Mentolisavukkeet saattavat olla haitallisempia

Moni polttaa mieluummin mentolisavukkeita, koska he uskovat niiden nikotiinipitoisuuden olevan vähäisempi. Tiede on kuitenkin murtanut tämän myytin.
Mentolisavukkeet saattavat olla haitallisempia

Viimeisin päivitys: 12 elokuuta, 2021

Vaikka mentolisavukkeita on pitkään pidetty “hyvänä” vaihtoehtona niille, jotka pyrkivät minimoimaan tupakan haittavaikutuksia, tiede on todistanut, että mentolisavukkeet saattavat itse asiassa olla haitallisempia kuin tavalliset savukkeet. Tässä artikkelissa keskitymme muutamiin tätä hypoteesia tukeviin tutkimuksiin.

Ennen kuin paneudumme tarkemmin tähän aiheeseen, haluaisimme huomauttaa, että ponnistelut tupakanpolton vähentämiseksi näyttävät saaneen vastakaikua. Maailman terveysjärjestön maailmanlaajuisen raportin mukaan tupakoijien kokonaismäärä maailmassa väheni 60 miljoonalla vuosien 2000 ja 2018 välisenä aikana.

Syynä tupakkariippuvuuteen on sen sisältämä nikotiini. National Institute on Drug Abuse -instituutin tutkimusraportin mukaan sen käytön aiheuttama endorfiinien vapautuminen saa ihmiset haluamaan lisää.

Aluksi nikotiini nostaa dopamiinitasoa, mutta ajan myötä se muuttaa oppimiseen, stressiin ja itsehillintään liittyviä hermoverkkoja.

Mentolin käyttö savukkeissa

Ensimmäinen kaupallinen brändi, joka lisäsi mentolia savukkeisiinsa, oli Spud® 1920-luvulla. Useimpien yritysten markkinoima lupaus on raikas maku suussa mentolisavukkeiden polttamisen jälkeen.

Mentolisavukkeiden käyttö on suosittua nuoren väestön keskuudessa. Tupakoinnin ehkäisyä ajavan Espanjan kansallisen komitean (CNTP) mukaan hypoteesi on se, että mentolin aikaansaama miellyttävä maku suussa saattaa edistää tupakanpolton aloittamista tässä väestöryhmässä.

Sen suuremman suosion syitä ovat myös muun muassa savun hengittämisen helppous ja vähentynyt ärsytys. Toisaalta yhteisössä liikkuu myös sellainen virheellinen uskomus, jonka mukaan mentolin käyttö on jo vuosikymmenten ajan nähty hyödyllisenä.

Tautienhallinta- ja ehkäisykeskusten (CDC) julkaisemassa artikkelissa osoitetaan, että afrikkalais-amerikkalaiset tupakoijat ja muiden etnisten vähemmistöjen edustajat ovat mentolisavukemainosten kohderyhmää, mikä lisää käyttöä näissä ryhmissä.

Miksi mentolisavukkeet saattavat olla haitallisempia kuin tavalliset savukkeet?

Moni mentolisavukkeiden polttaja kokee, että niitä on helpompi polttaa. He eivät kuitenkaan ole tietoisia eräistä fysiologisista prosesseista, jotka lisäävät niiden haittoja. Vaikka mentolisavukkeet viilentävät kurkkua, mentolin kuivuudentunnetta vähentävä vaikutus saa tupakoijat hengittämään savua syvemmälle keuhkoihinsa ja pidättelemään sitä pidempään. Tätä ilmiötä selittää Amerikan syöpäjärjestö.

Tutkimukset osoittavat, että tämä tunne syntyy siksi, että mentoli toimii puudutteena hengitysteissä. Tämä viittaa toisaalta siihen, että tupakoijat tuntevat vähemmän epämukavuutta polttaessaan, mutta toisaalta myös siihen, että henkilö polttaa enemmän savukkeita päivässä, mikä pahentaa ja kiihdyttää tupakan haittavaikutuksia.

Tupakanpoltto on vähentynyt maailmanlaajuisesti, mutta se on edelleen tappavien tautien merkittävä syy.

