Millainen sairaus on aivokalvontulehdus?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Aivokalvontulehdus on keskushermostoa peittävien limakalvojen tulehdus. Onneksi tämä sairaus ei ole tällä hetkellä kovinkaan yleinen. Normaalisti sen johtuu jostakin taudinaiheuttajasta, yleisimmin viruksesta. Bakteeriperäinen tulehdus on vakavampi.
Aivokalvontulehdus voi vaurioittaa aivoja ja se voi johtaa valitettavasti jopa kuolemaan. Onkin oleellista diagnosoida ja aloittaa hoito mahdollisimman varhain.
Mitä ovat aivokalvot?
Kuvittele hetki, että aivot ovat kuin hedelmä. Hedelmän sisällä on hedelmälihaa ja nestettä. Neste kulkee hedelmälihan eri osissa ja pitää sen hyvässä kunnossa.
Kuvittele nyt, että hedelmän kuori on pääkallo. Kuoren alla on hedelmäliha, aivomme; pehmeät ja hauraat. Hedelmän ulkokerroksen eli kuoren alla on kolme muuta kerrosta, joiden läpi neste kiertää pitääkseen hedelmän kunnossa. Nämä kolme kerrosta pääkallon alla ovat aivokalvot. Ne peittävät ja suojaavat aivoja ja selkäydintä eli keskushermostoa.
Muista, että aivot ja selkäydin ovat kaikkein suojatuimmat elimet kehossa. Aivokalvot eivät ainoastaan pehmennä iskuja, vaan myös toimivat “suodattimina” estäen vaarallisia mikrobeja pääsemästä keskushermostoon. Aivo-selkäydinneste kiertää aivokalvoissa. Myös tällä nesteellä on suojaavia ja immunologisia tehtäviä.
Esiintyminen
Aivokalvontulehduksesta on tullut tiheään toistuva epidemia Afrikassa, erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuivan kauden aikana. Aivokalvontulehdusepidemiat kestävät tällä alueella kahdesta kolmeen vuoteen ja ne keskeytyvät sadekauden ajaksi. Valitettavasti lääkehoidon puutteen takia väestön kuolleisuusprosentti on korkea. Kaikkein vakavin alueella riehunut aivokalvontulehdusepidemia oli vuonna 1996; se aiheutti yli 25 000 kuolemaa.
Länsimaissa bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen saa kolme ihmistä 100 000 ihmistä kohti. Virusperäisen tulehduksen saa puolestaan kymmenen ihmistä jokaista 100 000 ihmistä kohti.
Riskitekijät
- Kuivakaudet
- Ikä: lapsilla on suurempi riski
- Tarttuvat infektiot
- Heikentynyt immuunijärjestelmä
- Myrkytykset
Aivokalvontulehduksen aiheuttajat
Aivokalvontulehdus on yleensä seurausta toisesta infektiosta – tavallisimmin viruksesta.
Virus
- Enterovirus
- Herpes simplex -virus
- HIV
- Länsi-Niilin virus (hyttysten välityksellä)
Bakteerit
Infektio-riski eri mikro-organismeista riippuu henkilön iästä.
- Alle kolmikuukautiset:
- B-ryhmän streptokokki
- E. Coli
- Yli kolmikuukautiset lapset:
- Meningokokki (Neisseria meningitidis)
- Pneumokokki (Streptococcus pneumoniae)
- Haemophilus influenzae
- Aikuiset:
- Meningokokki
- Pneumokokki
- Listeria monocytogenes
Kuinka aivokalvontulehdus puhkeaa?
Mikrobit pääsevät aivokalvoihin verenkierron mukana, joko suoraan tai epäsuoraan.
Bakteerit, jotka normaalisti asustavat nenässä, suussa ja nielussa aiheuttamatta haittaa, pääsevät verenkiertoon ja ylittävät veri-aivoesteen sen heikoimmista kohdista. Bakteerit saapuvat lukinkalvonalaistilan aivo-selkäydinnesteeseen ja aiheuttavat tulehduksen aivokalvoissa.
