Mikä on molekyyligastronomia ja mitkä ovat sen edut?

Oletko kuullut molekyyligastronomiasta? Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mistä tässä innovatiivisessa tekniikassa on kyse.
Mikä on molekyyligastronomia ja mitkä ovat sen edut?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Molekyyligastronomia on täällä tehdäkseen meihin vaikutuksen väreillään, tieteellään ja taiteellaan! Tämä tapa valmistaa ruokaa on valloittanut maailman parhaat kokit. Se on saanut alkunsa kulinaarisen taiteen ja tieteen kohtaamisesta. Tänään kerromme, mikä on molekyyligastronomia ja mitkä ovat sen edut.

Molekyyligastronomia perustuu elintarvikkeiden kemiallisten ja fysikaalisten tasojen muutosten tutkimukseen sekä pyrkimykseen parantaa elintarvikkeiden aistinvaraisia ​​ominaisuuksia. Molekyyligastronomia hyödyntää teknologisia innovaatioita soveltaakseen niitä elintarvikkeisiin ja tarjotakseen korkealaatuisempia makuelämyksiä.

Molekyyligastronomian historia

Ensimmäiset askeleet molekyyligastronomiassa otettiin vuonna 1969. Tutkija ja fyysikko Nicholas Kurti piti konferenssin nimeltä The Physicist in the Kitchen. Konferenssissa hän ilmoitti surullisesti, että kuinka olemme kiinnostuneita mittaamaan Venuksen ilmakehän lämpötilaa, mutta emme mittaa kohokkaiden lämpötilaa.

Molekyyligastronomia nousi vuonna 1988 tieteenalaksi Nicholas Kurtin ja Hervé Thisin työn ansiosta. He määrittelivät sen kaiken kulinaarisen tieteen tutkimukseksi. Näin se ilmaistaan ​​Mariana Koppmanin kirjassa Molecular Gastronomy Manual.

Vuosien varrella se on auttanut ymmärtämään monien kulinaaristen ilmiöiden syitä ja parantamaan erilaisia tekniikoita ruoan ominaisuuksien säilyttämiseksi. Itse asiassa molekyyligastronomiassa käytetään tietoa eri tieteenaloilta, kuten kemiasta, fysiikasta, antropologiasta ja biologiasta.

Tämäntyyppinen ruoanlaitto on ollut suosittua Ranskassa vuodesta 1990 lähtien. Nykyään se on integroitu keittiöihin ympäri maailmaa. Vaikka se kuulostaa oudolta, ​​tyhjiöpakkaaminen ja Thermomix-koneen käyttö ovat osa molekyyligastronomiaa.

Molekyyligastronomia mullistaa ruoanlaiton.
Ammattimainen gastronomia kehittyy ja osa muutoksesta johtuu molekyyligastronomiasta ja sen tuomasta tiedosta.

Molekyyligastronomian ominaisuudet ja tekniikat

Molekyyligastronomiassa keittiöstä tulee laboratorio. Yksi sen pääominaisuuksista on dekonstruktio, koska se pyrkii purkamaan, muodostamaan uudelleen ja soveltamaan erilaisia ​​tekniikoita ruoan tekstuurien parantamiseksi.

Sen tavoitteena on myös saada ruokailijat nauttimaan ruuanlaitosta, eikä keskittymään vain makuihin. Molekyyligastronomiaan tarvitaan yleensä ammattilaistason keittiö, mutta sitä on mahdollista kokeilla myös kotona.

Hyperjäädytys typellä

Viime vuosina nestemäinen typen käyttämisestä ruuanlaitossa on tullut suosittua. Kyseessä on tekniikka, jossa typpeä käytetään sen nestemäisessä muodossa. Sen lämpötila pidetään -19 celsiusasteessa, jolloin sitä voidaan käyttää kylmien ruokien, erityisesti hyytelöiden, jäätelöiden ja jälkiruokien valmistukseen. Se auttaa myös saavuttamaan uudenlaisen kermaisen tekstuurin.

