Logo image
Logo image

Mikä on CP-vamma?

3 minuuttia
Lue lisää CP-vammasta, liikkeiden suorittamiseen liittyvästä oireyhtymästä, jota ilmenee yleensä kolmen vuoden ikäisillä lapsilla.
Mikä on CP-vamma?
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

CP-vamma on eräänlainen aivovaurion aiheuttama kehitysvamma. Tämä vaurio rajoittaa ihmisen aktiivisuutta, sillä se vaikuttaa sekä liikkuvuuteen että ryhtiin.

Suomessa noin 100-120 lasta saa CP-vammadiagnoosin vuosittain. Se on yleinen ja suurta kyvyttömyyttä aiheuttava oireyhtymä. Tässä artikkelissa kerromme lisää CP-vammasta ja sen eri tyypeistä.

Saatat myös pitää: Kaavamainen liikehäiriö: syyt, oireet ja hoito

Mitä CP-vammasta tulisi tietää?

CP-vammaan johtava aivovaurio tapahtuu yleensä sikiön kehityksen aikana tai elämän ensimmäisen muutaman vuoden aikana. CP-vammasta kärsivillä potilailla on myös yleensä henkisiä tai älyllisiä puutteita. Tähän sairauteen viitataankin yleensä lukuisilla kehitysvammoilla.

Mikä CP-vamma on?

CP-vammalla viitataan häiriöihin, jotka vaikuttavat ihmisen liikkumiseen, tasapainoon ja ryhtiin. Se ilmestyy yleensä ensimmäisen muutaman elinvuoden aikana, sillä useimmiten sitä aiheuttava vaurio tapahtuu raskauden aikana.

CP-vamman kanssa tulee yleensä muita vaikeuksia. Esimerkiksi kävely ja kirjoittaminen ovat hankalia tästä sairaudesta kärsiville ihmisille.

CP-vammasta kärsivillä ihmisillä on myös usein lisäsairauksia ja mielenterveyshäiriöitä. Kaikki kuitenkin riippuu aivovaurion sijainnista ja koosta.

Valitettavasti CP-vamma on pysyvä sairaus. Tämä johtuu siitä, että aivovaurio ja sitä seuraava neurologinen vahinko on peruuttamaton. Koska suurin osa tapauksista tapahtuu ennen kuin potilas tulee kolmen vuoden ikään, ovat oireet usein näkyviä melko varhaisessa vaiheessa.

Some figure

Oireet

CP-vamma on yleensä huomattavissa vauvoilla, sillä heidän voi olla vaikea istua, ryömiä ja jopa hymyillä. Tämä sairaus muuttaa myös lihaksia eri tavoin halvauksen tyypistä riippuen.

Tämän sairauden oireet eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan liikkeeseen. CP-vamma voi myös aiheuttaa kuulo-ongelmia tai vaikeuksia tunnistaa ja tulkita kosketuksen tunnetta (agnosia). Se voi myös aiheuttaa koordinaatiokyvyn puutetta, keskittymishäiriöitä tai dyskinesiaa.

CP-vamman tyypit

CP-vamman tyyppejä on erilaisia ja niihin liittyy eri oireita:

  • Spastinen CP-vamma: Tällaisesta CP-vammasta kärsivillä ihmisillä on vaikeuksia hallita lihaksiaan, joiden on taipumus heikentyä. Se vaikuttaa myös yleensä käsiin ja jalkoihin.
  • Dyskineettinen CP-vamma: Tähän kuuluvat tahattomat ja hitaat liikkeet, jotka pahenevat väsymyksen ja voimakkaiden tunteiden myötä. Se oikeastaan paranee levon ja unen avulla. Yleensä on vaikea ymmärtää tällaisesta CP-vammasta kärsivän ihmisen puhetta.
  • Ataksia: Tällainen CP-vamma vaikuttaa pikkuaivoihin, joka on tasapainoa hallitseva aivojen osa.
  • Sekalainen CP-vamma: Tätä esiintyy silloin, kun vaurioita on eri alueilla aiheuttaen yhdistelmän eri oireita.

CP-vamma voidaan kuitenkin luokitella myös vahingoittuneiden alueiden mukaan. Tällaisia luokituksia ovat:

  • Hemiplegia
  • Paraplegia
  • Tetraplegia
  • Monoplegia

Samalla tavalla sairaus luokitellaan myös sen vakavuuden mukaan. Se voi siis olla lievää, kohtuullista tai vakavaa.

Hoito

Kuten olemme maininneet, kyseessä on pysyvä sairaus. Valitettavasti siihen ei ole parannusta. Tiettyjen hoitojen ja terveydenhuollon ansiosta CP-vammasta kärsivät ihmiset voivat kuitenkin parantaa elämänlaatuaan.

Sen mahdollistamiseksi potilaiden täytyy käydä useissa eri terapioissa, mukaanlukien fysioterapiassa, toimintaterapiassa ja puheterapiassa.

Parhaimman hoidon saamiseksi on useita eri terveyskeskuksia. On päiväkeskuksia, toimintaterapiakeskuksia sekä muita yllä mainittuja terapioita.

Tutkijat ovat tunnistaneet tiettyjä CP-vammaa ehkäiseviä syitä. On esimerkiksi välttämätöntä estää vauvan päätä saamasta iskua tai vaurioitumasta millään muulla tavoin. Sinun tulee käyttää turvavälineitä, kuten kypärää ja asianmukaisia vauvan turvaistuimia. On myös tärkeää olla hyvin varovainen kotona.

Some figure

Toinen sairauteen liittyvä ongelma voi olla verityypin sopimattomuus äidin ja sikiön välillä. Lääkärin tulisi kuitenkin havaita tämä ongelma jo raskauden varhaisessa vaiheessa ja antaa hoitokeinoja sen seurauksien ehkäisemiseksi. Varmista siis, että saat kaikki tarvittavat synnytystä edeltävät tarkistukset.

Samalla äiti pitäisi myös rokottaa vihurirokkoa vastaan, sillä se voi liittyä CP-vamman syntyyn.

Saatat myös pitää: Ravistellun vauvan oireyhtymä: syyt ja oireet

Yhteenveto

Ihanteellisesti sinun tulisi pitää raskaus niin terveellisenä kuin vain mahdollista ehkäistäksesi tätä sairautta syntymästä. Mikä vain riskitekijä, kuten tupakointi tai alkoholin kulutus, voi vahingoittaa sikiötä.

On myös välttämätöntä käydä kaikissa tarvittavissa testeissä ja tarkistuksissa raskauden aikana. Mikäli ongelmia ilmenee myöhemmin, tulisi sinun käydä lääkärin luona arvioimassa oireet kunnolla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ¿Qué es? – – ASPACE. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://aspace.org/que-es
  • ¿Qué es la Parálisis Cerebral? – Federación ASPACE Castilla y León. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://www.federacionaspacecyl.org/quienes-somos/que-es-la-paralisis-cerebral/
  • Pakhomov, A. M., Prostyakova, V. M., & Ivanov, V. I. (1959). Qualitative determination of glyoxylic acid by paper chromatography. Bulletin of the Academy of Sciences of the USSR Division of Chemical Science, 8(7), 1290–1291. https://doi.org/10.1007/BF00920419
  • Parálisis cerebral (para Adolecentes) – KidsHealth. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://kidshealth.org/es/teens/story-cerebral-palsy-esp.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.