Logo image
Logo image

Milloin palkokasveja kannattaa lisätä vauvan ruokavalioon?

3 minuuttia
Palkokasvit ovat hyvä kuidun lähde. Kuitua tarvitaan suolistoflooran terveyden parantamiseen.
Milloin palkokasveja kannattaa lisätä vauvan ruokavalioon?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias

Viimeisin päivitys: 15 tammikuuta, 2023

Palkokasvit erottuvat edukseen runsaan kuitupitoisuutensa ja välttämättömien ravintoaineidensa ansiosta. Lisäksi ne ovat tärkeä proteiinin lähde. Ongelma piilee siinä, että niitä on vaikea sulattaa, mikä voi aiheuttaa vatsavaivoja. Milloin palkokasveja sitten kannattaa lisätä vauvan ruokavalioon?

Edellä mainitusta syystä palkokasveja tulisi lisätä lapsen ruokavalioon varovaisesti ja vasta kun ruoansulatusjärjestelmä on valmis. Näin lapselle ei kehity allergioita tai muita elämänlaatua heikentäviä ongelmia.

Milloin palkokasveja kannattaa lisätä vauvan ruokavalioon?

Kiinteiden ruokien antaminen voidaan aloittaa kuusikuukautisena. Tällöin vauvalle voidaan alkaa tarjota myös palkokasveja. On kuitenkin tärkeää aloittaa helpommin sulavilla palkokasveilla; muutoin kaasunmuodostus lisääntyy ja ilmenee vatsavaivoja.

Jotkut asiantuntijat neuvovat odottamaan kymmenenteen elinkuukauteen asti, jolloin suolisto on paremmin kehittynyt. Aluksi ruokavalioon on suositeltavaa sisällyttää esimerkiksi herneitä ja linssejä, jotka ovat periaatteessa vähemmän ongelmallisia.

Lisäksi ne voidaan muussata kuidun liikasaantiin liittyvien ongelmien välttämiseksi. Yksivuotiaasta alkaen voidaan kokeilla muita lajikkeita, kuten papuja ja kikherneitä.

Some figure
Palkokasvit lisätään lasten ruokavalioon usein jo kuusikuukautisena.

Lue lisää: 5 herkullista kasviproteiineja ja kuitua sisältävää vegaanismoothieta

Miksi palkokasvit ovat tärkeitä vauvan ruokavaliossa?

On syytä huomioida, että palkokasvit takaavat hyvän kuidunsaannin. Kuitu on välttämätön ravintoaine suolistoflooran terveyden parantamiseksi. Se fermentoituu ruoansulatuskanavassa, mikä saa aikaan bakteerien kasvua suolistossa.

Palkokasvien kivennäisainepitoisuus on merkittävä. Niistä erottuu erityisesti rauta, joka on keskeinen elementti anemian ehkäisyssä, kuten kerrotaan Medical Clinics of North America -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Palkokasvit ovat ihanteellista ravintoa myös proteiinin määrän lisäämiseksi ruokavaliossa. Proteiini turvaa kudosten kunnollisen kasvun ja kehityksen. Jos proteiinin tarvetta ei kateta, voi ilmetä lihaskatoon liittyviä ongelmia.

On osoitettu, että proteiinin päivittäinen vähimmäismäärä on saavutettava, jotta lapsi kehittyy kunnolla.

Mitä tulee ottaa huomioon

Kun sisällytät palkokasveja vauvan ruokavalioon, pidä mielessä muutama keskeinen näkökohta. Ensinnäkin valitse aina tuoreita lajikkeita, sillä tölkkiversioissa on suolavedestä johtuen liikaa natriumia.

Palkokasveja on tärkeää liottaa vähintään 24 tuntia, jotta ne pehmittyvät ja sulavat paremmin jälkeenpäin. Pehmeän koostumuksen ansiosta vauvan on helpompi syödä niitä.

Palkokasvit voidaan myös jauhaa syönnin helpottamiseksi. Viime vuosina on suositeltu lapsentahtista vieroitusta, käytäntöä, jossa ruokaa tarjotaan lapselle luontaisessa muodossaan. Tukehtumisen välttäiseksi tässä tarvitaan kuitenkin erityistä varovaisuutta.

On myös tärkeää varmistaa, ettei lapsi ole näille ruoille allerginen. Muutoin ne on poistettava ruokavaliosta.

Lue lisää: Vauvan nännihämmennys

Mitä palkokasveja suositellaan vauvan ruokavalioon?

Some figure
On tärkeää etsiä parhaat tavat ruokkia vauva, niin että se on molemmille osapuolille helppoa ja miellyttävää.

Kuten jo mainittiin, etusijalle tulisi asettaa herneet ja linssit. Ne voi muussata soseeksi lihapalasten kanssa. Tämä turvaa ravintoaineiden, erityisesti korkean biologisen arvon proteiinien, täysipainoisemman saannin.

Muita lajikkeita voidaan tuoda ruokavalioon vähitellen, maapähkinät kuitenkin vasta viimeisenä. Moni pitää niitä pähkinöinä, mutta tarkalleen ottaen kyseessä on palkokasvi. Niitä on vaikea saada pureskeltua, mikä voisi lisätä vauvan tukehtumisriskiä.

Kuinka valmistaa palkokasveja vauvalle?

Aluksi paras tapa sisällyttää palkokasveja vauvan ruokavalioon on soseina. Ne kannattaa muussata huolellisesti yhtenäiseksi tahnaksi, jotta ne on helpompi syödä.

Vähitellen, kun vauvan motoriset taidot kehittyvät, voit tarjota hänelle kypsennettyjä palkokasveja sellaisenaan, jotta vauva pääsee totuttelemaan niiden rakenteeseen ja makuun. Varo tukehtumista. Tätä varten palkokasvit kannattaa ylikypsentää erittäin pehmeiksi.

Palkokasvit ovat tärkeä osa lapsen ruokavaliota

Palkokasvit ovat erittäin tärkeä osa lapsen ruokavaliota. Tästä syystä niitä kannattaa alkaa tarjota 6-10 kuukauden iässä sen mukaan, miten vauvan vatsa sietää niitä.

Lisäksi on tärkeää tunnistaa mahdolliset allergiat. Ruoansulatusvaivat palkokasvien syömisen jälkeen tulisi tarkistuttaa lääkärissä. Lääkäri päättää, kannattaako nämä tuotteet poistaa lapsen ruokavaliosta kokonaan ongelmien välttämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.