Logo image
Logo image

Maltodekstriini ja sen käyttötarkoitukset

3 minuuttia
Tiedätkö, mitä maltodekstriini on? Tiedätkö, kuinka sen kulutus vaikuttaa terveyteen? Tästä artikkelista opit kaiken maltodekstriinistä ja sen käyttötarkoituksista.
Maltodekstriini ja sen käyttötarkoitukset
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Maltodekstriini on hiilihydraatti, jota löytyy yleensä urheilulisäravinteista ja muista prosessoiduista tuotteista. Se kuuluu korkean glykeemisen indeksin sokereihin. Joskus sitä voidaan käyttää sakeuttamiseen. Se on yleinen ainesosa teollisissa elintarvikkeissa, minkä vuoksi sinun on hyvä tietää kuinka se vaikuttaa elimistöön ja onko sen käyttö turvallista terveyden kannalta. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan maltodekstriiniin ja sen käyttötarkoituksiin, jotta tiedät siitä kaiken seuraavalla kerralla kun näet tuon sanan tuotteen etiketissä.

Mihin maltodekstriiniä käytetään?

Maltodekstriinillä on useita eri käyttötarkoituksia riippuen tuotteesta, johon sitä on lisätty. Ultraprosessoiduissa tuotteissa se toimii sakeuttamisaineena. Tämä ainesosa parantaa monien elintarvikkeiden aistinvaraisia ominaisuuksia. 

Tätä sokeria löytyy tavallisesti myös urheilujuomista, joissa sen tarkoituksena on viivyttää väsymyksen ilmaantumista. Journal of Strength and Conditioning Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maltodekstriinin käyttö liikunnan aikana stimuloi glykogeenin uudelleensynteesiä.

Riittävien glykogeenivarastojen turvaaminen vähentää uupumusta ja parantaa suorituskykyä liikunnan aikana. Glykogeeni on sellainen glukoosireservi, jota maksa voi hyödyntää silloin kun sen täytyy lisätä energiantuottoa.

Some figure
Maltodekstriini on eräänlainen sokeri, eli se kuuluu hiilihydraatteihin.

Kuinka maltodekstriiniä saadaan

Yleisesti ottaen maltodekstriini on valkoista liukenevaa jauhetta, jota voidaan valmistaa eri ruoista – esimerkkeinä riisi, maissi ja vehnä.

Maltodekstriinin valmistamiseksi edellä mainitut ruoat tulee altistaa teolliselle prosessille, joka muuttaa niiden ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Tärkkelyksiä kypsennetään korkeissa lämpötiloissa. Sitten valmistajat lisäävät entsyymejä, jotka nopeuttavat niiden hajoamista. Lopuksi suoritetaan hydrolyysi, joka synnyttää maltodekstriiniä.

Lopullisessa tuotteessa energiaa on 4 kilokaloria grammaa kohden, kuten missä tahansa muussa hiilihydraatissa. Se, mikä erottaa sokerit toisistaan, on niiden glykeeminen indeksi (GI) eli ruoan kyky nostaa verensokeria.

Maltodekstriinin glykeeminen indeksi on korkeampi kuin pöytäsokerilla. Sen syönti kuormittaa voimakkaasti haimaa, ja pitkäaikainen käyttö johtaa tämän elimen ehtymiseen ja insuliiniperäisiin ongelmiin.

Lue lisää täältä: Kuinka glykeeminen indeksi lasketaan?

Onko maltodekstriini turvallinen terveydelle?

Vaikka Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) pitää maltodekstriiniä turvallisena aineena, todellisuudessa sen vaikutus passiivista elämäntapaa viettäviin ihmisiin on kiistanalainen. On saatu riittävästi tieteellisiä todisteita siitä, että liiallinen hiilihydraattien saanti nostaa metabolisten sairauksien riskiä.

Lisäksi Nutrients-lehdessä julkaistu tutkimus on yhdistänyt maltodekstriinin ja muiden lisäaineiden saannin suoliston mikrobiomin muutoksiin. Tämä prosessi lisää elimistön yleistä tulehdustilaa ja sen myötä monitekijäisten ja kroonisten sairauksien esiintyvyyttä.

Asia on eri urheilijoilla. Urheilijoita kehotetaan syömään hiilihydraatteja säännöllisesti, jotta liikunnan aikana menetetyt hiilihydraattivarastot täydentyisivät. Tämä käytäntö vähentää lihasvammojen riskiä.

