Logo image
Logo image

Miksi on tärkeää syödä päärynä päivässä

2 minuuttia
Miksi on tärkeää syödä päärynä päivässä
Sofía Quintana Alonso

Kirjoittanut ja tarkastanut fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Päärynä on epäilemättä yksi terveellisimmistä ja hyödyllisimmistä hedelmistä, mitä olla saattaa: aarre virkistävillä ominaisuuksilla, jota ei kannata jättää väliin. Joten miten olisi yksi päärynä päivässä? Et tule katumaan sitä.

Punaiset, vihreät, keltaiset päärynät… On olemassa monenlaisia päärynöitä ja ne kaikki ovat yhtä terveellisiä. Päärynä on veden, kuitujen, vitamiinien ja mineraalien lähde. Se on loistava hedelmä jokaiselle perheenjäsenelle ja täydellinen ainesosa leivonnaisiin ja aamiaismehuihin. Mutta katsotaanpa seuraavaksi muutamia etuja, joita voit saada syömällä päärynän päivässä.

Miksi kannattaa syödä päärynä päivässä?

Some figure

  • Päärynä sisältää A-, B-, C- ja E-vitamiineja, foolihappoa, kuitua, kaliumia, mineraaleja, suolaa, sokeria, jodia, rautaa ja kalsiumia. Se on täydellinen vitamiinilisä päivän aloitukseen, minkä vuoksi sitä usein suositellaan välttämättömäksi hedelmäksi aamiaiselle.
  • Päärynät ovat antibakteerisia. Kofeiinihapon ja tanniinien ansiosta päärynät suojaavat kehoa erilaisilta infektioilta ja sairauksilta.
  • Ne taistelevat vapaita radikaaleja vastaan. Tämä tiedetään hyvin: vapaat radikaalit ovat niitä haitallisia aineita, jotka hyökkäävät soluihin ja aiheuttavat vanhentumista. Päärynät ovat täynnä antioksidantteja, mistä syystä ne ovat täydellisiä hedelmiä pitämään nuorekkaana. Ne ovat loistava C-vitamiinin lähde, jota on lähes 13% päärynästä, kuten myös K-vitamiinin lähde. Päärynät ovat siis yksinkertaisesti täydellinen terveyden lähde.
  • Päärynä pitää huolta sydämestä. Se säätelee verenkiertoa ja voi auttaa ehkäisemään aivohalvauksia. Päärynässä on hyvin runsas määrä kuitua, joka auttaa vähentämään ns. “pahaa” kolesterolia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että yhden päärynän syöminen päivässä saattaa vähentää aivohalvauksen mahdollisuutta jopa 50 prosentilla.
  • Voi auttaa ehkäisemään syöpää. Päärynän korkea antioksidanttipitoisuus, yhdessä C-vitamiinin, kuidun ja foolihapon kanssa, tekee siitä täydellisen solujen rakentamiseen. Tästä syystä se saattaakin auttaa suojaamaan monilta syöviltä. Itse asiassa useissa tutkimuksissa puhutaan päärynöiden mahdollisesta kyvystä poistaa syöpää aiheuttavia kemikaaleja kehosta.
  • Lievittävät ummetusta. Korkean kuitupitoisuuden ja myrkkyjä poistavien ominaisuuksien ansiosta päärynät ovat erinomainen keino edistää terveellistä suoliston toimintaa ja suojella sen bakteerikantaa. Tämä auttaa ehkäisemään ummetusta.
  • Säätelee hidasta ruoansulatusta. Jos kärsit huonosta ruoansulatuksesta ja tunnet olosi turvonneeksi, raskaaksi ja ilmavaivaiseksi, älä epäröi juoda päärynämehua tai syödä kokonaista päärynää. Se sisältää pektiiniä, joka ehkäisee loistavasti hitaan ruoansulatuksen vaikutuksia.

Päärynämehuresepti

Some figure

Päärynöitä on saatavilla ympäri vuoden, päärynätyypistä riippuen. Mutta asiantuntijoiden mukaan ne ovat yleensä parhaita kesäkuusta helmikuuhun. Jos sinun on mahdollista saada käsiisi muutama ja vieläpä edulliseen hintaan, suosittelemme, että syöt yhden päärynän päivässä.

Syö ne tuoreina, hyytelönä, paistettuna tai aamiaismehuna. Tässä sinulle yksinkertainen ja ravitseva resepti loistavaan päärynämehuun, jolla voit aloittaa päiväsi.

Mitä tarvitset?

  • Kaksi päärynää
  • Puoli lasia vettä
  • Yksi teelusikallinen hunajaa
  • Hieman sitruunamehua

Kuinka valmistaa sitä?

Pese ja kuori päärynät. Halkaise molemmat päärynät kahtia ja soseuta tehosekoittimessa. Kun mehu on valmis, sekoita veden kanssa, jotta mehu ei ole liian paksua. Lisää muutama tippa sitruunamehua ja teelusikallinen hunajaa makeutusaineeksi. Lisää jääpala tehdäksesi mehusta sekä herkullista että raikasta.

Jos siis haluat pitää huolta terveydestäsi, ala nauttia päärynä päivässä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Oliveira, M. C., Sichieri, R., & Venturim Mozzer, R. (2008). A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.03.001
  • Fernandez, M. L., Lin, E. C. K., Trejo, A., & McNamara, D. J. (1992). Prickly pear (Opuntia sp.) pectin reverses low density lipoprotein receptor suppression induced by a hypercholesterolemic diet in guinea pigs. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/122.12.2330
  • Zhao, Y., Wu, P., Wang, Y., & Feng, H. (2013). Different approaches for selenium biofortification of pear-jujube (Zizyphus jujuba M. cv. Lizao) and associated effects on fruit quality. Journal of Food, Agriculture and Environment.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.