Mistä johtuvat jatkuvasti kylmät kädet?
Ovatko kätesi kylmät kesät talvet? Ehkä sormesi kohmettuvat heti kun kesä loppuu ja lämpötilat viilenevät, ja kaipaat hansikkaita sisätiloissakin? Tämä on yleinen ongelma, joka voi johtua monesta eri tekijästä. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin siihen, miksi sormet ovat jatkuvasti kylminä.
Kylmät sormet: onko kyse jostakin vakavammasta?
Joillakin meistä on luonnostaan kylmät sormet ja varpaat, etenkin talvipakkasilla ja viileissä sisätiloissa. Joskus kädet ja jalat ovat niin kohmeessa, että sisätiloissakin haluaa käyttää hansikkaita ja villasukkia. Kesäisin tätä ei huomaa samalla tavalla, mutta helteilläkin jotkut kärsivät kylmistä käsistä.
Aivan aluksi sinun tulisi tietää, että kylmät sormet liittyvät harvoin mihinkään vakavaan sairauteen. Jokaisen keho reagoi eri tavalla kylmään ja lämpimään, ja osa meistä on huomattavasti herkempiä lämpötilan vaihteluille kuin toiset. Vilukissat tarvitsevat aina muutaman lisäkerroksen vaatteita muihin verrattuna.
Yleisesti ottaen kylmistä näpeistä ei siis tule huolestua, mutta on kuitenkin muutama asia, joista sinun tulisi olla tietoinen. Jos alat yllättäen kärsiä jatkuvasti jäisistä sormista tai jos kylmät sormet ilmenevät yhdessä jonkin muun oireen, kuten kovan väsymyksen kanssa, kannattaa sinun varata aika lääkäriin ja selvittää, mistä uudet oireet johtuvat. Laskenut ruumiinlämpö yhdessä väsymyksen kanssa saattaa olla merkki verenkierron ongelmista.
1. Kilpirauhasen vajaatoiminta?
Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja.
Kilpirauhashormoni (tyroksiini) ylläpitää kehon aineenvaihduntaa ja vaikuttaa kaikkiin kehon soluihin, joten mahdollisia oireita on paljon. Vaikeassa vajaatoiminnassa oireet ovat yleensä selkeitä, mutta koska ne tulevat usein hitaasti, voi potilas tottua niihin eikä kiinnitä niihin niin paljon huomiota. Vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa, joka voi johtaa painonnousuun, muutoksiin ihossa ja hiuksissa ja tehdä alttiiksi kylmälle. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivän kädet ja jalat ovat usein lähes jatkuvasti kylmät.
Jos epäilet kilpirauhasen vajaatoimintaa, varaa aika lääkäriin ja hakeudu testeihin. Nostamalla jodin määrää ruokavaliossa oireet voivat helpottua.
2. Voiko kyseessä olla Raynaud’n oireyhtymä?
Tämä pelottavalta kuulostava oireyhtymä ei ole vakava, joten älä huolestu. Oireyhtymä tunnetaan myös valkosormisuutena. Valkosormisuudessa yksi tai useampi sormi tai varvas muuttuu kylmässä vitivalkeaksi, kun verisuonet supistuvat epätavallisen voimakkaasti. Kohtaus kestää muutamasta minuutista kymmeniin minuutteihin.
Verisuonet supistuvat kylmässä tai jos koet kovaa stressiä tai jännitystä. Valkosormisuus on helppo todeta, sillä se on hyvin näkyvä reaktio: sormet voivat muuttua sinertäviksi ja sormenpäitä kihelmöi niiden muuttuessa valkoisiksi. Kun verenkierto palautuu normaaliksi, voi valkoisena hohkanut alue punertaa kovasti ja kihelmöidä vielä enemmän.
Raynaud’n oireyhtymästä on eri muotoja, osalla oireet ovat hyvin heikot ja osalla taas voimakkaat. Oireyhtymä on suhteellisen harvinainen, mutta jos huomaat kyseisiä oireita, on syytä käydä lääkärin puheilla oikean diagnoosin saamiseksi.
3. Anemia?
Tämä on yksi yleisimmistä syistä kylmistä käsistä kärsittäessä. Tällöin kylmyys liittyy raudan alhaiseen määrään elimistössä. Anemia oireilee monella eri tavalla: jatkuva ja kova väsymys, hiusten katkeilu ja helposti katkeilevat kynnet.
Lievään anemiaan voi liittyä väsymystä ja ruumiillinen suorituskyky voi olla heikentynyt, esimerkiksi ei jaksa juosta siten kuin ennen. Vaikean anemian oireita ovat selvä väsymys, huimauksen tunne ja hengenahdistus. Oireet ovat sitä voimakkaammat, mitä vaikeampi anemia on ja mitä nopeammin se on kehittynyt. Nopea verikoe selvittää, kärsitkö anemiasta, ja sitä hoidetaan helposti ruokavaliomuutoksilla ja ravintolisillä.
4. Verenkierron muutokset tai painoon liittyvät ongelmat?
Usein hoikat tai laihat ihmiset ovat alttiimpia kylmälle. Jos olet alipainoinen tai muuten hoikka, se tarkoittaa sitä, ettei kehossasi ole paljoa ylimääräistä rasvaa. Rasva eristää lämpöä ja pitää kehon lämpimänä, joten jos sitä on vähäisesti, voi olo tuntua kylmältä jatkuvasti.
Toinen mahdollinen selitys jatkuvasti jäisille käsille ja jaloille on heikko ääreisverenkierto. Joskus alhainen verenpaine johtaa helpommin kylmettyviin jalkoihin ja käsiin. Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista, vaikkakin joskus jalkoja ja käsiä voi kihelmöidä ja pistellä inhottavasti heikon verenkierron seurauksena.
Muistathan, että jos alat yhtäkkiä huomata, että kätesi ovat umpijäässä tai jos kylmiin sormiin liittyy muita oireita, kuten kovaa väsymystä, tulee sinun hakeutua lääkärin vastaanotolle. Kyseessä on tuskin mitään vakavaa, mutta uudet ja selittämättömät oireet tulisi aina käydä tarkastuttamassa asiantuntijalla.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.