Maustemeiramin hyödyt ja käytön esteet

Maustemeiramia hyödynnetään monissa eri resepteissä. Ominaisuuksistaan johtuen sitä käytetään myös ruoansulatuskanavan vaivoja ja hormoniongelmia vastaan.
Maustemeiramin hyödyt ja käytön esteet

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Maustemeirami (Origanum majorana) on yrtti, joka tunnetaan Välimeren keittiössä aromaattisista ominaisuuksistaan. Kasvi kuuluu huulikukkaiskasvien heimoon, ja siitä on tullut suosittu ympäri maailmaa sen lääkitsevien käyttötarkoitusten vuoksi. Tunnetko jo maustemeiramin hyödyt ja käytön esteet?

Kuten kerrotaan Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -lehdessä julkaistussa artikkelissa, ihmiset kasvattavat tätä yrttiä esimerkiksi Espanjassa, Unkarissa, Portugalissa, Saksassa ja Ranskassa. Yleisesti ottaen sitä käytetään sen tulehduksenvastaisten, antibakteeristen, mahalaukkua suojaavien ja antioksidoivien ominaisuuksien vuoksi.

Tässä artikkelissa kerromme, mihin kaikkeen maustemeiramia käytetään ja milloin sitä tulisi välttää.

Maustemeiramin hyödyt, joita tutkimuksetkin tukevat

Ruoanlaitossa maustemeiramilla voi antaa hyvää tuoksua keittoihin, salaatteihin ja liharuokiin. Toisaalta taas perinteisessä lääketieteessä sitä käytetään usein stimuloimaan ruoansulatusta ja lievittämään kuukautisoireitaSillä väitetään itse asiassa olevan vielä muitakin hyötyjä.

Vielä ei ole kuitenkaan saatu vahvaa näyttöä, joka tukisi maustemeiramin käyttöä ensisijaisena hoitona mihinkään sairauteen. Tästä syystä sillä ei tulisi korvata lääkehoitoa, eikä sitä kannata käyttää yksinään terveysongelmiin.

Jos sairastut, ihan ensimmäiseksi on parasta mennä lääkäriin. Nyt kun tämä on selvä, katsotaan maustemeiramin tärkeimpiä käyttötarkoituksia.

Se auttaa ruoansulatuskanavan ongelmiin

Maustemeiramin hyödyt tehoavat ruoansulatuskanavan vaivoihin
Maustemeirami voi auttaa mahahaavaan.

Luontaislääketieteessä yksi merkittävimmistä maustemeiramin hyödyistä liittyy ruoansulatusjärjestelmän terveyteen. The American Journal of Chinese Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maustemeiramilla on mahahaavaa torjuvia ominaisuuksia, mahdollisesti johtuen sen eteerisistä öljyistä, flavonoideista, tanniineista ja muista aineista.

Eräässä useita yrttejä käsittelevässä tutkimuksessa, joka julkaistiin Brazilian Journal of Microbiology -lehdessä, havaittiin lisäksi, että maustemeirami on avuksi ruokamyrkytyksiä vastaan – tarkemmin ottaen se saattaa torjua Clostridium perfringens -patogeenia.

Maustemeiramin hyödyt kuukautiskierron säätelyssä

Maustemeiramista saa apua naistenvaivoihin, erityisesti kun ongelmana on kuukautiskierron muuttuminen. Sillä on osoitettu olevan myönteisiä vaikutuksia hormonaalisen tasapainon palauttamisessa sekä uutteen että teen muodossa.

Itse asiassa erään satunnaistetun kontrolloidun tutkimuksen tulokset, jotka julkaistiin Journal of Human Nutrition and Dietetics -lehdessä, toteavat, että maustemeiramitee auttaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä kärsiviä potilaita, sillä se näyttäisi säätelevän hormonitoimintaa ja insuliiniherkkyyttä.

Se auttaa ehkäisemään infektioita

Monet maustemeiramin hyödyt liitetään sen mikrobien ja sienten vastaisiin ominaisuuksiin. Sen uutteet voivat auttaa ehkäisemään ja hoitamaan tietyntyyppisiä infektioita. Global Advances in Health and Medicine -lehdessä jaetussa tutkimuksessa maustemeiramin todettiin tehoavan bakteerien liikakasvua vastaan ohutsuolessa.

