Miksi jotkut lihovat helpommin kuin toiset?

Vaikka on olemassa tiettyjä pysyviä tekijöitä, jotka saavat jotkut lihomaan nopeammin kuin toiset, joihinkin tekijöihin voidaan vaikuttaa laihtumisen edistämiseksi.
Miksi jotkut lihovat helpommin kuin toiset?
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Olet luultavasti huomannut, että jotkut ihmiset syövät enemmän kuin toiset eivätkä silti liho, tai että he syövät saman verran, mutta eivät liho yhtä nopeasti tai paljon kuin toiset. Miksi jotkut lihovat helpommin kuin toiset?

Tänään haluamme kertoa sinulle näiden tavallisten ilmiöiden syistä.

1. Geneettiset tekijät

epäterveelliset ruoat

Perintötekijät ovat yksi tämän ilmiön syistä, sillä ne määrittävät useita tärkeitä asioita, jotka vaikuttavat elämäämme. Niillä on siis myös roolinsa siinä, kuinka helppoa tai vaikeaa kehomme on lihoa.

  • Tämä on tutkimuksessa todistettu fakta, sillä ihmisten geeniperimää tutkivat asiantuntijat ovat onnistuneet selvittämään ne geenit, jotka ovat vastuussa rasvan kerääntymisestä ja jakautumisesta elimistöön.
  • FTO-geeni (joka liittyy rasvamassaan ja liikalihavuuteen) löydettiin 82 prosentilta miehistä, mikä tarkoittaa sitä, että heillä on suurempi taipumus lihoa, söivät he miten vähän tahansa.

2. Ruokavalio

Vaikka perintötekijöillä on keskeinen rooli painon kannalta, myös ruokavaliollamme on erittäin tärkeä merkitys siinä, miksi lihomme tai laihdumme.

On totta, että jotkut lihomiseen yhdistetyt geenit altistavat epäterveellisten ruokien himolle. Tästä syystä on välttämätöntä olla kurinalainen ja omaksua terveelliset elämäntavat, jotta pystyt erottamaan, onko lihomisen syynä todella tämän geenin vaikutukset.

Pidä mielessä, että kun alat noudattaa terveellisempää ruokavaliota, tunnet olosi paljon paremmaksi. Tällöin kehosi suorastaan kaipaa terveellisempää ruokaa totuttuaan siihen.

Kokeile!

3. Liikunta

lenkkeily

Liikunnan määrällä on myös tärkeä merkitys terveen painon ylläpitämisessä, sillä fyysinen aktiivisuus määrittää ruokavalion lisäksi sen, miksi jotkut lihovat helpommin kuin toiset.

Sinun tulisi kuitenkin pitää mielessä se, että liikunta yksinään ei auta sinua pudottamaan painoasi, mutta se voi määrittää sen, kuinka paljon lihot.

Muista myös, että jokainen ihminen tarvitsee eri määrän liikuntaa. Kun joidenkin täytyy pyöräillä kaksi tuntia 200 kilokalorin polttamiseksi, toiset kuluttavat saman kalorimäärän puolessa tunnissa.

Älä palkitse itseäsi herkuilla liikunnan jälkeen, sillä tästä ei ole hyötyä myöskään terveydellesi. Ei siis ole viisasta syödä normaalia enemmän kompensoidakseen fyysistä aktiivisuutta. Tämä tekee ponnistelusta vain turhaa, ja voi lopulta saada painon jopa nousemaan.

4. Stressi ja unen puute

Sekä stressi että unen puute voivat olla esteenä sille, ettei paino pysy vakaana; niillä voi olla lihomiseen suora vaikutus.

Stressaantuneina valitsemme usein epäterveellisiä ruokia, koska pidämme niistä tai ne tekevät olomme paremmaksi. Mutta juuri tätä pitäisi välttää, jotta emme omaksuisi epäterveellisiä elämäntapoja.

5. Suoliston bakteerikannan köyhtyminen

Lukuisten tutkimusten mukaan muutokset suoliston bakteerikannassa ovat yhteydessä liikalihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen.

Suoliston bakteeriston koostumus ja monimuotoisuus on yhdistetty lihomiseen. Painonnousua aiheuttavat bakteerien määrän vähenemisen lisäksi myös joidenkin bakteerilajien katoaminen, mikä voi olla seurausta huonosta ruokavaliosta tai liiallisesta antibioottien käytöstä.

Miksi? Muutokset suoliston bakteerikannassa voivat lisätä kalorimäärää 150 kilokalorilla per päivä, vaikka ruoan määrä ei lisääntyisi. Tämä riittää nostamaan lihomisen riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Doo M., Kim Y., Obesity: interactions of genome and nutrients intake. Prev Nutr Food Sci, 2015. 20 (1): 1-7.
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.
  • Rajan TM., Menon V., Psychiatric disorders and obesity: a review off association studies. J Postrgrad Med, 2017. 63 (3): 182-190.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.