Logo image
Logo image

Miksi silmänympärykset turpoavat?

3 minuuttia
Silmänympärykset voivat turvota monesta syystä, ja nyt kerromme tavallisimmista aiheuttajista sekä annamme neuvoja turvotuksen vähentämiseksi kotikonstein.
Miksi silmänympärykset turpoavat?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kasvot ovat yksi niistä kehon alueista, jotka kärsivät eniten ulkonäöllisesti sekä ulkoisista että sisäisistä tekijöistä. Polttava aurinko, kova tuuli, piiskaava sade ja muut vastaavat tekijät rasittavat kasvoja, ja silmät sekä silmänympärykset kärsivät itse asiassa eniten. Niissä ilmenee helposti esimerkiksi turvotusta.

Iho, joka peittää ja ympäröi silmiä, on erityisen herkkä, ja se on alttiimpi monille ongelmille kuin iho yleisesti ottaen.

Sisäiset tekijät aiheuttavat kuitenkin ulkoisia useammin ongelmia silmänympäryksissä. Heti siitä lähtien kun heräät, silmäsi tarvitsevat huomiotasi, ja tulisikin ottaa osaksi arjen rutiineja eräitä hoitotoimia.

Miksi silmäluomet ja silmänympärykset turpoavat?

Jos vaikkapa syöt liikaa suolaa tai olet masentunut, silmäsi kärsivät – lista asioista, jotka vaikuttavat silmiin haitallisesti, on pitkä.

On monia tekijöitä, jotka voivat saada silmien alueen turpoamaan, ja tässä tulevat tavallisimmat syyt:

1. Väsymys

Some figure

Tämä on tietysti hyvin tavallinen ongelma. Unenpuute ilmenee monenlaisella eri tavalla elimistössä, ja silmät joutuvat heti ensimmäisten joukossa uhreiksi. Esimerkiksi stressi saa monella meistä levon jäämään liian vähälle.

2. Luomitulehdus

Tämäkin on tavallinen ongelma. Kun heräät aamulla, saatat huomata hiukkasia silmäripsiesi tyvissä – itse asiassa nämä ovat bakteereista koostuvia. Jos et ota niitä pois, ne voivat aiheuttaa ärtymistä ja poltetta silmissä. Ne liittyvät moniin silmäsairauksiin.

3. Munuaissairaudet

Some figure

Toisin kuin moni luulee, jotkut asiat vahingoittavat silmiä, vaikka ne eivät olisi näiden lähellä. Glomerulonefriitti ja nefroottinen oireyhtymä ovat kaksi mahdollista syytä kyseiseen ongelmaan, sillä ne aiheuttavat nesteen kertymistä.

4. Allergiat

Jos silmänympärykset turpoavat helposti ja usein, tämä voi olla merkki jostakin sairaudesta. Jos turvotus ei katoa kasvojenpesun jälkeen ja kestää pitkään, se voi olla merkki allergiasta.  Sidekalvontulehdus on yksi tavallisin tyyppi, ja jos silmäsi punoittavat useamman päivän ajan, ongelmana voi olla juuri tämä.

5. Perintötekijät

Some figure

Geenien vaikutus näkyy aina ihmisen ulkonäössä, kuten myös taipumuksissa. Jos perheessäsi on tiettyjä piirteitä, sinullakin on hyvin todennäköisesti niitä, mutta asia ei silti välttämättä ole ongelma terveyden kannalta. Jotkut ulkonäölliset asiat, jotka ihminen “perii” vanhemmiltaan, eivät ole poistettavissa tai estettävissä.

6. Ikä

Aika jättää jälkensä ihmisen kehoon. Niin paljon kuin moni meistä hoitaakin itseään, eräitä asioita ei voida välttää, ja iho on suurimpia haasteita tässä mielessä. Muutoksiin kuluu silmiä ympäröivän ihon kudosten ja lihasten kuluminen.

Lue aiheesta lisää: Kosmeettisia hoitoja silmäpusseille

7. Itkeminen

Some figure

Itkua ei aina voida välttää. Jossakin vaiheessa elämääsi olet luultavasti käynyt läpi vaikeita asioita ja itkenyt vapauttaaksesi tunteitasi. Tällöin rauhasten täytyy toimia nopeammin kuin tavallisesti, mikä saa aikaan tulehtuneisuutta.

Kun silmänympärykset turpoavat, miten sitä voidaan hoitaa?

Kotikonsteilla voidaan ratkaista suurin osa näistä tilanteista, ja kasvojen puhdistuksen rutiinia kohentamalla aamuisin ja iltaisin päästään myös pitkälle.

Suosituimmat neuvot liittyvät hygieniaan:

  • Pese kasvosi aina kylmällä vedellä, sillä se ehkäisee turvotusta parhaiten silmien alueella; älä ainoastaan huuhtele ihoa, vaan noudata rauhassa sellaista ihonhoitorutiinia, joka tuottaa hyvät tulokset.
  • Kastele taitettu kangas ja sulje silmäsi, ja laita kangas päälle. Voit tehdä tätä kotona ennen kuin menet nukkumaan. Silmänympärykset eivät turpoa äkillisesti herätessäsi, vaan niihin vaikuttaa koko edellinen päivä. Jätä kangas vaikuttamaan kymmeneksi minuutiksi.
  • Jos tiedät, että turvotus on syytä verenkierron ongelmista, voit taputella kevyesti silmäluomiasi etu- ja keskisormellasi. Tämä työntää kertynyttä verta pois alueelta.
  • Lepo. Tämä on helppo neuvo, mutta kahdeksan tuntia unta ei ole riittävä ratkaisu. Tyhjennä mielesi ennen kuin menet nukkumaan, vältä valaistusta ja siirrä huolesi syrjään. Älä katso tietokonetta tai puhelinta tai tee muutakaan sellaista, mikä aiheuttaa valveilla oloa pitkälle yöhön.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319-4534(12)00036-7

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002-9394(05)00607-0

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002-9343(16)30092-4

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021-5155(98)00078-1

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0266-4356(05)00022-7


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.