Mihin probiootteja käytetään?

Mihin probiootteja käytetään?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Olet todennäköisesti kuullut kerta toisensa jälkeen suolistosi bakteerikasvuston suojaamisen ja “ravitsemisen” tärkeydestä hyvän terveyden takaamiseksi. Tiedätkö kuitenkaan mitä probiootit ovat ja kuinka voit hyödyntää probiootteja suolistosi hyvinvoinnin takaamiseksi?

Näistä elävistä mikrobeista on tullut yksi parhaimmista tavoista estää taudinaiheuttajia moninkertaistumasta, mikä voi vaikuttaa suolistosi ja immuunijärjestelmäsi terveyteen.

Probiootit ovat merkittävässä roolissa tiettyjen välttämättömien ravintoaineiden synteesissä sekä ruoansulatuksen terveyden ylläpitämisessä. Lisäksi ne luovat suojaavan esteen tartuntoja vastaan ja vähentävät tiettyjä tulehdusprosesseja.

Vaikka niitä löytyykin kehosta luonnollisesti, probiootteja voidaan myös saada tietyistä käyneistä ruoista tai maitotuotteista, kuten myös lisäravinteista. Tiedätkö mitkä niiden edut ovat? Jatka lukemista oppiaksesi kuinka hyödyntää probiootteja omassa ruokavaliossasi.

Mitä probiootit ovat?

Probiootti terminä on tullut todella suosituksi viime aikoina johtuen sen “nousukaudesta” säännöllisen ruokavalion täydentäjänä. Probiootti tarkoittaa kirjaimellisesti “elämän puolesta”, joka johtuu juurikin sen terveydelle antamista hyödyistä.

probiootteja saa käyneistä ruoista

Probiootit ovat pohjimmiltaan “hyviä” bakteereja ja hiivaa, jotka menevät ruoansulatuskanavan läpi paksusuoleen ja ohutsuoleen. Vaikka monet ihmiset yhdistävätkin bakteerit tauteihin, on joidenkin bakteerien tehtävä aivan päinvastainen.

Nämä bakteerit ovat pääosassa monien tautien ehkäisyssä. Kaikista yleisimmät ihmisille hyvät bakteerit ovat lactobacillus ja bifidobakteerit.

Mitä hyötyä probiooteista on?

Ruoansulatuskanavasi sisältää noin 400 bakteerilajia, jotka syntyvät suolistokasvustosta tai eliöstöstä. Niiden päätehtävänä onkin suojata kehoa tautien leviämiseltä, mikä on tärkeää monista syistä.

Probiootit hallitsevat myös epiteelikudoksen erittelyä ja helpottavat tiettyjä aineenvaihdunnallisia prosesseja sekä vitamiinien tuotantoa. On siis tärkeää omata “terve” suolistokasvusto.

Probiootit ovat näiden “elävien mikrobien” päälähde ja paras tapa palauttaa suolistokasvusto, kun se muuttuu taudeista, sairaudesta tai antibioottikuurista johtuen. Joten… mihin probiootteja käytetään?

 • Immunijärjestelmän vastauksen moduloimiseen suoliston sisällä ja ruoka-allergioille altistumisen vähentämiseen.
 • Energian luomiseen johtuen niiden kyvystä saada sulamattomat hiilihydraatit käymään ja parantamaan monosakkaridien imeytymistä.
 • Lisäämään veden ja mineraalien imeytymistä paksusuolessa.
 • Aineenvaihdunnan toiminnan optimoimiseen sekä liikalihavuuden ja diabeteksen ehkäisemiseen.
 • Useita ruoansulatusjärjestelmään liittyviä sairauksia (ripuli, ärtyvän suolen oireyhtymä ja Crohnin tauti) vastaan taistelemiseen.
 • Suoliston liikkeiden stimuloimiseen ja ummetuksen ehkäisemiseen.
 • Emätintulehdusten ja virtsatieputkitautien hoitamiseen.
 • Huonon kolesterolin ja triglyseridien vähentämiseen.
 • Suun terveyden suojaamiseen viruksia ja bakteereita vastaan.
 • Yleisen terveyden ja mielialan parantamiseen.
probiootteja vatsalle

Mistä probiootteja saadaan?

Nyt kun tiedät mihin probiootteja käytetään, on hyvä tietää mitkä lähteet tarjoavat niitä ruokavalioosi. Tutkitaan ensin joitakin luonnollisia vaihtoehtoja ja sitten “bioterapeuttisia probiootteja”.

Luonnolliset probiootit

Tällaisia probiootteja saadaan ruoista jotka ovat käyneet läpi käymisprosessin, mikä tarkoittaa sitä että tietyt bakteerit ovat muuttaneet ruoan alkuperäisen koostumuksen tehdäkseen siitä paremmin sulavan ruoan ja ravintoaineellisesti runsaamman.

Suosituimpia vaihtoehtoja ovat:

 • Piimä
 • Luonnonjogurtti
 • Kombutsa-tee
 • Juurileipä
 • Suolakurkut
 • Seitan
 • Hapankaali
 • Kimchi
 • Misokeitto

Bioterapeuttiset probiootit

probiootteja kapseleissa

Kaikki ihmiset eivät saa riittävästi probiootteja ruokavaliostaan. Nyt kun otetaan huomioon niiden tärkeys terveydelle, niiden käyttäminen lisäravinteena on erinomainen idea.

Koska monet ihmiset haluavat hyötyä probiooteista, on niitä tarjolla kapseleina, geelinä, jauheina ja muissa muodoissa. Ne sisältävät suuria määriä mikrobeja useista eri bakteerikannoista.

Jotkin ruoat sisältävät runsaasti probiootteja ja ne puoltavat hyvän bakteerikannan kasvua. Monissa tapauksissa nämä vaihtoehdot ovat tehokkaampia kuin perinteisten ruokien sisältämät probiootit.

Kuinka siis hyödyntää probiootteja

Probiootit ovat hyvä täydennys ihmisille, jotka ovat kehittäneet suoliston pH-tasapainon vaihtelusta johtuvan ruoansulatushäiriön. Niin ikään niiden saaminen ruoan kautta ja lisäravinteena on paras tapa vahvistaa ja suojella “hyviä” bakteereita, jotka taistelevat tauteja vastaan.

Nyt kun tiedät mitä probiootit ovat, voit helposti käyttää niitä ja parantaa terveyttäsi!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
15 terveellisintä probioottia ja prebioottia
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
15 terveellisintä probioottia ja prebioottia

Probiootit ja prebiootit eivät ole sama asia, mutta ne sekoitetaan joskus keskenään. Joka tapauksessa ne molemmat ovat tärkeitä terveyden kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lee ES, Song EJ, Nam YD, Lee SY. Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. J Microbiol. 2018 Nov;56(11):773-782.
 • La Fata G, Weber P, Mohajeri MH. Probiotics and the Gut Immune System: Indirect Regulation. Probiotics Antimicrob Proteins. 2018 Mar;10(1):11-21
 • Fontané L, Benaiges D, Goday A, Llauradó G, Pedro-Botet J. Influence of the microbiota and probiotics in obesity. Clin Investig Arterioscler. 2018 Nov-Dec;30(6):271-279

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.