Yksi ravitsemuksen tavoitteista urheilussa on täydentää glykogeenivarastot. Erään tutkimuksen mukaan, joka myöskin julkaistiin Nutrients -lehdessä, urheilijoiden tulee tämän tekemiseksi syödä hiilihydraatteja.

Milloin maltodekstriiniä ei tulisi käyttää?

Diabeteksesta tai muista metabolisista ongelmista kärsivien ihmisten tulisi välttää korkean glykeemisen indeksin sokereita – muutoin heidän terveytensä voi kärsiä. Asiantuntijoiden mukaan näitä sairauksia potevilla ihmisillä on parempi vaste vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin kuin tällaisten hiilihydraattien hallittuun kulutukseen.

Asiantuntijat toteavat myös, että suoliston dysbioosista kärsivien ihmisten ei tulisi syödä säännöllisesti lisäaineita kuten maltodekstriiniä. Koska tällaiset lisäaineet pystyvät muuttamaan suoliston mikrobiomia ja edistämään bakteerien liikakasvua ohutsuolessa, ne voivat johtaa sairauksiin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kuinka ruoan lisäaineet vaikuttavat elimistöön?

Maltodekstriinin korvikkeet

Some figure
Urheilujuomia täydennetään usein maltodekstriinillä urheilijoiden energiavarastojen lisäämiseksi.

Ruokateollisuudessa käytetään usein maltodekstriinin korvikkeita turvaamaan elintarvikkeiden riittävät aistinvaraiset ominaisuudet. Yleisimmät korvikkeet ovat sokeri, hunaja ja melassit.

Tämä ei tarkoita sitä, että nämä korvikkeet olisivat itse maltodekstriiniä terveellisempiä. Itse asiassa myöskään niiden käyttöä ei suositella. Passiivista elämäntapaa viettäville ihmisille paras ja kätevin keino parantaa terveyttään on säädellä ja vähentää hiilihydraattien saantia.

Urheilijoilla taas sokerit voivat olla energiantuoton pääasiallinen substraatti. Urheilijoidenkin on kuitenkin tarkkailtava sokerinsaantiaan, jotta sen vaikutukset eivät muuttuisi haitallisiksi.

Maltodekstriini ja sen käyttötarkoitukset: yleinen ruoan lisäaine

Kuten olet tästä artikkelista nähnyt, maltodekstriinillä on monia käyttötarkoituksia elintarviketeollisuudessa. Se ei kuitenkaan hyödytä terveyttä millään tavalla – itse asiassa se voi vaikuttaa siihen haitallisesti.

Sen kulutusta ei välttämättä tarvitse tyystin lopettaa, mutta jotta et saisi sitä säännöllisesti, sinun on oltava tietoinen sitä sisältävistä tuotteista. Asian voi tarkistaa lukemalla elintarvikkeiden etiketit.

Jos sen sijaan olet urheilija, saatat hyötyä tästä hiilihydraatista, erityisesti jos sitä on lisätty urheilujuomiin. Jos sinulla on mitään kysyttävää, käänny ravitsemusasiantuntijan puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wilson PB., Does carbohydrate intake during endurance running improve performance? A critical review. J Strength Cond Res, 2016. 30: 3539-3559.
  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Alghannam AF., Gonzalez JT., Betts JA., Restoration of muscle glycogen and functional capacity role of post exercise carbohydrate and protein co ingestion. Nutrients, 2018.
  • Laudisi F., Stolfi C., Monteleone G., Impact of food additives on gut homeostasis. Nutrients, 2019.
  • Westman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
  • Ortega, Ana Baquero. ALIMENTOS ULTRAPROCESADOS Y SU IMPACTO EN LA DIETA ACTUAL. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID, 2018.
  • Urdampilleta, A., et al. “Protocolo de hidratación antes, durante y después de la actividad físico-deportiva.” Motricidad. European Journal of Human Movement 31 (2013): 57-76.
  • Soca, Pedro Enrique Miguel. “El síndrome metabólico: un alto riesgo para individuos sedentarios.” Revista Cubana de Información en Ciencias de la Salud (ACIMED) 20.2 (2009): 1-8.
  • Martinez-Sanz, J. M., and A. Urdampilleta. “Necesidades nutricionales y planificación dietética en deportes de fuerza.” Motricidad. European Journal of Human Movement 29 (2012): 95-114.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.