Lisäksi sen laimennetulla eteerisellä öljyllä on osoitettu olevan mielenkiintoisia vaikutuksia ihon sieni-infektioihin. Toistaiseksi tarvitaan kuitenkin lisää näyttöä näiden käyttötarkoitusten todentamiseksi, mutta sitä pidetään turvallisena kotikonstina useimmille terveille aikuisille.

Maustemeiramin käytön esteet

Maustemeiramia ei tule käyttää raskausaikana.
Maustemeiramia ei saa käyttää muun muassa raskausaikana.

Olemme jo kuvailleet maustemeiramin tärkeimmät hyödyt. Nyt on hyvä kertoa myös sen sivuvaikutuksista ja mahdollisesta yhteisvaikutuksesta lääkkeiden kanssa. Jos yhtään epäröit sen käytön suhteen, on parasta kysyä lääkärin mielipidettä.

  • Raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi välttää meiramilisäravinteita ja -teetä. International Journal of Obstetrics and Gynaecology -lehden julkaisun mukaan se voi olla näissä tapauksissa haitallista johtuen sen vaikutuksesta hormonitoimintaan.
  • Maustemeiramista valmistetut lisäravinteet voivat häiritä veren hyytymistä. Tästä syystä lääkärit eivät suosittele sen käyttöä henkilöillä, joita hoidetaan hyytymisenestolääkkeillä tai joilla on veren hyytymiseen liittyviä sairauksia.
  • Maustemeirami ja sen uutteet vaikuttavat diabeteslääkkeisiin laskemalla verensokeritasoa. Tästä syystä on parasta välttää sen käyttöä näissä tapauksissa, ellei lääkäri anna siihen lupaa.

Kuinka maustemeiramia voi käyttää?

Jos nämä käytön esteet eivät kosketa sinua, voit sisällyttää maustemeiramia pieniä määriä useisiin resepteihin. Sitä voi vaikka sekoittaa lusikalliseen ruokaöljyä ja lisätä näin muun muassa keittoihin, patoihin, salaatteihin, kasviksiin ja liharuokiin.

Jos käytät sitä lisäravinteena tai teenä, suosittelemme noudattamaan valmisteen käyttöohjetta. Aina kun mahdollista, on parempi kysyä lääkärin mielipidettä ennen minkään lisäravinteen säännöllistä käyttöä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S, Al-Yahya M, ElTahir K, Rafatullah S. Protective Effect of Origanum majorana L. ‘Marjoram’ on various models of gastric mucosal injury in rats. Am J Chin Med. 2009;37(3):531‐545. doi:10.1142/S0192415X0900703X
  • Radaelli M, da Silva BP, Weidlich L, et al. Antimicrobial activities of six essential oils commonly used as condiments in Brazil against Clostridium perfringens. Braz J Microbiol. 2016;47(2):424‐430. doi:10.1016/j.bjm.2015.10.001
  • Haj-Husein I, Tukan S, Alkazaleh F. The effect of marjoram (Origanum majorana) tea on the hormonal profile of women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled pilot study. J Hum Nutr Diet. 2016;29(1):105‐111. doi:10.1111/jhn.12290
  • Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, et al. Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014;3(3):16‐24. doi:10.7453/gahmj.2014.019
  • Ernst, E. (2002). Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe? BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 109(3), 227–235. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2002.t01-1-01009.x
  • Yazdanparast R, Shahriyary L. Comparative effects of Artemisia dracunculus, Satureja hortensis and Origanum majorana on inhibition of blood platelet adhesion, aggregation and secretion. Vascul Pharmacol. 2008;48(1):32‐37. doi:10.1016/j.vph.2007.11.003
  • Yen HF, Hsieh CT, Hsieh TJ, Chang FR, Wang CK. In vitro anti-diabetic effect and chemical component analysis of 29 essential oils products. J Food Drug Anal. 2015;23(1):124‐129. doi:10.1016/j.jfda.2014.02.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.