Mikä on kamut-vehnä ja millaisia terveyshyötyjä se tarjoaa?
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
Kamut-vehnää on viljelty Afrikassa jo monien vuosien ajan, ja vähitellen sitä on tuotu myös länsimaiseen ruokavalioon. Tämä suosion kasvu johtuu sen tarjoamista terveyseduista ja ravintoaineiden määrästä. Kamut-vehnä on siis erittäin houkutteleva vaihtoehto tavallisen vehnän korvaamiseksi.
On huomattava, että asiantuntijoiden kanta monien viljojen kulutukseen on muuttunut. Tiettyjä elintarvikkeita, kuten vehnää, ei enää pidetä hyvälaatuisina elintarvikkeina, koska perinteinen vehnä käy läpi monimutkaisen prosessoinnin, jonka aikana monet tärkeät ravintoaineet katoavat. Sen sijaan täysjyvää sisältävät lajikkeet, joihin ei ole lisätty sokereita, ovat saamassa jalansijaa, ja näistä yksi on juuri kamut-vehnä.
Kamutin ja tavallisen vehnän erot
Kamutilla ja tavallisella vehnällä on tiettyjä käyttötarkoituksia. Molemmat voivat muodostaa pastan pääainesosan. Erot ovat kuitenkin merkittäviä, sillä kamut on jyvältään huomattavasti suurempi kuin tavallinen vehnä, mutta samalla elimistön ruoansulatus pystyy käsittelemään sen helpommin.
Yksi tärkeimmistä eroista näiden kahden välillä on se, että kamut-vehnä sisältää enemmän proteiinia – noin 15 grammaa proteiinia 100 grammaa tuotetta kohti. On muistettava, että nämä ravintoaineet ovat välttämättömiä asianmukaisen lihasten hyvinvoinnin ja terveyden takaamiseksi, kuten esimerkiksi Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on todettu.
Samalla kamut-vehnä sisältää suuremman määrän erilaisia vitamiineja, erityisesti A-vitamiinia. Tällä vitamiinilla on osoitettu olevan positiivinen vaikutus silmien terveyteen, mikä puolestaan voi auttaa vähentämään patologisten silmäsairauksien kehittymisen riskiä.
Mitä tulee hiilihydraatteihin, vehnällä ja kamutilla ei ole merkittäviä eroja sen lisäksi, että kamut-vehnällä on tavallista vehnää pienempi glykeeminen indeksi. Onkin hyvä pitää mielessä, että vehnää kulutetaan yleensä hyvin prosessoituna, mikä ei puolestaan tee hyvää verensokerille.
Kiinnostaako aihe sinua? Lue täältä lisää: Runsaskuituisia luontaishoitoja verensokerin säätelyyn
Kamut-vehnän ravitsemukselliset ominaisuudet
Tässä osiossa aiomme tarkastella paremmin kamut-vehnän ominaisuuksia silloin, kun se lisätään osaksi terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.
Tarjoaa laadukasta energiaa
Hiilihydraatit ovat välttämättömiä, erityisesti urheilijan ruokavaliossa. Ne pystyvät tarjoamaan tarvittavan määrän energiaa anaerobisen aineenvaihdunnan aloittamiseksi, joka puolestaan vastaa elimistön maksimaalista rasituksesta.
Jos ihminen viettää paljon aikaa paikoillaan, eikä juurikaan liiku, hiilihydraattien tarve laskee. Hiilihydraatteja on kuitenkin mahdollista pitää osana ruokavaliota ilman, että ne aiheuttaisivat vahinkoa terveydelle. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on tarpeen vahvistaa, paljonko hiilihydraatteja tarvitaan ja tämän lisäksi valita vain sellaisia hiilihydraatteja, joilla on alhainen glykeeminen indeksi.
Parantaa suoliston terveyttä
Kamut-vehnä erottuu muiden vehnälajikkeiden joukosta kuitupitoisuudellaan. Tämä aine on välttämätön suoliston terveyden edistämiseksi. Se pystyy estämään ummetusta ja vähentää myös paksusuolen syövän riskiä, kuten International Journal of Food Sciences and Nutrition -lehdessä julkaistut tiedot tuovat esille.
On huomattava, että ruokavalioon on sisällytettävä sekä liukoisia että liukenemattomia kuituja. Kamut on hyvä liukenemattoman kuidun lähde, joten voit täydentää ruokavaliota muilla viljoilla, kuten kauralla, jonka koostumus sisältää beetaglukaania.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka välttää ruoansulatusongelmat? 9 terveellistä tottumusta
Kamut-vehnä on antioksidantti
Kamutin antioksidantit johtuvat viljan A-vitamiinista. Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, tällä vitamiinilla on kyky ehkäistä monia patologisia silmäsairauksia, mutta e voi auttaa myös taistelemaan tulehduksia vastaan sekä ehkäistä vapaiden radikaalien muodostumista.