Sähkötupakan mentoli

Ei ole epäilystäkään siitä, että perinteisissä savukkeissa oleva mentoli aiheuttaa vakavia terveyshaittoja – mutta ei niin paljon kuin sähkösavukkeiden mentoli. Tällaisten tuotteiden alkuperän lisäksi myös niissä olevat muut vahingolliset aineet aiheuttavat terveyshaittoja.

Tutkimukset osoittavat, että sähkösavukkeiden polttamiseen liittyy vakavia keuhkovaurioita, esimerkkinä niin kutsuttu EVALI, jonka oireet muistuttavat keuhkokuumeen oireita (yskä, kuume, hengenahdistus).

Syynä saattaa olla näiden savukkeiden sisältämä tetrahydrokannabinoli eli THC sekä E-vitamiiniasetaatti.

Pulegoni

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan tautienhallinta- ja ehkäisykeskukset havaitsivat runsaasti pulegonia mentolipitoisten sähkösavukkeiden sisältämissä nesteissä.

Pulegoni on yksi piparminttu-, viherminttu- ja puolanminttuöljyjen uutteiden ainesosista. Sen käyttö on ongelmallista siksi, että sen on raportoitu olevan voimakas karsinogeeni, ainakin jyrsijöillä tehtyjen kokeiden mukaan.

Se on niinkin haitallista, että vuonna 2018 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) kielsi sen käytön ruoan lisäaineena. Lukuisista varoituksista johtuen, joita sen terveysriskeistä on annettu, Yhdysvaltojen tupakkayhtiöt ovat alkaneet minimoida savukkeissaan käytetyn pulegonin määrää.

Lopuksi on tärkeää huomioida, että pulegonin ja muiden sähkösavukkeiden sisältämien aineiden hengittämisen riskeistä tehdään parhaillaan tutkimuksia. Toistaiseksi tutkimukset viittaavat siihen, että riski on suurempi verrattuna perinteisten savukkeiden käyttöön.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Miten tupakka vaikuttaa ihoon

Tupakka syövän syynä

Maailman terveysjärjestön raportin mukaan tupakointi aiheuttaa vuosittain kahdeksan miljoonan ihmisen kuoleman. Näistä kuolemista yli 40 % liittyy sairauksiin kuten keuhkosyöpä, keuhkoahtaumatauti ja tuberkuloosi.

Espanjan kansallinen syöpäinstituutti puolestaan osoittaa, että tupakka on syövän ja syöpäkuolleisuuden merkittävin syy maailmassa. Tämä johtuu sen sisältämistä kemikaaliyhdisteistä, jotka voivat aiheuttaa DNA-vaurioita.

Yleisimmät tästä syystä johtuvat syövät ovat keuhkosyöpä, kurkunpään syöpä, ruokatorven syöpä, kurkkusyöpä, virtsarakon syöpä, maksasyöpä, munuaissyöpä, paksusuolen syöpä ja kohdunkaulan syöpä. On tärkeää huomauttaa, että tupakka vaikuttaa haitallisesti myös niihin ihmisiin, jotka altistuvat savulle passiivisesti.

Asiantuntijat ovat tunnistaneet tupakansavusta yli 4000 tuntematonta alkuperää olevaa kemikaalia. Näistä noin 250 on luokiteltu haitallisiksi, mukaan lukien 50 karsinogeenia.

Tupakansavu sisältää runsaasti haitallisia aineita, jotka aiheuttavat syöpää ja vakavia kroonisia sairauksia, kuten keuhkoahtaumatautia.

Tupakanpolton lopettaminen on mahdollista!

Poltitpa sitten mentoli- tai tavallisia savukkeita, kun haluat lopettaa, sinulle saattaa kehittyä vieroitusoireita. Kuten jo mainittiin, nikotiini on yksi merkittävimmistä riippuvuutta aiheuttavista aineista.

Tupakanpolton lopettaminen ehkäisee vakavien sairauksien, kuten syövän, kehittymistä. Lisäksi ehkäiset myös sitä, että perheesi tai läheiset ystäväsi kärsisivät ympäristössä olevan tupakansavun haittavaikutuksista passiivisesti.

Lopettamisen helpottamiseksi saatat joutua hakemaan ammattiapua ja tukea lääkäriltä. Jos näin on sinun kohdallasi, älä arastele tai häpeä. Elämäsi on sen arvoinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.