Ne voivat myös kulkeutua sinne myös suoraan esimerkiksi kallonmurtumien, leikkausten yms. välityksellä, tai esimerkiksi nenän sivuonteloista.
Oireet
- Kuume, erityisesti lapsilla ja vastasyntyneillä
- Tärinä ja vilunväreet
- Pahoinvointi ja oksentelu
- Valonarkuus
- Niskan jäykkyys
- Kouristukset
- Päänsärky
- Tajunnan lasku
Sairaus syntyy äkillisesti. Potilaalla esiintyy kuumetta, päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua. Lapsilla oireet saattavat olla epämääräisempiä, kuten ärtyisyyttä ja uneliaisuutta.
Aivovaurio
Tulehduksesta seuraa usein aivoödeema. Se lisää kallon sisäistä painetta, mikä vaikeuttaa veren kulkeutumista aivoihin. Aivot eivät saa riittävästi happea ja aivosolut alkavat kuolla. Joissakin tapauksissa, erityisesti jos aivokalvontulehdus jää hoitamatta, aivovaurio voi olla tappava.
Aivokalvontulehduksen diagnosoiminen
Tarkan diagnoosin saamiseksi vaaditaan lannepisto. Se on menetelmä, jossa lääkäri työntää neulan selkärankaan ja ottaa sillä näytteen aivo-selkäydinnesteestä.
Aivokalvontulehduksen tyypit
Aivokalvontulehdus voi olla virus- tai bakteeriperäinen riippuen sen aiheuttajasta.
- Virusperäisellä aivokalvontulehduksella on hyvä ennuste eikä se vaadi hoitoa.
- Sen sijaan bakteeriperäinen aivokalvontulehdus on hyvin vakava ja vaatii sairaalahoitoa. Taudissa on suuri kuolleisuusriski, jopa hoidon kanssa.
Taudin voi luokitella myös sen mukaan, kuinka se etenee – onko se akuutti, subakuutti vai krooninen. Näitä kriteerejä ei kuitenkaan käytetä usein.
Hoito
Potilaalle tulisi antaa viruksia tuhoavia lääkkeitä ja antibiootteja mahdollisimman nopeasti.
Tulehduksen ja ödeeman laskemiseksi lääkärit määräävät kortikosteroideja kuten deksametasonia. Tämä alentaa aivovaurion riskiä.
Lisäksi on joitakin yleisiä menetelmiä, jotka auttavat akuuteissa infektioissa, kuten runsas nesteen juominen, kuumeen alentaminen jne.
Ajoissa annettu hoito alentaa suuresti muiden ongelmien riskiä pidemmällä aikavälillä, kuten myös kuolemanriskiä.
Mahdollisia seurauksia
- Kuurous
- Epilepsia
- Kognitiivinen vajaus
- Hydrokefalus
- Kuolema
Vastasyntyneillä ja aikuisilla tauti on tappava 20-30 prosentin todennäköisyydellä. Riski on pienempi, kahden prosentin luokkaa, vanhemmilla lapsilla.
Ehkäisy
Tällä hetkellä kehitetään rokotetta lasten aivokalvontulehdusten ehkäisemiseksi. Rokote on valinnainen ja se voidaan antaa aikaisintaan kaksikuukautiselle vauvalle.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sandhu, S. S., & Tunkel, A. R. (2015). Bacterial meningitis. In Clinical Infectious Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9781139855952.085
- Chadwick, D. R. (2005). Viral meningitis. British Medical Bulletin. https://doi.org/10.1093/bmb/ldh057
- Helbok, R., Broessner, G., Pfausler, B., & Schmutzhard, E. (2009). Chronic meningitis. Journal of Neurology. https://doi.org/10.1007/s00415-009-0122-0
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.