Miksi seksuaalinen itsetuntemus on niin tärkeää?
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz
Seksuaalinen itsetuntemus on tärkeä asia meille kaikille. Meidän on välttämätöntä toteuttaa pohdiskelu- ja itsetutkiskeluprosessi, jonka avulla voimme löytää itsemme tästä näkökulmasta. Se on seksuaalista itsetuntemusta.
Usein löydämme itsemme seksuaalisuudesta, jota ohjaa liikkumattomuus, se, mitä sen mielestämme pitäisi olla, kaukana todellisista mieltymyksistämme ja tuntemuksistamme. Tämä voi johtaa seksuaalisiin toimintahäiriöihin, henkilökohtaiseen tyytymättömyyteen sekä tyytymättömyyteen parisuhteessa ja jopa riskialttiiseen käyttäytymiseen. Tämän estämiseksi haluamme ehdottaa joitakin vinkkejä itsesi löytämiseen.
Mitä on seksuaalinen itsetuntemus?
Tämä termi viittaa kaikkeen, mitä tiedämme (tai mitä meidän pitäisi tietää) itsestämme seksuaalisuutemme suhteen. Miltä meistä tuntuu tällä alueella, mitä tarvitsemme, mistä pidämme, mitkä ovat mieltymyksemme ja rytmimme, mitä ajattelemme ja tunnemme siitä, miten suoriudumme ja mitä voisimme tehdä elääksemme täydempää seksuaalisuutta.
Nämä ovat kysymyksiä, joihin monilla ei ole vastauksia, koska he eivät yksinkertaisesti ole koskaan kysyneet niitä itseltään. Kukaan ei opeta meille, kuinka tärkeää on elää seksuaalisuuttamme tietoisesti, tuntea ja kunnioittaa itseämme sekä nähdä pelkkää sukupuolta tai seksuaalista aktia pidemmälle.
On olemassa useita arvokkaita kohtia, joihin meidän tulisi kiinnittää huomiota seksuaalisessa itsetuntemuksessa. Alla puhumme joistakin niistä.
Seksuaalinen itsetuntemus on anatomian tutkimista
Perusaskel on tuntea oma vartalo, sen osat ja kunkin toiminnot. Vaikka tämä saattaa kuulostaa uskomattomalta, monet ihmiset eivät tiedä tarpeeksi anatomiastaan. Tämä voi vaarantaa heidän nautintonsa.
Peiliin katsominen, itsetutkiskelu tai itsesi kouluttaminen luotettavista lähteistä saaduilla tiedoilla on erittäin tarpeellista. Lisäksi on pieniä eleitä ja rutiineja, jotka auttavat meitä lisäämään kehotietoisuutta sekä yhdistämään ja tuntemaan itsevarmuutta omassa ihossamme. Esimerkiksi hieronta, venyttely ja tanssi.
Löydä tunteesi
Kun puhumme seksuaalisuudesta, meillä on tapana keskittyä liikaa sukupuolielimiin. Unohdamme, että monet kehon alueet ovat erogeenisiä ja herkkiä herättämään haluja ja tarjoamaan nautintoa.
Tietääksesi, mitkä kohdat sinussa ovat erogeenisiä, sinun on annettava itsellesi mahdollisuus tutkia ja tuntea, sekä yksin että kumppanin kanssa. Hyväilyt, suudelmat tai seksilelut voivat auttaa tässä tehtävässä.
Mitä ajattelet kehostasi?
Kuten sanoimme, seksuaalisuus ei ole puhtaasti fyysistä. Ajatuksemme siitä ovat tärkeässä roolissa.
Itsekuvalla (tapa, jolla havaitsemme kehomme ja kuinka arvostamme ulkonäköämme) on havaittu olevan suuri vaikutus kykyymme nauttia seksuaalisuudesta. Huono minäkuva voi saada meidät tuntemaan itsemme itsetietoisiksi, mikä saa meidät rajoittamaan seksuaalisia kohtaamisia tai saa meidät kokemaan niitä häpeällä ja hämmentyneenä.
Tästä syystä on tärkeää työskennellä sen parissa. Lopeta itsesi tuomitseminen ja ulkonäkösi kritisoiminen. Opi rakastamaan kehoasi jopa sen epätäydellisyyksiä ja kiitä sitä siitä, että voit tuntea ja nauttia itsestäsi.
