Miksi keittodieetti ei ole hyvä vaihtoehto painonpudotukseen
Keittodieetti ei ole hyvä vaihtoehto laihduttamiseen, vaikka monet gurut vannovat sen nimeen. Se on erittäin rajoittava ruokavalio, joka lisää ravinnepuutosten riskiä ja voi jopa vaarantaa yleisen terveytesi.
Painoa pudottaaksesi sinun ei pitäisi nääntyä nälkään tai poistaa lautaselta kokonaisia ruokaryhmiä, vaan edistää hyviä tapoja ja mukauttaa ravinnonsaantisi tarpeidesi mukaan. Vaikka keittodieetit ja muut pikadieetit toimivat lyhyellä aikavälillä, niiden haitalliset vaikutukset ovat riittävä syy välttää niitä. Kerromme lisää alla.
Mikä on keittodieetti?
Keittodieetti on dieetti, jossa syödään vain keittoja. Usein ne on valmistettu kasviperäisistä elintarvikkeista, mutta ne voivat kuitenkin sisältää vähärasvaista lihaa tai öljyä.
Sen päätavoitteena on nopea laihtuminen. Kannattajat väittävät, että keittodieetin avulla on mahdollista laihtua 3-8 kiloa viikossa. Tämä on tietysti ensimmäinen varoitusmerkki sen vaaroista.
Koska se on aggressiivinen ja rajoittava ruokavalio, sitä noudattavat altistuvat sivuvaikutuksille, jotka vaihtelevat lievistä vakaviin. Se ei ole kestävää keskipitkällä aikavälillä, koska pian ilmaantuu ahdistus, joka heikentää sitoutumista.
Tällaisen ruokavalion noudattaminen altistaa riskille kompastua rebound-ilmiöön ja kehittää kroonisia patologioita.
Lue lisää: Ravitseva kasvisruokavalio: varmista kaikkien ravinteiden saanti
Suurimmat haitat
Koska keitot valmistetaan yleensä vain vihanneksista, tästä ruokavaliosta puuttuu proteiini. Tämän tärkeän makroravinteen puuttuessa keho alkaa asteittain menettää vähärasvaista massaa katabolian vuoksi.
Lihasmassan ylläpitämiseksi istumapainotteiseen elämäntyylin tottuneiden ihmisten on tarpeen varmistaa vähintään 0,8 gramman proteiininsaanti painokiloa kohden, ilmoittaa Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistu tutkimus.
Toisaalta kehon rasvavaatimukset eivät myöskään täyty. Tämä on myös ongelma, koska sillä on taipumus lisätä kehonsisäistä tulehdusta. Tämä lisää sydän- ja verisuonisairauksien, ruoansulatuskanavan sairauksien ja hormonaalisten häiriöiden riskiä.
Esimerkiksi miehillä todisteet viittaavat siihen, että vähäinen tyydyttyneiden lipidien nauttiminen heikentää testosteronin tuotantoa.
Ei pidä jättää huomiotta myöskään sitä, että hivenravinteiden pitoisuudet kehossa vähenevät tämän ruokavalion rajallisen luonteen vuoksi. A-, E-, C- ja D-vitamiinien väheneminen vaikuttaa immuunijärjestelmään ja infektioiden ja sairauksien riski kasvaa.
Keittodieetin sivuvaikutukset
Kun kyseessä on niinkin rajoittava dieetti kuin keittodieetti, on tavallista kokea rebound-vaikutus. Dieettiä ei voi seurata kauempaa kuin yksi tai kaksi viikkoa, sillä kalori- ja ravinnerajoitukset alkavat ilmetä terveysongelmina.
Tämän dieetin noudattaminen ihan vain muutamankin päivän ajan vaikuttaa jo aineenvaihduntaan. Tästä syystä, kun ihmiset ovat lopettaneet tämän dieetin noudattamisen, he päätyvät tavallisesti ruokavalioon, joka on jopa alkuperäistä huonompi. Tämän ansiosta paino palautuu lyhyessä ajassa ja sitä kertyy jopa entistä enemmän.
Tämän lisäksi vakavia komplikaatioita voi esiintyä, jos dieettiä pidennetään. Yksi yleisimmistä komplikaatioista on anemia, joka johtuu raudan tai B12-vitamiinin puutteesta. Jälkimmäistä on vain eläinperäisissä elintarvikkeissa, joten on tarpeen varmistaa ruokavalio, joka vastaa ihmisen tarpeita tässäkin mielessä.
Viime kädessä tällaiset nestemäiset dieetit aiheuttavat elektrolyyttitasapainon häiriöitä. Natriumin tai kaliumin puutosta voi esiintyä. Natriumin tapauksessa riittämätön määrä voi aiheuttaa hyponatremiaa.
Muut sivuvaikutukset ovat seuraavat:
- Väsymys
- Huimaus
- Keskittymisvaikeudet
- Pyörtyminen
Lue tämäkin: Toimiiko käänteinen dieetti?
Keittodieetti on vaarallinen
Lyhyesti sanottuna keittodieetti ei todellakaan ole hyvä vaihtoehto. Kun tavoitteena on laihduttaa, on parempi valita muita vaihtoehtoja, joissa yhdistyvät optimaalinen ravintoaineiden saanti ja liikunta.
On selvää, että kalorivaje on tärkeä painonpudotuksen saavuttamiseksi, mutta se ei saa olla liiallista. Muuten se ei ole kestävää keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Puhumattakaan siitä, että äkilliset muutokset ravinteiden saannissa muuttavat aineenvaihdunnan toimintaa ja lisäävät sairastumisriskiä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Roberts DC. Quick weight loss: sorting fad from fact. Med J Aust. 2001 Dec 3-17;175(11-12):637-40. doi: 10.5694/j.1326-5377.2001.tb143759.x. PMID: 11837873.
- Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
- Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021;210:105878. doi:10.1016/j.jsbmb.2021.105878
- Mitra S, Paul S, Roy S, Sutradhar H, Bin Emran T, Nainu F, Khandaker MU, Almalki M, Wilairatana P, Mubarak MS. Exploring the Immune-Boosting Functions of Vitamins and Minerals as Nutritional Food Bioactive Compounds: A Comprehensive Review. Molecules. 2022 Jan 16;27(2):555. doi: 10.3390/molecules27020555. PMID: 35056870; PMCID: PMC8779769.
- Blomain ES, Dirhan DA, Valentino MA, Kim GW, Waldman SA. Mechanisms of Weight Regain following Weight Loss. ISRN Obes. 2013 Apr 16;2013:210524. doi: 10.1155/2013/210524. PMID: 24533218; PMCID: PMC3901982.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.