Logo image
Logo image

Milloin tunnemme syyllisyyttä syömisestä?

3 minuuttia
Mikäli syöminen laukaisee syyllisyyden tunteita, voivat seuraukset olla vakavat. Tässä artikkelissa kerromme mistä tämä johtuu ja kuinka käsitellä tämänkaltaisia tunteita.
Milloin tunnemme syyllisyyttä syömisestä?
Viimeisin päivitys: 16 marraskuuta, 2022

Tunteet ja ruoka kulkevat usein käsi kädessä. Tämä tapahtuu melkein huomaamattamme, mutta joka kerta kun syömme, tunnemme jotain ruokaan liittyvää. Syömiseen liittyvät negatiiviset tunteet voivat johtaa syömiseen liitettävään syyllisyyteen. Milloin sitten tunnemme syyllisyyttä syömisestä?

Syyllisyyden tunne on tunne siitä, että on tehnyt jotain väärin tai vahingoittanut jotain tai jotakuta. Syyllisyys syömisestä tarkoittaa siis tunnetta, että olet tehnyt jotain väärin syömällä tiettyä ruokaa tai se voi liittyä syödyn ruoan määrään.

Milloin tunnemme syyllisyyttä syömisestä?

Aivan kuten jokapäiväisessä elämässä, kun saatamme tuntea syyllisyyttä tietyistä asioista, voimme tuntea syyllisyyttä myös ruokaa kohtaan. Yleisimmät syyt ovat ylensyöminen tai tietyn ruoan syöminen ja siitä seuraava henkinen paha olo, koska pelkäät lihovasi.

Tosiasia on, että ruokaan liitetyllä syyllisyyden tunteella on negatiivisia seurauksia ja siihen liittyy jopa tiettyjä psyykkisiä häiriöitä. Tutkitaanpa asiaa tarkemmin.

Bulimia

Ortiz toteaa artikkelissaan Syömishäiriöt, että bulimia on sairaus, jossa henkilö tuntee olonsa epätavallisen nälkäiseksi ja syö pakonomaisesti ahmimisen muodossa. Tämän jälkeen hän tuntee syyllisyyttä ja epämukavuutta. Tämä johtaa oksentamiseen, laksatiivien ottamiseen tai liialliseen pakonomaiseen urheiluun. Ahmimisella tarkoitamme hyvin lyhyitä jaksoja, jolloin ruokaa kulutetaan nopeasti ja erittäin suuria määriä.

Lisäksi asiantuntija huomauttaa, että ihmiset yleensä häpeävät ylensyömistään, joten he lupaavat itselleen, etteivät enää tee sitä. Mutta mikäli henkilö ei voi pitää lupaustaan ja sortuu jälleen ahmimiseen, jota seuraa syyllisyys ja yritys päästä eroon syödyistä kaloreista, voi tästä muodostua negatiivinen noidankehä. Nämä ihmiset tuntevat yleensä tyytymättömyyttä kehoaan kohtaan ja pyrkivät usein liikkumaan paljon.

Bulimia voi aiheuttaa komplikaatioita, kuten seuraavia:

  • Kehon kuivuminen
  • Hampaiden reikiintyminen
  • Ahdistus ja masennus
  • Epäsäännölliset kuukautiset tai kuukautisten poisjäänti
  • Huumeiden väärinkäyttö ja itsensä vahingoittaminen
  • Sydän- ja ruoansulatushäiriöt
Some figure
Ahmiminen ja bulimia ovat syömishäiriöitä, joihin liittyy syyllisyyttä ja käyttäytymistä, joka saa ihmisen tekemään äärimmäisen haitallisia asioita päästäkseen eroon syödyistä kaloreita.

Lue myös: Syö viisi hedelmää ja kasvista päivässä, niin elät pidempään

Anoreksia

Anoreksia on psykiatrinen sairaus, jolle on tunnusomaista pakonomainen laihduttaminen rajoittamalla kalorien saantia tai lisäämällä energiankulutusta liikunnan avulla. Näissä tapauksissa syyllisyys, pakkomielle, torjutuksi tulemisen pelko ja kilpailuvietti aiheuttavat negatiivisen noidankehän.

Tämän taudin komplikaatiot sekä fyysiset muutokset ovat erilaisia ​​ja eri tasoisia:

  • Rytmihäiriö
  • Amenorrea
  • Hypertensio
  • Aliravitsemus
  • Hiustenlähtö
  • Kynsien surkastuminen
  • Keskittymisvaikeudet
  • Muutokset nälän ja kylläisyyden tunteen käsityksessä

Ahmimishäiriö

Tämä on syömishäiriö, jossa henkilö syö paljon enemmän ruokaa kuin normaalisti, koska henkilö ei kykene hallitsemaan syömistään. Tässä syömishäiriössä ei ole kyse halusta kuluttaa syötyjä kaloreita.

Tässä tapauksessa henkilö kokee häpeää ja syyllisyyttä ylensyömisestä. Syömisellä pyritään lääkitsemään ahdistusta, joka johtaa samalla emotionaaliseen epävakauteen. Silloin syntyy emotionaalisen syömisen ilmiö, joka on eräänlainen haitallinen kierre.

Tämä on syömishäiriö, joka ilmenee vastauksena emotionaalisiin tarpeisiin. Se ilmenee yhtäkkiä ja jatkuvasti. Tunne yleensä jatkuu syömisestä huolimatta.

Tämä voi johtaa terveysongelmiin, kuten seuraaviin:

  • Masennus
  • Unettomuus
  • Painonnousu
  • Ruoansulatushäiriöt
  • Kipu nivelissä
  • Kuukautiskierron muutokset

Kuinka käsitellä ruokaan liittyviä syyllisyyden tunteita?

Kaikki syömishäiriöstä toipuvat henkilöt tarvitsevat psykologin apua. Psykologit voivat auttaa potilasta ymmärtämään kehoaan ja sen, että voimme syödä mitä haluamme, mutta kohtuudella.

Tietoinen syöminen

Syyllisyyden tunteiden käsittelyssä meidän tulisi soveltaa metodia, jota kutsutaan tietoiseksi syömiseksi. Näin voimme ymmärtää tuntemiamme negatiivisia tunteita ja löytää syyn sisäiseen konfliktiin. Tämä on prosessi, jossa syödään samalla kun olemme tietoisia siitä, mikä saa meidät syömään ja miten sen koemme.

Some figure
Syömishäiriöt vaikuttavat ruoansulatukseen ja voivat aiheuttaa oksentelua.

Lue myös: Sadoreksia: yhä yleistyvä syömishäiriö

Fysiologinen vs emotionaalinen nälkä

Syyllisyyden tunteita voidaan käsitellä myös oppimalla erottamaan fysiologinen nälkä emotionaalisesta nälästä. Ensimmäinen tarkoittaa, että kehomme tarvitsee ravintoaineita. Sillä hetkellä kehossamme laukeaa sarja signaaleja, jotka kertovat meille, että on aika syödä.

Toinen on eräänlainen nälkä, joka tulee mielestämme. Se ei johdu ruuan puutteesta, vaan se on yleensä suuntautunut tietyn ruoan himoon.

Syö vain energian saamiseksi

Sinun tulisi syödä taataksesi kehon ravintoaineiden saannin. Mikäli koet ruokaan liittyviä syyllisyyden tunteita, puhu mielenterveyden ammattilaiselle. Tällä tavalla voidaan estää useita vakavia häiriöitä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.