Miksi kädet puutuvat?

Käsien puutuminen voi johtua jostain pikkuvaivasta, kuten flunssasta, tai se voi olla oire vakavasta sairaudesta. Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarvittavan.
Miksi kädet puutuvat?

Viimeisin päivitys: 24 tammikuuta, 2021

Käsien puutuminen voi olla toistuva ja epämiellyttävä tuntemus. Puutuneesta kehonosasta tulee kankea ja taipumaton, ja iholla tuntuu yleensä pistelyä ja kihelmöintiä. Miksi kädet puutuvat? Tässä artikkelissa kerromme kyseisen ongelman mahdollisista syistä.

Mitä tapahtuu, kun kädet puutuvat?

Käsien puutuminen tarkoittaa siis muutosta niiden tuntoherkkyydessä ja liikkuvuudessa. Tuntoaisti vääristyy, ja sormia on vaikeaa liikuttaa.

Usein nipistelyn ja pistelyn lisäksi käsissä saattaa tuntua poltetta tai kihelmöintiä. Syystä riippuen puutuneisuutta voi olla ainoastaan sormissa, toisessa kämmenessä tai molemmissa käsissä.

Käsien puutumisen syynä voi olla yksinkertaisesti vain kylmyys, mikä on melko yleistäkin eikä tavallisesti aiheuta mitään pidempikestoisia seurauksia. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan yleisin syy käsien puutumiseen on kuitenkin rannekanavaoireyhtymä. Tutkimuksessa kerrotaan, että yksi viidestä tätä oiretta potevasta ihmisestä kärsii todennäköisesti tästä oireyhtymästä.

Rannekanavaoireyhtymä voi olla yksi syy siihen, miksi kädet puutuvat
Rannekanavaoireyhtymä on yleisin syy käsien puutumiseen.

Miksi kädet puutuvat?

Käsien puutuminen voi johtua useista muistakin syistä edellä mainittujen lisäksi. Tätä tuntemusta voi aiheuttaa esimerkiksi jokin koko elimistöön vaikuttava yläraajojen vaiva tai hermovaurio (esimerkiksi puristuksesta tai muusta vauriosta johtuen).

Oire voi johtua myös muutoksesta aivoissa tai selkäytimessä, sillä kumpikin elin hallinnoi aistimuksia ja liikettä. Nämä vammat ovat kuitenkin yleensä vakavampia ja ilmenevät selkein ja lamaannuttavin oirein.

Käsien puutumista voivat aiheuttaa myös aineenvaihdunta- tai infektiosairaudet sekä tietyt lääkehoidot. Artikkelin seuraavassa osiossa kerromme yksityiskohtaisesti ongelman merkittävimmistä syistä.

Aivojen ja hermoston sairaudet voivat olla syynä siihen, miksi kädet puutuvat

Mikä tahansa hermostoon vaikuttava sairaus, joka vaurioittaa erityisesti käsiin liittyvää aluetta, voi aiheuttaa käsien puutumista, esimerkkinä Guillain-Barrén oireyhtymäTässä oireyhtymässä immuunijärjestelmä hyökkää hermosoluja vastaan. VIa Cátedra de Medicina -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan käsien puutuminen on yksi sen diagnosoitavissa oleva oire.

Myös kaularangan spondyloosi liittyy käsien puutumiseen, sillä siinä kuluvat kaulan välilevyt, joista raajoihin kulkevat hermot aloittavat matkansa.

Trauman tai liiallisen käytön aiheuttamat vauriot

Tästä kategoriasta tärkeimpänä syynä löytyy rannekanavaoireyhtymä. Kyseisessä vaivassa kyynärvarresta sormiin kulkeva keskihermo puristuu, mikä aiheuttaa rannekipua, puutuneisuutta, kramppeja sekä pistelyä.

Vaikka tämä onkin merkittävin syy käsien puutumiseen, myös muut oireyhtymät ja vammat voivat aiheuttaa sitä, esimerkkinä kyynärkanavaoireyhtymä. Kyynärkanavaoireyhtymässä puristuu eri hermo. Kädet voivat puutua myös silloin, kun hartiapunos vaurioituu onnettomuudessa.

