Mikä on krooninen migreeni?

Kroonisella migreenillä on suuri vaikutus ihmisen elämänlaatuun ja päivittäiseen toimintaan. Potilas kärsii todennäköisemmin masennuksesta ja ahdistuksesta.
Mikä on krooninen migreeni?
Mariel Mendoza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza.

Viimeisin päivitys: 01 huhtikuuta, 2023

Krooninen migreeni tunnetaan nykyään myös termillä muuntunut migreeni. Se viittaa jännitystyyppisen päänsäryn esiintymiseen vähintään 15 päivänä kuukaudessa potilaalla, jolla on ollut episodista migreeniä vähintään 3 kuukauden ajan.

Potilailla on ollut episodista migreeniä, joka alkaa heidän toisella tai kolmannella vuosikymmenellä. Eteneminen on yleensä asteittaista, mutta äkillisyyttä on kuvattu 15-30 %:lla ihmisistä.

Hoito on monimutkaista, ja sen tulisi keskittyä kivun ehkäisyyn sekä elämäntapojen muutoksiin. Jaksottaisen migreenin muutos liittyy analgeettien väärinkäyttöön, ja se tulee ottaa huomioon lähestymistavassa.

Miten krooninen tai muuntunut migreeni määritellään?

Krooninen migreeni tarkoittaa sitä, että episodinen migreeni (eli harvemmin ilmestyvä) muuttuu krooniseksi. Yleensä tila menettää joitakin migreenin ominaisuuksia, jotka muistuttavat jännitystyyppistä päänsärkyä. Jaksot ovat yleisempiä, mutta vähemmän intensiivisiä.

Kansainvälisen päänsärky-yhdistyksen ja sen vuonna 2006 julkaistujen kriteerien mukaan kroonisen migreenin diagnoosi edellyttää seuraavaa:

  • 15 päivää tai enemmän päänsärkyä (jännitystyyppinen tai migreeni) kuukaudessa, vähintään 3 kuukauden ajan.
  • 8 päivää tai enemmän päänsärkyä kuukaudessa 3 kuukauden ajan, joka täyttää 2 seuraavista neljästä ominaisuudesta: yksipuolinen sijainti, sykkivä, keskivaikea tai vaikea, fyysinen aktiivisuus pahentaa, ja lisäksi yksi siihen liittyvistä oireista (pahoinvointi, valonarkuus, fonofobia). Tai kun sitä hoidetaan ergotamiinilla tai triptaaneilla, se estää migreenioireiden kehittymisen.
  • 5 tai enemmän aikaisempaa episodista migreenikohtausta (yleensä ilman auraa).
  • Ei liity kipulääkkeiden väärinkäyttöön tai muihin syihin.
Naisella on krooninen migreeni.
Siirtyminen tavallisesta migreenistä krooniseen migreeniin voi olla asteittaista, vaikkakin yli 10 % äkillisistä evoluutioista on raportoitu.

Oireet

Koska sitä pidetään episodisen migreenin kroonistumisena, oireet ovat samat:

  • Yksipuolinen päänsärky, jossa sykkivä luonne
  • Herkkyys valolle tai äänelle (valo- ja fonofobia)
  • Pahoinvointi ja oksentelu

Auran esiintyminen ennen kivun puhkeamista ei ole niin yleistä näissä tapauksissa.

Joskus sitä ei voi erottaa jännitystyyppisistä päänsäryistä. Ajan myötä päänsäryt yleensä tapahtuvat useammin, mutta niiden intensiteetti heikkenee, kunnes siitä lopulta kehittyy krooninen päivittäinen tai lähes päivittäinen päänsärky, jossa on päällekkäisiä jännitystyyppisen päänsäryn ja klassisen migreenin ominaisuuksia.

Se liittyy usein kipulääkkeiden väärinkäyttöön, unihäiriöihin, masennukseen ja ahdistukseen. Siksi katsotaan, että stressi, traumaattisten tekijöiden läsnäolo tai tupakan ja alkoholin käyttö voivat edistää episodisten migreenien kroonistumista.

