Miksi jalkakramppeja esiintyy?

Voit saada jalkakramppeja muun muassa pysyessäsi liian pitkään samassa asennossa, elektrolyytteihin liittyvissä ongelmatilanteissa sekä neurologisten sairauksien takia. Tässä artikkelissa kerromme kramppien yleisimmät aiheuttajat sekä kuinka niiltä voidaan välttyä.
Miksi jalkakramppeja esiintyy?

Viimeisin päivitys: 23 elokuuta, 2020

Jalkakrampit ovat tahattomia ja äkillisiä lihassupistuksia, jotka aiheuttavat kipua. On arvioitu, että melkein puolet väestöstä kärsii niistä, joten sinäkin olet todennäköisesti kärsinyt niistä ainakin kerran tai pari elämän aikana. Mutta miksi jalkakramppeja oikein esiintyy?

Normaalisti krampit ovat väliaikaisia ja hyvänlaatuisia. Ne voivat kuitenkin estää kyseistä lihasta liikkumasta hetken aikaa. Vaikka useimmat krampit katoavatkin itsestään, voivat ne olla toisinaan merkki siitä, että jokin on vialla.

Jalkakrampit ovat kaikista yleisimpiä. Niitä esiintyy yleensä öisin ja ne herättävät niistä kärsivän ihmisen äkillisen kivun vuoksi. Vaikka niiden aiheuttamat syyt vaihtelevat, on todistettu, että niiden esiintyvyys lisääntyy iän myötä ja että niillä on yleensä suurempi vaikutus naisiin kuin miehiin.

Koska jalkakramppeja esiintyy monilla ihmisillä, haluamme kertoa pääsyyt siihen miksi niitä esiintyy ja kuinka niitä voidaan ehkäistä.

Miksi jalkakramppeja esiintyy?

Jalkakramppeja syntyy monista eri syistä. Tutkijat yrittävät itse asiassa yhä selvittää niitä aiheuttavien syiden täsmällisen mekanismin sekä niitä laukaisevat tilanteet.

He ovat kuitenkin tietoisia tietyistä tilanteista, jotka liittyvät selvästi jalkakramppeihin. Tutkijat ehdottavat, että tällaisissa tapauksissa esiintyy usein väsymyskausia sekä lihasväsymystä.

Jalkakramppeja esiintyy pohkeissa.

Toinen tavallinen syy on pitkän aikaa makuulla oleminen tai jalkojen lihasten pitäminen tietyissä asennoissa. Tämä selittää monet tapaukset, joissa jalkakramppeja esiintyy aamun ensimmäisinä tunteina.

Jalkakrampit liittyvät myös motoristen hermosolujen aktiivisuuteen. Ne ovat vastuussa lihasliikkeiden stimuloimisesta. Niitä esiintyy myös tiettyjen neurologisten sairauksien, kuten Parkinsonin taudin yhteydessä. Asiantuntijat tietävät niin ikään, että tietyt lääkkeet lisäävät jalkakramppeja. Ne ovat itse asiassa merkittävä syöpähoitojen sivuvaikutus. Melkein 80 % syöpähoitopotilaista kärsii jalkakrampeista.

On tärkeää huomata, että yleisin syy jalkakramppeihin – ja samaan aikaan myös helpoiten parannettavissa oleva – on nestevaje tai tiettyjen veren elektrolyyttien pitoisuuden muuttuminen. Nämä tilanteet kulkevat usein käsi kädessä.

Hemodialyysia läpi käyvät potilaat kärsivät myös usein jalkakrampeista. Tämä liittyy nimenomaan veren elektrolyyttien epätasapainoon, kuten esimerkiksi kaliumin kohdalla. Vaikuttaa siltä, että verisuonitaudit, kuten sepelvaltimoiden tai tiettyjen jalan verisuonten tukkeutuminen, liittyvät myös tällaisiin kramppeihin.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Itsetehty elektrolyyttijuoma nestevajeen ehkäisyyn

Jalkakramppeja voidaan hieroa.

Kuinka jalkakramppeja ehkäistään tai lievitetään

Jalkakramppeja  voidaan ehkäistä tai lievittää niitä aiheuttavasta tekijästä riippuen. Ne kestävät keskimäärin yhdeksän minuutin ajan ja niiden on myös tapana toistua samaan aikaan päivästä tai samana iltana. Kun ne ovat tyypiltään kroonisia, voivat niitä saavat ihmiset kärsiä unettomuudesta.

Ensimmäinen askel jalkakramppien ehkäisemiseksi on yrittää liikkua usein ja vältellä liian pitkään samassa asennossa pysymistä. Asiantuntijat suosittelevat myös venyttelyharjoitusten tekemistä päivän aikana tai juuri ennen nukkumaanmenoa. Kylmä ilma on myös yhdistetty jalkakramppeihin, mikä tarkoittaa sitä, että on paras pysyä lämpimässä ympäristössä. Kun jalkakramppeja syntyy, voit yrittää rentouttaa alueen hieromalla kyseistä lihasta.

Totuus on kuitenkin se, että niiden ehkäisemiseen ei ole olemassa lääkinnällistä hoitoa. Jotkut asiantuntijat suosittelevat tiettyjen vitamiini-, magnesium- tai natriumlisien ottamista. Niiden tehoavaa vaikutusta ei kuitenkaan ole vielä todistettu.

Sinua saattaa myös kiinnostaa tämä artikkeli: Hoida ja ehkäise lihaskramppeja kotikeinoin

Yhteenveto

Jalkakrampit ovat hyvin yleisiä ja niitä voivat aiheuttaa monet eri tekijät. Asiantuntijat eivät vielä tiedä tarkalleen, miksi niitä esiintyy ja kuinka niitä hoidetaan. Jos niitä kuitenkin esiintyy toistuvasti, tulisi sinun käydä lääkärissä selvittämässä,  liittyykö ongelma johonkin sairauteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.