Periaatteessa ruoka upotetaan eräänlaiseen pakastesäilöön. Typpi on kuitenkin vaikeasti käsiteltävä kaasu, ja jos sitä ei käsitellä oikein, sillä voi olla vaarallisia seurauksia. Tästä syystä se on tekniikka, jota vain asiaan perehtyneiden ammattilaisen tulisi käyttää.

Ferifikaatio

Tämä on toinen tekniikka, josta on tullut erittäin suosittu haute cuisine -ravintoloissa. Siihen kuuluu nestemäisten ruokien muuttaminen pieniksi geelipalloiksi.

Ne saadaan käyttämällä natriumalginaattia ja kalsiumkloridia. Tätä tekniikkaa, sen lisäksi että elintarvikkeet säilötään niin että ne aiheuttavat makuräjähdyksen suussa, on käytetty myös cocktaileissa.

Pakastuskuivatus

Tämä on prosessi, joka poistaa veden ruoasta kuivaamalla sen tyhjiössä erittäin matalissa lämpötiloissa. Ensin ruoka jäädytetään ja sitten vesi sublimoidaan, koska se syötetään tyhjiökammioon.

Parasta on, että se säilyttää jopa 98 % ruoan ominaisuuksista. Sitä käytetään yleensä viljan ja hedelmien säilömiseen.

3D-tulostin

Tämä on yksi molekyylikeittiön nykyaikaisimmista tekniikoista. Sen avulla voit “tulostaa” ruokaa eri muodoissa.

Raaka-aineena käytetään yleensä suklaata tai pastaa. Se on keksintö, joka vie jälkiruuat uudelle tasolle. Syötävälle paperille voidaan tulostaa myös kuva jälkiruuasta.

Tyhjiöpakkaaminen

Tämän tyyppistä molekyyligastronomian tekniikkaa käytetään lihan ja vihannesten kypsentämiseen. Tämän saavuttamiseksi ruoka laitetaan tyhjiösuljettuun pussiin ja kypsennetään tässä pakkauksessa vakiolämpötilassa. Tästä syystä se edistää lihan säilymistä tuoreena ja säilyttää sen pehmeän koostumuksen.

Vaahtojen muodostuminen

Tämä tekniikka on suhteellisen helppo toteuttaa käytännössä. Tästä syystä sitä käytetään usein monissa ravintoloissa.

Kyse on vaahtojen muodostamisesta eri elintarvikkeista erityisillä koneilla, jotka yhdistävät elintarvikestabilointiaineita ja tärkkelyksiä. Useimmissa tapauksissa käytetään soijapapujohdannaisia, joita kutsutaan lesitiineiksi.

Molekyyligastronomia käyttää soijapapuja.
Soijalesitiini on valittu muodostamaan vaahtoja, jotka koristavat ja täydentävät ruokia.

Molekyyligastronomian edut

Molekyyligastronomia voi tarjota monia uusia mahdollisuuksia ruuanlaiton saralla. Ensinnäkin sen avulla voidaan parantaa ruoan makua ja tekniikasta riippuen säilyttää ravintoaineiden ominaisuudet.

Molekyyligastronomiassa ruokaa ei paisteta, eikä siinä yleensä käytetä jauhoja, joten ruoka sopii myös keliaakikoille.

Toisaalta sen avulla voit luoda innovatiivisia reseptejä, joilla on erittäin taiteellinen ja epäperinteinen estetiikka. Kuten olemme jo maininneet, molekyyligastronomia sopii erinomaisesti silmiinpistävän estetiikan saavuttamiseksi. Tästä syystä sen sanotaan luovan makuelämyksiä, joita et ole ennen kokenut.

Molekyyligastronomiassa käytetyt tekniikat voivat pidentää elintarvikkeiden säilyvyyttä. Tyhjiöpakkauksella, kuivauksella ja pakastekuivauksella elintarvikkeet voidaan säilyttää pidempään menettämättä niiden sisältämiä ravintoaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.