää huomiota. Aina on parempi kääntyä lääkärin puoleen. Syytä lääkärikäynnille on vielä enemmän silloin, jos rasvapattien syntyyn ja esiintymiseen liittyy oireita, jotka voivat kertoa esimerkiksi tulehduksesta, lähellä sijaitsevien rakenteiden puristumisesta tai rasvapatin koon suurenemisesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Laín, Alberto Lozano, and José Alberto Codina Silva. “Enucleación quirúrgica de quiste sebáceo en la región mandibular.” Revista Mexicana de Estomatología 4.1 (2017): 37.
  • Monsel, G., V. Pourcher, and E. Caumes. “Infección cutánea bacteriana.” EMC-Tratado de Medicina 22.2 (2018): 1-7.
  • Michal, Michael, et al. “Dysplastic Lipoma.” The American journal of surgical pathology 42.11 (2018): 1530-1540.
  • Lipoma, Endobronchial. “Endobronchial lipoma.” Singapore Med J 58.8 (2017): 510-511.
  • Shanks, John A., W. Paranchych, and J. Tuba. “Familial multiple lipomatosis.” Canadian Medical Association Journal 77.9 (1957): 881.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.