Mikä on sinun seksuaalinen itsetuntemuksesi?
Seksuaalinen itsetuntemus merkitsee myös pohdiskelua siitä tiedosta, joka meillä on seksistä. Joskus tämä tieto on puolueellista, riittämätöntä tai täynnä rajoittavia tabuja.
Tässä suhteessa on käsiteltävä useita kohtia, ja ne ovat seuraavat:
- Seksivalistus ja jotkin sen peruskäsitteet, kuten suostumus, suoja sukupuolitaudeilta ja raskauden ehkäisy.
- Yhdyntäkeskeisyys on niin läsnä yhteiskunnassamme, että se asettaa penetraation seksuaalisuuden keskipisteeseen ja siirtää muut seksuaaliset lähestymistavat sivummalle.
- Myyttejä ja tabuja erilaisista käytännöistä, leikeistä ja mieltymyksistä täytyy käsitellä. On olennaista muistaa, että kaikki yhteisymmärrykseen perustuva toiminta, joka tuottaa nautintoa eikä aiheuta haittaa, on sopivaa.
- Kommunikoinnin ja seksuaalisen itsevarmuuden tärkeyden ymmärtäminen seksuaaliseen kohtaamiseen osallistuvien ihmisten kesken.
- Meidän on opittava karkottamaan viestinnän pelko ja häpeä. Uskallettava kysyä, tuntea, asettaa rajoja tai ehdottaa uutta.
Tunnista mieltymyksesi
Viimeinen tärkeä askel on tunnistaa mieltymyksesi. Eli mitkä asiat saavat sinut syttymään, tuovat sinulle iloa ja tuntuvat hyvältä. Mitkä ovat rajasi, tarpeesi ja rytmisi.
Emme tarkoita vain sitä, että tiedät mitkä ovat erogeeniset alueesi, suosikkiasentosi tai tapa, jolla haluat tulla stimuloiduksi. On myös tärkeää käsitellä sosiaalista ja affektiivista aluetta.
On esimerkiksi ihmisiä, jotka viihtyvät satunnaisissa suhteissa ilman sitoutumista. Toisille tämä taas on epämukavaa ja jopa henkisesti vahingollista. Tarpeidesi kunnioittaminen tässä suhteessa on välttämätöntä, jotta et pakota itseäsi tekemään jotain, jota et halua tehdä, vain sosiaalisen paineen vuoksi.
Samoin sitä, kuinka usein haluat harrastaa seksiä, on pohdittava. Jokaisen henkilön mieltymykset ovat erilaisia ja ne kaikki ovat oikeutettuja. Ei ole olemassa oikeaa ja määrättyä määrää. Yritä saada yhteys tarpeisiisi ja tunteisiisi ja tunnistaa, mitä haluat.
Lue tämäkin: Aististimulaatio: seksuaalista nautintoa aistien kautta
Seksuaalinen itsetuntemus vapauttaa meidät ja antaa meille mahdollisuuden nauttia seksistä täysillä
Lyhyesti sanottuna, jos koet minkäänlaisia vaikeuksia tai tyytymättömyyttä seksuaalisuuteen liittyen, on erittäin suositeltavaa aloittaa seksuaalisen itsetuntemuksen polku. Sammuta siis autopilotti ja ala opetella tuntemaan itseäsi, kyseenalaistamaan itseäsi ja muodostamaan yhteyden kehoosi, toiveihisi ja mieltymyksiisi.
Tällä tavalla tunnet olosi paljon mukavammaksi ja itsevarmemmaksi. Pystyt myös kommunikoimaan paremmin seksikumppaneiden kanssa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Almazán, M. (2022, 21 enero). Autoestima, imagen corporal y sexualidad. Fundación Sexpol. https://www.sexpol.net/autoestima-imagen-corporal-y-sexualidad/
- Sampayo, S. (2008). Estiramientos y conciencia corporal: Para el movimiento. Edaf.
- Sánchez Bravo, C., Carreño Meléndez, J., Martínez Ramírez, S., & Gómez López, M. E. (2005). Disfunciones sexuales femeninas y masculinas: comparación de género en una muestra de la Ciudad de México. Salud mental, 28(4), 74-80. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=6825
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.