Logo image
Logo image

Mikä on nenä-mahaletku ja mihin sitä käytetään?

3 minuuttia
Nenä-mahaletkua voidaan käyttää myös vatsahuuhtelun tekemiseen tai lääkkeiden antamiseen.
Mikä on nenä-mahaletku ja mihin sitä käytetään?
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nasogastrinen intubaatio koostuu ruokintaletkun kiinnittämisestä potilaan nenästä ruokatorven kautta mahalaukkuun. Nenä-mahaletku on yleensä muovia tai silikonia ja melko hyödyllinen sellaisten potilaiden ruokkimisessa, jotka eivät pysty pureskelemaan tai nielemään ruokaa.

Tämän päivän artikkelissa kerromme nenä-mahaletkun pääasiallisista käyttötavoista sekä sen huollosta ja mahdollisista käyttöön liittyvistä komplikaatioista.

Mihin tarkoitukseen nenä-mahaletku on?

Kuten yllä mainitsimme, nenä-mahaletkulla voidaan ruokkia potilas, joka ei pysty syömään itse. Letkusta ruoka kulkeutuu suoraan mahalaukkuun. Se ei auta ruoansulatuksessa mutta helpottaa ruoan kulkeutumista tähän elimeen.

Ruokintaletkuja käytetään tavallisesti sellaisilla potilailla, joilla on aineenvaihdunta- ja suolistohäiriöitä. Niitä käytetään myös psyykkisistä häiriöistä kärsivillä potilailla, kuten syömishäiriöissä. Niistä on apua myös vaikeassa aliravitsemuksessa tai keskosilla.

Nenä-mahaletkulla voidaan myös tyhjentää mahalaukun sisältö silloin, kun ruoansulatuskanavassa on tukos. Sitä voidaan käyttää niin ikään myrkytystilanteissa tai mahalaukun tyhjentämiseen ennen anestesiaa. Nenä-mahaletkun kautta voidaan myös annostella lääkkeitä.

Vain koulutettu hoitaja tai lääkäri voi tehdä tällaisia toimenpiteitä. Niiden, jotka joutuvat tekemään sen itse, on saatava asianmukainen koulutus ja kyettävä huoltamaan letkua.

Some figure

Saatat pitää myös: PEG-letkun asettaminen ja vaihto

Kuinka nenä-mahaletkua käytetään?

Monet potilaat tarvitsevat nenä-mahaletkua kotona, mistä syystä heidän on osattava myös huoltaa sitä itse.

Letkun ulkopuoli on osattava pitää puhtaana pyyhkimällä se lämpimällä saippuavedellä kostutetulla sideharsolla ja kuivaamalla se.

Letkuun lisätään tavallisesti hieman vettä, noin 5-10 ml, jokaisen aterian tai lääkityksen jälkeen. Merkinnöistä on tarkistettava, että katetri on oikeassa asennossa.

Tukkeutunut letku tulee vaihtaa uuteen, mieluiten lääkärin tai hoitajan avulla, vaikka jollakin perheenjäsenellä olisikin asianmukainen koulutus sen tekemiseen. Liittimen täytyy olla pois päältä kun mitään ei siirretä letkun kautta potilaaseen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Helikobakteeri voi olla syynä vatsaongelmiin

Nenä-mahaletku: muita vinkkejä

Nenä-mahaletkua käyttävien potilaiden on oltava tarkkana nenän ja suun kanssa. Letkua olisi hyvä liikutella aika ajoin ärsytyksen välttämiseksi. Jos tätä ei voida tehdä päivittäin, se tulisi tehdä ainakin kun se on likainen tai kun kirurginen teippi ei enää pysy paikallaan.

Huollosta vastaavan henkilön on puhdistettava potilaan nenäsieraimet päivittäin kostutetulla vanupuikolla ja ylläpidettävä hyvää suuhygieniaa potilaalla, sillä vaikka henkilö ei pureskelekaan ruokaa, hampaat ja kieli on edelleen harjattava vähintään kaksi kertaa päivässä.

Nenää ja huulia on myös kostutettava, sillä kasvojen iho on melko herkkää. Nenä-mahaletku aiheuttaa usein ärsytystä, jota voide voi auttaa lievittämään.

Some figure

Mitkä ovat yleisimmät komplikaatiot?

Vaikka nenä-mahaletku on hyödyllinen väline, siihen voi liittyä joitakin komplikaatioita. Se voi aiheuttaa esimerkiksi nenävaurioita. Kuten aiemmin mainitsimme, letkun asentoa tulisi muuttaa niin usein kuin mahdollista. Aluetta on myös desinfioitava ja pestävä.

Kun letku tukkeutuu, sitä voi yrittää avata laittamalla sinne lämmintä vettä. Asiaa on kysyttävä ensin lääkäriltä. Useimmiten tukokset voi estää juoksuttamalla vettä letkun läpi jokaisen ruokinnan jälkeen.

Toinen yleinen komplikaatio on letkun irtoaminen. Se ei välttämättä aina tapahdu vahingossa monen potilaan mielestä letku on häiritsevä. Oli syy mikä tahansa, ammattilaisen tulee vaihtaa letku uuteen.

Pahoinvointi ja oksentelu ovat yleisiä sivuvaikutuksia, erityisesti kun potilas ei ole hyvässä asennossa. Tämän ehkäisemiseksi pyri asettamaan potilas 45 asteen kulmaan, jotta ruoka ei kulkeutuisi mahalaukkuun liian nopeasti.

Yhteenveto

Nenä-mahaletku on laajalti käytetty instrumentti, mutta sen käyttö vaatii lääkärin ohjeistusten tarkkaa noudattamista. On erittäin tärkeää osata käyttää ja huoltaa sitä oikein. Kysy siis neuvoa lääkäriltä tai hoitajalta, jos sinulla on mitään kysymyksiä tai esiintyy komplikaatioita.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cuidado, P. S. U. (n.d.). Sonda nasogástrica.
  • Sonda nasogástrica en enfermedades metabólicas | Guía Metabólica. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://metabolicas.sjdhospitalbarcelona.org/noticia/sonda-nasogastrica-enfermedades-metabolicas
  • Definición de sonda nasogástrica – Diccionario de cáncer – National Cancer Institute. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionario/def/sonda-nasogastrica
  • Preevid: Indicación para el uso de sonda nasogástrica en la hemorragia digestiva alta no varicosa. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://www.murciasalud.es/preevid/19712

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.