Mikä on permareksia?
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
Permareksia on syömishäiriö, jonka asiantuntijat ovat tunnistaneet vasta äskettäin. Sitä pidetään askeleena kohti vakavampia sairauksia, kuten anoreksiaa tai bulimiaa. Tätä häiriötä sairastavilla henkilöillä on hallitsematon halu olla laiha, ja he uskovat, että kaikki mitä he syövät, saa heidät lihomaan.
Tästä syystä permareksiaa sairastavat valitsevat usein erilaisia ”ihmedieettejä”, joiden tarkoituksena on laihtua. Itse asiassa tämä on osa sairauden diagnosoinnin kriteerejä: useamman kuin kolmen eri ruokavalion kokeileminen vuoden aikana painon pudottamiseksi.
Permareksian ominaisuudet
Koska kyseessä on äskettäin tunnistettu sairaus, siitä ei ole vielä saatavilla paljoa tietoa. On kuitenkin olemassa yhteys ihmisten välillä, jotka osoittavat tiettyä pakko-oireista käyttäytymistä, kuten kalorien laskemista. Ravintoarvojen tarkkailu voi olla myös hyödyllistä, mutta tämän pakkomielteinen tekeminen voi muodostua ongelmaksi.
Monia permareksiasta kärsiviä ihmisiä ei kuitenkaan ole vielä diagnosoitu. Näiden henkilöiden paino vaihtelee suuresti ja he muuttavat usein ruokavaliotottumuksiaan, mutta eivät ulkoisesti näytä olevan huonovointisia. Tästä syystä he eivät todennäköisesti saa tarkkaa lääketieteellistä diagnoosia tästä häiriöstä.
Henkilöt, jotka muuttavat usein ruokailutottumuksiaan ja toivovat aina laihtuvansa, sairastavat todennäköisesti permareksiaa. Yksilöt, joilla on tämä sairaus, reagoivat herkästi kehoaan tai painoaan koskeviin kommentteihin; heillä on tapana jatkuvasti vertailla itseään muihin ihmisiin.
Vaikka masennuksen ja anoreksian välisestä suhteesta on olemassa vankkaa näyttöä, tätä yhteyttä ei ole vielä voitu laajentaa psyykkisiin ongelmiin ja permareksiaan.
Lue myös: Autistilasten syömishäiriöt
Kuinka tunnistaa, kärsiikö joku permareksiasta?
Tämän sairauden diagnosointi ei ole helppo tehtävä. Ei ole olemassa seulontatyökaluja, jotka mahdollistaisivat ongelman tarkan tunnistamisen. Paras tapa diagnosoida on tarkkailla yksilön käyttäytymistä ja suorittaa useita testejä, jotka määrittävät hänen mielentilansa.
Niille, jotka osoittavat tiettyä pakkomielteistä käyttäytymistä ruoan suhteen, mutta jotka eivät sovi anoreksian tai bulimiaan kliiniseen kehykseen, voidaan mahdollisesti diagnosoida permareksia.
On tärkeää keskittyä yksilön ruokailutottumuksiin ja hänen suhteeseensa ruokaan. On myös syytä tietää, kuinka altis ihminen on ulkoiselle kritiikille. Jos muiden ihmisten mielipiteet todella vaikuttavat heihin, heidän riskinsä kärsiä tai sairastua syömishäiriöön kasvaa.
Kuten aiemmin mainittiin, jos henkilö on viimeisen vuoden aikana noudattanut kolmea tai useampaa erilaista ruokavaliota aikomuksenaan laihtua, sopii hän permareksian viitekehykseen. Jos näin on, on parasta ottaa yhteyttä ammattilaiseen mahdollisimman pian. Varhainen ennaltaehkäisy ja hoito ovat parhaita ratkaisuja ruokaan liittyviin sairauksiin, ja tämä vähentää myös komplikaatioiden riskiä.
Permareksian syyt
Tutkimukset ovat osoittaneet, että tällaisiin ongelmiin liittyviä tekijöitä ovat:
- Psykologiset ongelmat biologisissa vanhemmissa
- Äidin stressi raskauden aikana
- Lapsuusajan liikalihavuus
- Sosiaalinen paine
Lisäksi Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America Magazinessa julkaistun tutkimuksen mukaan sosiaalisessa mediassa on usein saatavilla liikaa tietoa ruokaan liittyvistä sairauksista, kuten permareksiasta. Näiden tietojen huono tulkinta teknisen tietämyksen puutteesta voi aiheuttaa näiden haitallisten tapojen muodostumisen.
Lue myös: Mistä juoksuriippuvuuden tunnistaa?
Permareksia on ruokaan liittyvä häiriö, jota on vaikea diagnosoida
Kuten olemme jo maininneet, permareksia on sairaus, joka on tunnistettu vasta äskettäin, eikä siitä ole vielä paljoa tieteellistä näyttöä. Tiedämme, että se voi olla ensimmäinen askel suurempien ongelmien kehittymisessä, ja sen varhainen diagnosointi auttaa ehkäisemään vakavien sairauksien kehittymisen.
Kaiken kaikkiaan tämän syömishäiriön tunnistamiskriteerit eivät ole selvät, minkä vuoksi on tärkeää käydä asiantuntijan luona ja kokeilla erilaisia seulontatestejä.
Muista, että ruokaan liittyvät häiriöt ovat monimutkaisia ja vaativat monipuolista hoitoa. On välttämätöntä käsitellä ongelmaa eri näkökulmista, jotta voidaan löytää luotettava ratkaisu, joka vähentää keskipitkän aikavälin seurausten riskiä.
Emme voi tarpeeksi korostaa, että parasta on keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa saadaksesi lisätietoja permareksiasta. Yksityiskohtiin keskittyminen voi olla avainasemassa ongelman diagnosoinnissa sen varhaisessa vaiheessa ja komplikaatioiden ehkäisyssä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Saul JS., Rodgers RF., Adolescent eating disorder risk and the online world. Chil Adolesc Psychiatr Clin N Am, 2018. 27 (2): 221-228.
- Keski Rhakonen A., Mustelin L., Epidemiology of eating disorders in Europe: prevalence, incidence, comorbidity, course, consequencies, and risk factors. Curr Opin Psychiatry, 2016. 29 (6): 340-5.
- Thornton LM., Welch E., Munn Chernoff MA., Lichtenstein P., et al., Anorexia nervosa, major depression, and suicide attemps: shared genetic factors. Suicide Life Threat Behav, 2016. 46 (5): 525-534.
- Jáuregui-Lobera, Ignacio. “¿ Medicina y enfermedades o moda y consumismo?.” Journal of Negative and No Positive Results: JONNPR 2.2 (2017): 46-48.
- Encalada, Sergio Constantino Ochoa, et al. “La publicidad en internet y la presencia de trastornos alimenticios en los adolescentes.” Memorias del tercer Congreso Internacional de Ciencias Pedagógicas: Por una educación inclusiva: con todos y para el bien de todos. Instituto Superior Tecnológico Bolivariano, 2017.
- Giner Bartolomé, Cristina. “Emociones y trastornos de la conducta alimentaria: Correlatos clínicos y abordajes terapéuticos basados en nuevas tecnologías.” (2016).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.