Riskitekijät

Muuttuneen migreenin kehittymisen riskitekijöitä ovat seuraavat:

  • Stressi
  • Naissukupuoli
  • Geneettinen taipumus
  • Kofeiinin kulutus
  • Huono unihygienia
  • Epäsodistisen migreenin historia
  • Vaihdevuosiin liittyvät hormonaaliset muutokset
  • Psyykkiset häiriöt, kuten ahdistuneisuus tai masennus
  • Kipulääkkeiden väärinkäyttö akuuttien päänsärkykohtausten hoitoon

Näistä viimeinen tekijä on erityisen tärkeä. Väärinkäytöllä tarkoitetaan ei-opioidisten kipulääkkeiden ottamista vähintään 15 päivää kuukaudessa tai triptaanien, ergotamiinin, opioidien ja yhdistelmäkipulääkkeiden tapauksessa vähintään 10 päivää kuukaudessa.

Kroonisen migreenin luokittelemiseksi asianmukaisesti pelastuskipulääkkeiden käyttö tulee keskeyttää 2 kuukaudeksi.

Kroonisen migreenin hoito on monimutkaista

Muuntuneen migreenin hoito vaatii ennaltaehkäisevää lääkitystä, elämäntapamuutoksia ja laukaisimien poistamista. Sen teho ei kuitenkaan ole välitön, ja se voi viivästyä jopa 3-6 viikkoa sen aloittamisesta.

Kiireellisiä lääkkeitä, mukaan lukien ei-opioidiset analgeetit, kuten ergotamiini ja triptaanit, ei pitäisi suositella. Ennaltaehkäisevä lähestymistapa sisältää seuraavien lääkkeiden käytön:

  • Trisykliset masennuslääkkeet (nortriptyliini) tai selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (fluoksetiini), jotka myös parantavat masennusta, ahdistusta ja niihin liittyviä unihäiriöitä.
  • Beetasalpaajat (atenololi, metoprololi ja propanololi).
  • Antikonvulsantit (topiramaatti ja valproiinihappo). Vasta-aiheinen hedelmällisessä iässä oleville naisille.
  • Botuliinitoksiini-injektio (erityisesti hyödyllinen niille, jotka eivät siedä päivittäistä oraalista lääkitystä).
  • Monoklonaaliset kalsitoniinigeeniin liittyvät peptidivasta-aineet, kuten erenumabi, fremetsumabi, galkanetsumabi ja eptinetsumabi.

Yleensä on tarpeen yhdistää lääkkeitä, joilla on eri vaikutusmekanismit, oireiden hallitsemiseksi. Masennuslääkkeet yhdistetään usein esimerkiksi beetasalpaajiin.

Ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä, triptaaneja ja ergotamiineja suositellaan akuuttien kipujaksojen hoitoon ihmisillä, jotka eivät käytä kipulääkkeitä väärin. Lisäksi tulisi käyttää tottumuksia adjuvantteja, kuten uniaikataulujen säätelyä, tunnettujen laukaisimien välttämistä ja ruokailuaikojen noudattamista.

Kognitiivisilla terapioilla (rentoutuminen, stressinhallinta) on jonkin verran tehoa. Myös ruokavaliomuutoksia suositellaan, kuten kofeiinin käytön ja tupakoinnin lopettamista.

Kofeiinin käytön lopettaminen voi auttaa vähentämään migreenijaksoja. Samalla tavalla tulee tunnistaa muut kivun laukaisevat tekijät.

Krooninen migreeni voi tehdä toimintakyvyttömäksi

Päivittäinen tai lähes päivittäinen päänsärky tai migreeni vaikuttaa elämänlaatuun ja mielialaan. Siksi sen lisäksi, että se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään, se altistaa lääkkeiden liialliselle käytölle tuskallisten kohtausten parantamiseksi.

Tästä syystä määrättyjen lääkkeiden käyttöä tulee rajoittaa, eikä niitä tulisi käyttää useammin kuin kerran tai kahdesti viikossa. Lisäksi kroonisesta migreenistä kärsivillä on hyvin usein psykiatrisia häiriöitä, joihin psykoterapia voi olla hyödyllistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.