Aivot tulkitsevat puristuneista hermoista lähtöisin olevat signaalit väärin ja lähettävät kihelmöinti-, kipu- ja jopa halvaussignaalin käsille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kipu ympäri kehoa: 10 mahdollista syytä

Infektiotaudit voivat olla syynä siihen, miksi kädet puutuvat

Lymen tauti eli borrelioosi on infektio, jonka voi saada joidenkin punkkien puremasta. Tautien hallinta- ja ehkäisykeskusten mukaan viivästynyt hoito johtaa usein käsien puutumiseen.

Toinen tätä oiretta aiheuttava infektiotauti on kuppaTässäkin tapauksessa hoidon viivästyminen vaurioittaa hermostoa taudin edetessä.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: 5 harjoitusta rannekanavaoireyhtymän hoitoon

Krooniset sairaudet

Monet eri sairaudet voivat johtaa hermovaurioon, jonka seurauksia ovat muutokset tuntoaistissa ja liikkuvuudessa. Diabetes on yksi yleisimmistä ja merkittävimmistä tällaisista sairauksista. Se aiheuttaa diabeettista neuropatiaa, joka on Kalifornian yliopiston mukaan suorassa yhteydessä käsien puutumiseen.

Alkoholinkäyttö, amyloidoosi ja multippeliskleroosi (MS-tauti) ovat myöskin sellaisia kroonisia sairauksia, jotka vaikuttavat yläraajoihin. Vaikka syöpä ei olekaan kaikkein tyypillisin käsien puutumista aiheuttava sairaus, kemoterapiassa käytetty lääkeyhdistelmä voi aiheuttaa erilaisia sivuvaikutuksia, joista yksi on käsien tunnottomuus.

Gangliot ja vaskuliitti ovat harvinaisempia syitä siihen, miksi kädet puutuvat
Harvinaisimpia syitä käsien puutumiseen ovat gangliot ja vaskuliitti.

Muita mahdollisia syitä käsien puutumiseen

Anekdoottisten tietojen perusteella käsien puutumisen syynä voivat olla myös gangliot eli hyytelörakot, joita ilmaantuu usein niveliin kuten ranteisiin. Jos ne kasvavat liikaa tai painavat lähellä olevaa hermoa, ne voivat aiheuttaa puutumista.

Vaskuliitti taas estää verenkiertoa kämmeniin ja sormiin. Se aiheuttaa valtimoiden seinämien tulehdusta, minkä seurauksena niiden kapasiteetti vähenee. Tämä merkitsee sitä, että kudoksiin pääsee vähemmän happea, mikä aiheuttaa niissä vaurioita.

Milloin tulisi lähteä lääkäriin?

Jos huomaat puutuneisuutta käsissäsi, sinun tulee lähteä lääkäriin. Lääkäri pystyy diagnosoimaan vaivan fyysisen tarkastuksen ja muiden tutkimusten perusteella.

Kuten näet, käsien puutumisen syitä on monia, ja aluksi voi olla mahdollista ettei siihen löydetä selkeää ratkaisua. Vaivan selvittäminen voi vaatia useita erilaisia lähestymistapoja. Älä silti huoli, sillä valtaosassa tapauksia ratkaisu löytyy.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Complicaciones en las manos y brazos :: Diabetes Education Online. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://dtc.ucsf.edu/es/la-vida-con-diabetes/complicaciones/complicaciones-individuales/complicaciones-en-las-manos-y-brazos/
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Journal of the American Medical Association, 282(2), 153–158. https://doi.org/10.1001/jama.282.2.153
  • Rojas, Mayra. “Aspectos clínicos y terapéuticos del Síndrome de Guillain Barré.” Revista médica de Trujillo 13.2 (2018).
  • Signos y síntomas de la enfermedad de Lyme sin tratar | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/es/signs_symptoms/index.html
  • Inés Acosta, M., José Cañizá, M., & Fidel Romano Ezequiel Mateo Araujo, M. (2007). SINDROME DE GUILLAIN BARRE.
  • Corzo-Díaz, Carlos Julio, Daniela López Cepeda, and Meisser Alberto López Cordoba. “Compresión del nervio cubital en el codo.” Discover Medicine 2.1 (2018): 47-50.
  • Díaz, Ana Laura Arenas, and Miguel Ángel Hernández Álvarez. “Gangliones gigantes de muñeca en niños: reporte de dos casos.” Revista Mexicana de Ortopedia Pediátrica 18.2 (2016): 96-99.
  • Olivé, Alejandro, et al. “Vasculitis reumatoide: estudio de 41 casos.” Medicina Clínica (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.