Logo image
Logo image

Mikä on pregoreksia?

3 minuuttia
Pregoreksia lisää keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen riskiä muiden komplikaatioiden ohella. Tässä artikkelissa selitämme, mikä tämä raskauden aikana kehittyvä syömishäiriö on.
Mikä on pregoreksia?
Viimeisin päivitys: 19 kesäkuuta, 2022

Pregoreksia on syömishäiriö, joka voi kehittyä raskauden aikana. Tämä häiriö, jonka nimessä yhdistyvät sanat “raskaus” (“pregnancy” englanniksi) ja “anoreksia”, on yleistymässä. Tästä syömishäiriöstä saatavilla oleva tieto on kuitenkin vielä rajallista.

Espanjan kansallisen tilastoinstituutin (Instituto Nacional de Estadística en España) keräämien tietojen mukaan noin 290 naisella tuhannesta hedelmällisessä iässä olevasta naisesta ei ole tarpeeksi korkea painoindeksi. Tämä näyttää viittaavan siihen, että pregoreksia voi kehittyä raskauden aikana. Jos näin on, raskaana oleva henkilö on jatkuvasti huolissaan painostaan ​​ja kehonkuvastaan.

Lue myös: Mitä raskausaikana tulisi syödä

Mistä pregoreksia koostuu?

Kuten jo mainitsimme, pregoreksia on syömishäiriö, joka kehittyy raskauden aikana. Se perustuu pelkoon painon noususta jokaisessa raskauden vaiheessa. Ne, jotka kärsivät tästä syömishäiriöstä, haluavat säilyttää tai jopa pudottaa painoaan raskauden aikana, ja siksi he omaksuvat tietyn käytösmallin tehdäkseen niin.

He esimerkiksi liikkuvat runsaasti, vähentävät ravinnonsaantiaan tai oksentavat sen lisäksi, että he laskevat pakkomielteisesti kaloreita tai jättävät aterioita väliin.

Tämä häiriö kehittyy yleisimmin toisen kolmanneksen aikana. Tämä johtuu osittain siitä, että monet ihmiset laihtuvat ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana aamupahoinvoinnin ja oksentamisen vuoksi, mikä voi johtaa myöhemmin mielentilan muutoksiin.

Raskauden aikana tapahtuva painonnousu on normaalia. Asiantuntijat ovat todenneet, että ihanteellinen painonnousu on 12 kg, mutta tämä riippuu henkilön painoindeksistä ennen raskautta. Tämä syömishäiriö kuitenkin vaikuttaa terveeseen painonnousuun ja sen lisäksi ​​vaarantaa vauvan kehityksen.

Lue myös: Onko liikunta raskausaikana turvallista?

Some figure
Painonnousu raskauden aikana on odotettavissa ja on terveellistä tiettyyn pisteeseen asti.

Mikä aiheuttaa pregoreksiaa?

Espanjalaisen Salud y cuidados durante el desarrollo -kirjan (“Terveys ja hoito raskauden kehityksen aikana”) mukaan pregoreksia kehittyy yleensä niille, joilla on aiemmin ollut anoreksia, tai niille, jotka ovat kärsineet muista syömishäiriöistä, kuten bulimiasta.

Tämä sairaus voi kuitenkin kehittyä myös ihmisille, joilla ei ole syömishäiriötä. Jaenin yliopiston tekemässä tutkimuksessa tutkijat vahvistivat, että on muita tekijöitä, jotka liittyvät yleisesti pregoreksiaan. Jotkut näistä tekijöistä ovat:

  • Matala itsetunto tai epävarmuus liittyvät tähän ongelmaan: ahdistus ja masennus liittyvät myös pregoreksiaan.
  • Jos raskaus ei ole suunniteltu tai jos henkilö epäilee omia kykyjään liittyen vanhemmuuteen.
  • Huono parisuhde tai tuen puute kumppanilta.

Kuitenkin yhteiskunnalliset kauneusstandardit ovat ilmeisin vaikuttaja. Sosiaalinen media, aikakauslehdet ja mainokset edistävät kaikki väärää käsitystä täydellisestä kehosta. Monet ihmiset uskovat, että laihuus on yhtä kuin kauneus.

Yhä useammin ihmisillä on pakkomielle painostaan ​​ja laihuudestaan, minkä vuoksi monet ihmiset yrittävät noudattaa näitä epärealistisia standardeja myös ollessaan raskaana.