Tämän mikroravintoainetta riittävä saanti on yhdistetty esimerkiksi pienempään riskiin sairastua maksasairauksiin. Näin todetaan esimerkiksi Nutrition and Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Auttaa hallitsemaan kolesterolia
Vaikka olemme jo aikaisemmissa artikkeleissa maininneet, että ruokavaliolla on rajallinen vaikutus elimistön kolesterolitasoihin, on totta, että kuitu omaa joitakin toimintoja, jotka voivat auttaa lipidiprofiilin muokkaamisessa. Kamut-vehnä voi tässä mielessä alentaa kokonaiskolesterolin tasoa, vaikkakaan ei dramaattisesti.
Joka tapauksessa on hyvä pitää mielessä, että kolesterolin pitäminen liian alhaisena ei myöskään ole hyväksi terveydellesi. Myytti siitä, että korkea kolesteroli yksin on selvä merkki sydän- ja verisuonitaudeista, alkaa olla jo kumottu, ellei kyseessä sitten ole henkilö, jonka kolesteroliarvot ovat erittäin korkealla tasolla.
Parantaa immuunijärjestelmän toimintaa
Kamutin sisältämistä hivenaineista on mainittava erityisesti sinkki. Tämä mineraali pystyy säätelemään testosteronin tuotantoa miehillä ja varmistamaan immuunijärjestelmän asianmukaisen toiminnan. Riittävä sinkin saanti päivittäisen ruokavalion kautta voi auttaa myös vähentämään tartuntatautien riskiä.
Joka tapauksessa, kaikista sen eduista huolimatta, kannattaa pitää mielessä, että kamutin koostumus sisältää vehnän tapaan gluteenia, joten se ei sovi keliaakikoille. Gluteenia ei kuitenkaan ole suositeltavaa poistaa ruokavaliosta kokonaan, ellet sitten ole saanut gluteeni-allergiaan tai yliherkkyyteen viittaavaa diagnoosia tai noudatat ammattilaisen laatimaa ruokavaliota, jossa gluteenia tulisi jostakin merkittävästä syystä välttää.
Miten kamutia käytetään keittiössä?
Kamutia voidaan käyttää samalla tapaa kuin mitä tahansa muutakin viljanjyvää, eli se tulee keittää vedessä. Pese kamut huolellisesti ennen kuin lisäät sen keitinveteen.
Pakkauksessa määritellyn kypsennysajan jälkeen kamut-jyvät ovat pehmeitä ja käyttövalmiita käytettäväksi sellaisenaan esimerkiksi pääruoan lisukkeena tai salaattien pääraaka-aineena.
Toisaalta voit myös hankkia kamut-jauhoja pastan tai leivän valmistukseen. Jos aiot käyttää kamut-vehnää tavallisten vehnäjauhojen sijaan, pidä mielessä, että kamut-vehnät käyminen tapahtuu hieman erillä tavalla kuin tavallisen vehnän.
Kamut-vehnä: yhä enemmän käytetty vilja
Ravitsemuksellisten ominaisuuksiensa vuoksi kamut on kasvattanut hiljalleen suosiotaan myös länsimaisessa keittiössä. Sen säännöllinen käyttö mahdollistaa kaikkien sen tarjoamien terveysetujen hyödyntämisen, ja lisäksi kamut on huomattavasti suositeltavampi vaihtoehto kuin perinteinen vehnä, sillä se ei ole yhtä prosessoitua.
Lisäksi kamut-vehnän toinen ehdoton etu on se, että se on hyvin helppo valmistaa. Voit käyttää kamutia minkä tahansa pääruoan lisukkeena samalla tavalla kuin riisiä tai kvinoaa. Lisäksi se sopii erittäin hyvin yhteen monenlaisten vihannesten kanssa. Suosittelemme, että kokeilet sitä rohkeasti lisäämällä sen osaksi ruoanlaittoa ja ruokavaliotasi!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
- Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
- Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.
- Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitgamin A, and risk of liver cancer. Nutr Healht, 2018. 24 (2): 121-131.
- García, Fernando O. “Avances en el Manejo Nutricional del Cultivo de Trigo.” Actas Congreso “A Todo Trigo”. FCEGAC. Mar del Plata. 2004.
- Gilarte, Yanisel Cruz. “Sobre las asociaciones entre los lípidos séricos y el riesgo cardiovascular.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 28.1 (2018): 27.
- Šuligoj, Tanja, et al. “Evaluation of the safety of ancient strains of wheat in coeliac disease reveals heterogeneous small intestinal T cell responses suggestive of coeliac toxicity.” Clinical Nutrition 32.6 (2013): 1043-1049.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.