Pregoreksian riskit

Vauvan kehitys riippuu sitä kantavan henkilön terveydestä ja ravinnosta. Kun syöty ruokamäärä tai paino ei ole riittävä, se ei vain vaaranna raskaana olevan henkilön terveyttä, vaan sillä voi olla myös erittäin kielteisiä vaikutuksia sikiön kehitykseen.

Pregoreksia voi aiheuttaa anemiaa, joka liittyy endometrioosiin ja hengitystieinfektioihin. Samalla se lisää myös riskiä sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Tämä häiriö voi johtaa keskenmenoon tai suurempaan ennenaikaisen synnytyksen riskiin, jos se kehittyy raskauden aikana. Vauva voi myös vahingoittua, koska hypoglykemian, infektioiden ja jopa kuoleman riski on suurempi.

Vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan osa pregoreksiasta kärsivistä on joutunut lopettamaan imettämisen, koska he eivät yksinkertaisesti pysty tuottamaan tarpeeksi maitoa.

Kuinka taistella tätä ongelmaa vastaan?

Tämän häiriön torjumiseksi varhainen diagnoosi ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa. Jokaisen raskauden aikana on olemassa tiukkoja ohjeita, joita raskaana olevan naisen on noudatettava, ja mahdollisen riskiraskauden aikana niitä on vielä enemmän.

Painon seuranta raskauden aikana voi auttaa. On tärkeää, että raskaana oleva henkilö ymmärtää, että painonnousu on yksinkertaisesti normaali osa raskautta. Se voi myös auttaa häntä laskemaan ihannepainonsa ja välttää väistämättömän painonnousun pelkäämistä.

Jos raskaana olevalla on merkkejä pregoreksiasta, henkilökohtainen psykologinen terapia voi auttaa. Gynekologin on myös varmistettava, että vauva ei ole vaarassa. Vaikka erityisiä lääkkeitä tämä sairauden hoitoon ei ole saatavilla, lääkärit voivat joissakin tapauksissa määrätä ravintolisiä.

Some figure
On tärkeää olla tietoinen terveellisestä ruokavaliosta raskauden aikana.

Psykologinen tuki on avainasemassa

Pregoreksia on syömishäiriö, joka voi kehittyä raskauden aikana. Vauvaa kantava henkilö pelkää voimakkaasti painonnousua ja kehittää puolestaan ​​tiettyjä tapoja, jotka voivat vaarantaa vauvan kehityksen. Sairauden diagnosointi varhaisessa vaiheessa on tärkeää. Raskaana olevalle henkilölle tulisi tarjota henkilökohtaista psykologista apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • The pregorexia – anorexia during the pregnancy | Mandera | Journal of Education, Health and Sport. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://www.ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/6900
  • Amanda, M., Anna, P., Ewa Magdalena, S., Aleksander, C., Paulina, K., & Maciej, M. (2019). eISSN 2391-8306 The journal has had 7 points in Ministry of Science and Higher Education parametric evaluation. Journal of Education, 9(5), 2391–8306. https://doi.org/10.5281/zenodo.2718477
  • Mathieu, J. (2009). What Is Pregorexia? Journal of the American Dietetic Association, 109(6), 976–979. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.04.021
  • Watson, H. J., Torgersen, L., Zerwas, S., Reichborn-Kjennerud, T., Knoph, C., Stoltenberg, C., … Bulik, C. M. (2014). Eating disorders, pregnancy, and the postpartum period: Findings from the Norwegian mother and child cohort study (MoBa). Norsk Epidemiologi, 24(1–2), 51–62. https://doi.org/10.5324/nje.v24i1-2.1758
  • Trabajos Academicos de la Universidad de Jaen: Influencia de los Trastornos de la Conducta Alimentaria durante el embarazo: una revisión de la literatura. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://tauja.ujaen.es/handle/10953.1/6586
  • Mróz, Michalina Wiktoria, and Emilia Korek. “Review of non-specific eating disorders.” Neuropsychiatria i Neuropsychologia 15.1-2 (2020): 42.
  • Ramírez, Diana Leticia Cervantes, et al. “Prevalencia de obesidad y ganancia de peso en mujeres embarazadas.” Atención Familiar 26.2 (2019): 43-47.
  • Vila Candel, Rafael, et al. “¿ Cuál es el mejor indicador antropométrico para el control del embarazo.” Nutr Clín Diet Hosp 36.3 (2016): 87-96.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.